reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7-990X: nejvýkonnější Intel v akci

4.3.2011, Jan Vítek, recenze
Core i7-990X: nejvýkonnější Intel v akci
Od Intelu jsme získali exkluzivně pro otestování nejnovější šestijádrový Core i7, který je zároveň světově nejvýkonnějším desktopovým procesorem. Uvidíme, jak obstojí proti moderním Sandy Bridge.

Konfigurace testovacích platforem


V testu se nám sešly celkem dvě, pokud tedy nepočítáme již hotové testy z minula, takže jsme využili dvě základní desky s odlišnými čipovými sadami i sockety: AMD AM3 a Intel LGA 1366.

Co se týče platformy AMD AM3, pak ta s procesory Phenom II X4 a X6 využila paměti DDR3 na standardní frekvenci 1333 MHz při časování 9-9-9-24-1T. Přístup k nim je dvoukanálový. Platforma se socketem LGA 1366 využila tříkanálové paměti na 1066 MHz.

Všechny procesory jsou podrobeny standardním zátěžovým testům a mají výchozí frekvenci sběrnice DMI, QPI, popřípadě HyperTransport.

Veškeré výsledky a výkonnostní testy jsou průměrem minimálně 3 měření, přičemž u některých benchmarků byl proveden také ještě jeden úvodní test, jehož výsledky se do průměru nezapočítávaly.


Benchmarky - syntetické


Jako první tedy přichází na řadu výsledky propustnosti pamětí následované testy CPU v 3DMark Vantage, dílčími testy PCMark Vantage a nakonec testy AES kódování a Molecular Dynamics v Sciencemarku.



Sciencemark a jeho paměťový test nemá staré Core i7 moc rád, ale zato se mu líbí nové Sandy Bridge. Core i7-990X s tříkanálovým řadičem jej tedy moc nepřesvědčil, ale to nemusí nic moc znamenat, když jde o čistě syntetický test.



Zato 3DMark Vantage posunul náš milý Core i7-990X vysoko na výkonnostní piedestal, takže je zřejmé, že dokáže ocenit jeho kvality a především tedy vysoký počet jader.







Testy PCMark Vantage byly však daleko střízlivější. První a poslední poslaly Core i7-990X sice na první místo, ale jen s mírným náskokem a v testu pamětí byly dokonce lepší Sandy Bridge. Něco na tom výsledku Science Marku tedy asi bude.





Poslední dva testy jsou časové, a tak nižší čas se rovná lepšímu výkonu. A ani zde nemůžeme vidět, že by Core i7-990X nějak výrazně předčil procesory Sandy Bridge. To bychom měli za sebou syntetické testy a nyní k těm praktickým.

reklama