reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Silencio 650 Pure: hlavně tiše

7.8.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Silencio 650 Pure: hlavně tiše
Společnost Cooler Master nám poskytla k otestování další model své řady Silencio, jenž dostal označení 650 Pure, jenž má být aktualizovanou verzí původního Silencia 650. Podívejme se tedy na to, co nabídne další zástupce této známé řady.

Pohled dovnitř skříně


Dovnitř této skříně se dostaneme po vysunutí bočnic směrem dozadu, čili stejně jako v předchozí verzi skříně a lze říci, že interiér se příliš nezměnil ani v porovnání s nižší, respektive předchozí řadou Silencio 550. Rozvržení je tedy v podstatě stejné, a to včetně přední části a jejích šachet, v čemž se počítačové skříně mezi sebou liší asi nejvíce. Nicméně to jsme mohli očekávat a jasné je, že nebyl důvod k tomu, aby Cooler Master v interiéru něco měnil.




- klikněte pro zvětšení -


Zaměříme se nejdříve na tray pro základní desku, kde jsou kromě velkého otvoru pro snadnější montáž procesorového chladiče na již nainstalovanou desku také tři kryté otvory pro kabely, což v tomto případě bez problémů stačí a pak je tu nahoře také skrytý menší otvor, jímž můžeme protáhnout dodatečné +12V napájení procesoru. Zde jím už prochází kabel od zadního ventilátoru, neboť ten je napojený na přední regulátor otáček a vypínač.

V tom tedy můžeme vidět jednu menší změnu, neboť v případě původního modelu Silencio 650 má zadní ventilátor k dispozici třípinový konektor do základní desky i redukci pro Peripheral Power a přichází nezapojený, takže k regulátoru jsou připojeny pouze dva přední ventilátory. Silencio 650 Pure má tak na regulátor napojeny už všechny tři a krom toho nabídne i jeden volný konektor pro zapojení dalšího ventilátoru, přičemž napájení zajistí Peripheral Power známý také jako MOLEX. Ten by už výrobci mohli začít vyměňovat za SATA Power, neboť u moderních sestav se Peripheral Power už nevyužívá a uživatelé jsou tak nuceni zapojovat celý jeden kabel ke zdroji třeba pouze jen k tomuto účelu.




- klikněte pro zvětšení -


Z pohledu z pravé strany jsou lépe vidět rozmístěné otvory pro protažení kabelů, ale také řada vyražených poutek, za něž budeme moci ony kabely připevnit a udělat v nich pořádek. K tomu nám poslouží i dodávané plastové stahovací pásky.




- klikněte pro zvětšení -


Ukážeme si ještě obě bočnice, jež zvenčí vypadají zaměnitelně, ovšem zevnitř jsou vyloženy odlišnými molitanovými materiály. V levé bočnici je tlustší a vlnkovatý, zatímco v pravé je tenký a rovný, a to bezpochyby proto, aby pod ní zůstalo co nejvíce místa pro kabely. Bočnice ovšem mají pouze tyto molitany a pod nimi už není nic dalšího, co by je pořádně zatížilo. Díky přídavné zátěži si totiž bočnice mohou pořádně sednout a díky tomu nevznikají rušivé zvuky vlivem vibrací šířících se přes volnější spoje skříně s bočnicí, ale takové problémy se většinou projeví až časem poté, co se bočnice trochu "ochodí".





V zadní části skříně máme naprosto standardní 120mm ventilátor pracující na 1200 RPM při udávané hlučnosti 17 dBA. Především na něm bude záležet, jak dobře bude tato skříň chladit svěřené komponenty. Záslepky pochopitelně nemají průduchy a drží na svém místě pomocí běžných přítlačných šroubků, stejně jako osmá dodatečná. Její šroubek je ale venku, aby nepřekážel při instalaci karet. Nakonec tu máme pozici napájecího zdroje opatřenou měkkými podložkami, ovšem ty stejně jako u původní verze bohužel nejsou i v zadním panelu na místě šroubků.





Vepředu se nachází jednak smotanec kabelů vedoucích z horních konektorů, ale především mechanikové a diskové šachty. Cooler Master nabídne tři pozice pro 5,25" mechaniky opatřené plastovými zámky, dále větší středovou šachtu pro až čtyři pevné disky a menší spodní šachtu pro tři disky.

Horní šachta pak obsahuje montážní otvory, abychom na ni mohli z vnitřní strany namontovat jeden přídavný 120mm ventilátor, ovšem v případě, že ji nebudeme potřebovat, bude lepší ji rovnou odšroubovat (drží ji kromě plastových pacek čtyři šroubky na pravé straně skříně). Tímto odhalíme vrchní ventilátor v předním panelu, a ten tak bude moci foukat přímo na grafickou kartu. Spodní šachta zase obsahuje dva plastové šuplíky, z nichž jeden může nést jedno a druhý dvě 2,5" zařízení, čili především SSD.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podíváme pod přední kapotu, již můžeme opatrným odtrhnutím zcela oddělit, protože k přednímu panelu nevedou žádné kabely. Odhalíme tím přední ventilátory, jež v této podobě nemají před sebou a ani za sebou žádné mřížky, čili nic, co by je omezovalo. Nasazením předního panelu se to však podstatně změní.


Příslušenství


V malé krabičce s příslušenstvím máme především sadu plastových ližin pro instalaci pevných disků. Vedle toho nesmí chybět manuál, který na svůj rozsah obsahuje neuvěřitelné množství jazykových verzí včetně češtiny, ovšem množství textu tomu odpovídá.





Nakonec tu je sáček s plastovými písky, PC Speakerem a nezbytnými šroubky a distančními sloupky.

reklama