reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7-990X: nejvýkonnější Intel v akci

4.3.2011, Jan Vítek, recenze
Core i7-990X: nejvýkonnější Intel v akci
Od Intelu jsme získali exkluzivně pro otestování nejnovější šestijádrový Core i7, který je zároveň světově nejvýkonnějším desktopovým procesorem. Uvidíme, jak obstojí proti moderním Sandy Bridge.

Intel Core i7-990X


Nový Core i7-990X je moderní procesor, kterému se ale přesto některé technologie vyhnuly, jako Intel Trusted Execution Technology (TXT) nebo nová virtualizační Intel VT-d. Na druhou stranu mu nechybí užitečná AES-NI pro akceleraci kódování pomocí AES klíčů.



Základní frekvence je 3,46 GHz a posiluje ji technologie Turbo Boost v konfiguraci 1/1/1/1/2/2, která je stejná u všech procesorů Gulftown, a tedy i u chystaného modelu Core i7-995X (ten se bude lišit pouze frekvencí vyšší o 133 MHz). Tato konfigurace znamená, že v každém případě by tento procesor měl pracovat v zátěži na frekvenci o 133 MHz vyšší a pokud bude mít zatíženo jen jedno či dvě jádra, frekvence se zvýší o 266 MHz (2x 133 MHz).

Tento model také nenabízí integrované grafické jádro, a tak je v každém případě nutné použít jiné řešení. Od jiných procesorů Core se také liší použitou sběrnicí, která není typu DMI, ale plnohodnotná 6,4 GT/s QPI (Quick Path Interconnect) a také přístup k pamětem je tříkanálový, což vyžaduje využití třech nebo šesti modulů.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Intel Core i7-990X poskytuje server Heureka.cz



AMD Phenom II X6 1100T Black Edition


Tím nejlepším mezi desktopovými procesory AMD je šestijádrový Phenom s jádrem Thuban spadající do rodiny procesorů Black Edition, tudíž nám nabídne odemčený násobič pro snadné přetaktování. Dočkáme se nejen vysokého počtu jader, ale také vysoké frekvence 3,3 GHz, která se díky Turbo Core může vyšplhat až na 3,7 GHz. K tomu se přidává spotřeba 125 W, kterou ještě lze akceptovat a je dokonce o 5 W nižší než u konkurečního Core i7-990X. To má ale navíc také k dispozici technologii Hyper-threading s dalšími šesti logickými jádry, takže jako obvykle - nic není černobílé.



Aktuální nejlepší model Thubanů 1100T nahrazuje předchozí model 1090T, jenž byl kvůli němu zlevněn na 235 USD a cenu 265 USD si osvojil právě 1100T. AMD momentálně na Intel výkonnostně nestačí, a tak mu nezbývá, než zaútočit cenou. A 265 USD oproti 999 USD je velký rozdíl.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu AMD Phenom II X6 1100T poskytuje server Heureka.cz


reklama