reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7-990X: nejvýkonnější Intel v akci

4.3.2011, Jan Vítek, recenze
Core i7-990X: nejvýkonnější Intel v akci
Od Intelu jsme získali exkluzivně pro otestování nejnovější šestijádrový Core i7, který je zároveň světově nejvýkonnějším desktopovým procesorem. Uvidíme, jak obstojí proti moderním Sandy Bridge.

Spotřeba platforem


Od minulého testu procesorů měříme spotřebu při více příležitostech a stejně jako v předchozím případě nám ji zjistil Voltcraft Energy Check 3000 ukazující energetické nároky celých sestav i se ztrátami zdroje a grafickou kartou AMD Radeon HD 5870, a to pochopitelně bez monitoru. Ovšem dnes jsme využili trošku jiné komponenty, a především grafickou kartu, i když stejného typu a na stejných taktech, takže by nebylo vhodné porovnávat na watt přesně spotřeby jednotlivých platforem. Z toho důvodu se testů spotřeby, stejně jako testu přetaktování, zúčastnil pouze AMD Phenom II X6 1100T Black Edition a Intel Core i7-990X.

















Z porovnání spotřeby obou procesorů lze říci především jedno - AMD Phenom II X6 1100T si řekne o více šťávy tehdy, když pracuje pouze jedno jeho jádro, nebo není využitý naplno. Core i7-990X má naopak vyšší spotřebu v nejvyšší možné zátěži, tedy když jej zaměstnává 12 vláken procesů. A bohužel má dle našich měření také vyšší spotřebu v klidovém režimu, což je tedy další věc, v níž mají Sandy Bridge velmi navrch. Ovšem uživatele, který si za těžké peníze pořídí Core i7-990X, asi nebude moc trápit, že jeho procesor spotřebuje o pár desítek wattů víc.


Poměr výkon/spotřeba


Přesto se ale ještě podívejme na poměr výkonu a spotřeby, která díky daleko většímu výkonu vyznívá lépe pro Core i7-990X.








reklama