reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7-990X: nejvýkonnější Intel v akci

4.3.2011, Jan Vítek, recenze
Core i7-990X: nejvýkonnější Intel v akci
Od Intelu jsme získali exkluzivně pro otestování nejnovější šestijádrový Core i7, který je zároveň světově nejvýkonnějším desktopovým procesorem. Uvidíme, jak obstojí proti moderním Sandy Bridge.

Benchmarky - praktické


Nyní již půjde to tuhého, neboť následující testy mají daleko blíže k reálnému využití procesorů. Ukážeme si renderování, počítání šachových tahů, kompresi dat i enkódování videa. A jako první tedy rendering v starém i novém Cinebench.





Začínáme testy Cinebench R10, které provádíme především kvůli testu jednoho jádra, neboť verze R10 neškáluje s více jádry tak dobře jako R11.5, která bude následovat. A podívejme se na výkon Core i7-990X - Sandy Bridge jej v úvodním testu pohodlně převálcovaly, což jen ukazuje na sílu jejich architektury. V druhém případě ale "ubohá" čtyři jádra u Core i7-2600K nemohla stačit na šest jader Core i7-990X.



Ještě o něco větší rozdíl mezi zmíněnými procesory ukázal Cinebench R11.5, ovšem procesor z druhého tábora, tedy AMD Phenom II X6 1100T, na Core i7-2600K nestačil ani se svými šesti jádry. Core i7-990X je tedy pro takovouto práci naprosto ideální, pokud tedy neuvažujeme o osmijádrovém Xeonu.





Fritz Chess Mark je bohužel omezen na využití maximálně osmi threadů, a tak v případě Core i7-990X zůstaly čtyři nevyužity. Právě proto se tento procesor neukazuje jako o moc lepší v porovnání s Core i7-2600K, ale přesto se umístil jako první. V prvním testu jej však předhonil i Core i5-2500K.



V testu komprese dat pomocí WinRAR jsme se ale s Core i7-990X dostali na bezpečně nejlepší výkon a bez nadsázky lze říci, že je dvakrát rychlejší než AMD Phenom II X6 1100T.



V testu enkódování videa do x264 je Core i7-990X sice výrazně rychlejší než Core i7-870, ale Sandy Bridge opět slaví úspěchy a vyrovnávají se několikrát dražšímu procesoru.

reklama