reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide 200R: vysoké ambice

19.12.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide 200R: vysoké ambice
Corsair dále rozšiřuje svou známou řadu počítačových skříní Carbide a dnes se dostalo i na model s označením 200R. Už jeho označení jej řadí mezi levnější modely, ovšem i tak nám slibuje moderní funkce a vlastnosti, takže pojďme na něj.
Kapitoly článku:

Pohled dovnitř skříně


Skříň můžeme otevřít klasickým způsobem, čili vysunutím bočnic směrem dozadu. Objeví se interiér, na němž je nejzajímavější zpracování šachet vepředu, ale k nim se teprve dostaneme. Corsair nám v tomto případě ušetřil práci, neboť již od výroby jsou na svém místě všechny distanční sloupky. Pro základní desku ATX jsou tu dokonce i dva navíc v místech, kde obvykle taková deska nemá montážní otvory. V takovém případě bych velmi doporučoval tyto sloupky odšroubovat.

Po sundání bočnic se také ukáže, že konstrukce není příliš pevná. Není totiž žádný problém ji zkroutit, ale to se dá od skříně z 0,6mm plechu očekávat. Bočnice ale skříň zpevní, takže deska snad uvnitř nebude namáhána.




- klikněte pro zvětšení -


Šetření nákladů se projevilo už na první pohled tak, že z otvorů v trayi zmizely často používané gumové záslepky, ovšem ty mají stejně pouze estetický, nikoliv praktický význam. Dokonce bych řekl, že ve skutečnosti spíše překáží a pokud při protahování konektorů vypadnou, dokáže to jen naštvat. Důležitější je, že tyto otvory mají zaoblené okraje, tudíž se o ně jednak nepořežete a potom to zvyšuje pevnost traye. To ale dnes už považujeme za samozřejmost.

Kabely tedy můžeme protáhnout od zdroje za tray a vést je k jednomu ze třech otvorů - dva jsou na straně a jeden nahoře, kudy povede dodatečné +12 napájení EPS. K pevným diskům budou mít kabely přímou cestu, neboť disky budeme montovat konektory směrem k pravé bočnici.Jinak je tomu ale v případě SSD a samozřejmě mechanik.




- klikněte pro zvětšení -


V zadní části máme umístěný 120mm ventilátor, na němž bude záviset odvod tepla ze skříně, přičemž čerstvý vzduch bude do této skříně vzhledem k jejímu cedníkovitému provedení pronikat z všemožných otvorů. Vedle ventilátorových pozic to budou také záslepky karet přidržované přítlačnými šroubky a také průduchy hned vedle. Pozice zdroje nám umožní instalovat jej i ventilátorem nahoru, takže pokud máte doma koberec, doporučoval bych jej kvůli nízkým nohám skříně umístit právě takto. Hodily by se sem také měkké podložky, na něž by si zdroj mohl sednout, ale to je už jen detail, který si můžete napravit sami.





Provedení přední části je už zajímavější. Máme tu jednak šachtu pro 5,25" mechaniky, které mohou přidržovat buď ohebné kovové jazýčky s trny, nebo můžeme využít i klasické šroubky. Vynechaný prostor pod touto šachtou nám umožní instalovat až 43cm karty (do spodních pozic se vejdou maximálně 30cm karty) a zde přijde velmi vhod přední ventilátor, který bude foukat přímo na grafickou kartu v prvním slotu PCIe x16.





Dospod se pak vešla kombinovaná šachta pro čtyři 2,5" a stejně tolik 3,5" zařízení. Celá je vyrobena z plastu a umožní bezšroubkové uchycení všech disků či SSD. Právě SSD budeme zasunovat směrem od základní desky do úzkých štěrbin, které by v u klasických HDD znamenaly krátkou cestu do křemíkového nebe. SSD ale nemají tak vysokou spotřebu, aby jim to vadilo.

Pevné disky se zasunují konektory dovnitř z levého boku skříně a zajistí je jedna ohýbací packa, takže montáž je snadná a bleskurychlá. Na druhou stranu tato šachta nijak nepřispěje k jejich chlazení, a tak bude velmi vhodné dát před ně další ventilátor, popřípadě přesunout ten od Corsairu o pozici dolů. K tomu ale potřebujeme sundat přední panel...




- klikněte pro zvětšení -


Ten jde dolů snadno, stačí dostat z otvorů šest jeho pacek a pak už to jde samo. Pozice dodávaného ventilátoru vypadá velmi dobře. Není zde žádná omezující mřížka, která by omezovala průtok vzduchu. Ono stačí, že ten bude muset k ventilátoru proudit z bočních průduchů předního panelu. To spodní pozice před diskovou šachtou již vypadá jinak, ale zde výrobce musel tuto šachtu nějak upevnit. Pro chlazení disků by takové řešení mělo stačit.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je limitované na nezbytné šroubky, přičemž nechybí ani sada pro instalaci ventilátorů včetně gumových kroužků. Pak už tu je pouze nezajímavý manuál, kde se toho moc nedočteme a pár plastových stahováků pro kabely.





reklama