reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master - vodní bloky pro váš VGA hi-end

3.12.2007, Jan Vítek, recenze
Cooler Master - vodní bloky pro váš VGA hi-end
Dnes jsme si připravili specialitku v podobě testu dvou vodních bloků Hydra 8800 a Glacier 600 pro grafické karty NVIDIA 8800 GTS/GTX/Ultra a ATI Radeon HD 2900 XT. Výrobcem je společnost Cooler Master, jež na poli vodního chlazení ještě moc zkušeností nemá.

Cooler Master Glacier 600


Druhým chladičem od Cooler Masteru je model Glacier 600, jenž je určen pro Radeony HD 2900 XT. Zde jde již o klasický vodní blok pro VGA, tedy žádný hybrid se vzduchovým chlazením. Dostaneme jej v podobném balení jako Hydru 8800, avšak to je zde laděno místo zelené do červené barvy, což je vzhledem k firmám NVIDIA a ATI pochopitelné.



Model
Glacier 600
Rozměry
197 x 125 x 13,8 mm
Hmotnost
390 g
Materiál
hliník

Uvnitř balení je blok umístěn do pevných plastových výlisků a vedle něj máme také nepříliš obsáhlé příslušenství, v němž je vše potřebné až na imbusový klíč nutný k výměně fitinek. Nejdříve se ale zaměřmě na samotný chladič, či vodní blok, jak bychom jej měli správně nazývat. Celé tělo Glacieru 600 je vyrobeno z hliníku, jehož celková masa tvoří 390 g hmotnosti. Nenajdeme zde tedy ani při bližším pohledu žádnou měď, přičemž by se ta zcela jistě hodila alespoň na styčné ploše s čipem GPU.



Povrch bloku je viditelně tvořen radiálně uspořádanými žebry, která se na koncích prohlubují a je vidět, že tam již voda nezasahuje. Uprostřed pak máme černo-stříbrné logo Cooler Master. Pokud se podíváte na fitinky, pak ty jsou zde naprosto shodné s chladičem Hydra 8800, tedy vyměnitělné (1/2“ či 3/8“) a otočné kolem 360°.



Spodní strana Glacieru je viditelně daleko jednodušší než u chladičů GeForce 8800. Nebylo ji třeba ani tolik strukturovat, takže je to v podstatě jednolitá plocha s nejnutnějšími výstupky a prohlubněmi pro GPU, paměti a oblast napájení karty. Styčná plocha pro GPU je pak chráněna přilnavým štítkem, protože ta jako jediná bude na čipu sedět přímo (i když přes teplovodivou pastu, samozřejmě) a ne přes tlusté teplovodivé podložky.



Provedení se zdá být adekvátní k potřebám a osobně jsem neshledal žádné problémy. Přeci jen se jedná o vodní blok pro výhradně jeden model grafické karty (alespoň to říká výrobce na obalu) a tam není takový problém vše vyrobit přesně tak, aby si chladič na kartu přesně sedl.



Styčná plocha v podobě malinko vystouplého čtverce postaveného na hranu je podélně vybroušena a uspokojivě zahlazena. Zrcadlový lesk zde nehledejme, ale to v žádném případě není samo o sobě zárukou toho nejmenšího tepelného odporu. Styčná plocha musí být také co nejvíce rovná a bez prohlubní či výstupků, aby se zajistil na všech místech stejný kontakt a to je mnohem důležitější než její hladkost.


Příslušenství


Příslušenství je zde v podstatě stejné jako u předchozí verze. Také zde najdeme dvě větší fitinky, teplovodivé podložky, šroubky, těsnicí kroužky, teplovodivou pastu, ochranné nalepovací podložky a samozřejmě manuál.



Zde nutno dodat, že v manuálu nechybí ani česká pasáž, i když, jak jsem již řekl, z obrázků by vše pochopil i analfabet.




Instalace


Tato procedura proběhla podobně jako u Glacieru, s ohledem na jednoduchost chladiče však spíše ještě rychleji a snadněji. Očištěnou kartu Radeon HD 2900 XT bez chladiče prostě vezmeme a na příslušná místa nalepíme teplovodivé podložky.



GPU karty, nebo zde kvůli jednodušší aplikaci spíše styčnou plochu na chladiči opatříme vrstvou teplovodivé pasty, položíme chladič lícem nahoru a přiložíme kartu. Zde je nutné dbát na postupné utahování šroubků a také na jejich bezpečné uchycení, protože blízko montážních otvorů se již vyskytují SMD součástky, takže je dobré využít dodávané nalepovací podložky.



Vše postupně tedy utáhneme a karta je připravena. A jako v minulém případě, před montáží se ještě rozhodněte, zda budete hadičky připevňovat předem, nebo až poté. Zde se nevyplatí váhat, protože následky mohou být nemilé.

reklama