reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7-990X: nejvýkonnější Intel v akci

4.3.2011, Jan Vítek, recenze
Core i7-990X: nejvýkonnější Intel v akci
Od Intelu jsme získali exkluzivně pro otestování nejnovější šestijádrový Core i7, který je zároveň světově nejvýkonnějším desktopovým procesorem. Uvidíme, jak obstojí proti moderním Sandy Bridge.
Na závěr si z testu vypíchneme několik zajímavých grafů, které vypovídají o výkonu Core i7-990X ve vztahu k jeho soupeřům.











Tento průřez testy ukazuje, že Core i7-990X dokáže být velmi výkonný a užitečný především pro vážnou práci, ale i hry. Ovšem nejen v těch mu šlapou na paty nové Sandy Bridge, které si jej párkrát dokázaly pěkně podat.


Závěrečné hodnocení


Souboj nejlepších desktopových procesorů AMD a Intel, který proběhl při příležitosti příchodu Core i7-990X na trh, dopadl dle očekávání jednoznačně ve prospěch Intelu, pokud na něj tedy budeme nahlížet čistě z hlediska výkonu. Ovšem procesor za 22 tisíc Kč si rozhodně nepořídí každý a z hlediska poměru výkonu a ceny by byl bez pochyb lepší AMD Phenom II X6 1100T. To kdyby ovšem nebylo procesorů Intel Core "Sandy Bridge", které často šlapaly na patu samotnému Core i7-990X a párkrát jej nechaly i za zády.



A právě Sandy Bridge mají nastavenou cenu, která dokáže sama o sobě konkurovat procesorům AMD a když k tomu přičteme jejich výkon, nízkou spotřebu a moderní technologie, vychází z toho pro AMD jeden velký problém a pro nás jedna velká radost. Ta nakonec odsouvá souboj Core i7-990X vs. Phenom II X6 1100T na vedlejší kolej, neboť tyto procesory dnes nejsou pro běžného uživatele stavícího nový počítač příliš zajímavé.


Poděkování na závěr:

AMD za zapůjčení procesoru Phenom II X6 1100T
Intel za zapůjčení procesoru Core i7-990X
Gigabyte za zapůjčení základních desek GIGABYTE GA-890GPA-UD3H a X58A-UD3R



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama