reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide 400R: slušný základ

27.10.2011, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide 400R: slušný základ
Společnost Corsair momentálně nabízí tři série počítačových skříní, z nichž jsme si pro dnešní recenzi vybrali Carbide Series a z ní konkrétně model 400R. Ten patří do střední třídy Middle Towerů a na trh byl uveden teprve nedávno. Pojďme se na něj podívat.
Corsair prezentuje své skříně Carbide Series 400R jako modely, které nabídnou vše, co potřebujeme, ale nic navíc. S ohledem na to je můžeme zařadit mezi střední třídu určenou pro zákazníka, který nemá zájem rozmařile utrácet za zbytečnosti, čemuž odpovídá i cena. Ta se pohybuje kolem 2200 Kč s DPH, což je dle mého názoru za testovaný Carbide tak akorát. Existuje samozřejmě řada jiných skříní (některé zmiňujeme v našem přehledu), které odvedou v podstatě stejnou práci i za méně peněz, ale stejně tak tu jsou i podstatně dražší, co nenabídnou o moc víc.




- klikněte pro zvětšení -


Co by se Carbide Series 400R dalo vytknout, je použití pouze 0,6mm plechu, ovšem s tím na druhou stranu výrobce naložil velmi dobře a navíc to vypadá, že použil tvrdší SGCC oproti běžně používané SECC (to se ale těžko pozná, když je skříň bezezbytku nalakovaná). Bočnice jsou posílené hranatými profily, přičemž i jejich tvar zabrání kroucení a skříň samotná i bez nich působí dostatečně pevně, neboť má na kritických místech i vlastní výztuže.

Dobré je také zpracování roštů pro ventilátory, ovšem zde mohl být výrobce přeci jen trochu střízlivější a nabídnout méně ventilátorových pozic, aby 400R nevypadal jak cedník. Ona estetická stránka by ani tak neutrpěla, jako spíše schopnost zadržovat prach a tlumit hluk vnitřních komponent. Takto si uživatel případně musí vypomoci sám a nepotřebné, či přímo nežádoucí rošty nějakým způsobem ucpat. Není to tak produkt pro zákazníky, kteří doufají, že si pořídí dokonalou skříň, na kterou nebudou muset vztáhnout ruku. Naopak, spíše si na ní mohou vyzkoušet své kutilské dovednosti, i když budou spočívat třeba jen v zakoupení dodatečných prachových filtrů a jejich instalaci.





Co se týče schopností chlazení, pak ty reflektují množství ventilátorových pozic. Jsou prostě potenciálně velmi dobré, ale neuváženým rozmístěním ventilátorů bez ohledu na vnitřní komponenty si stejně tak můžete vytvořit hlučný lapač prachu. Nakonec můžeme vyzdvihnout přítomnost rozhraní USB 3.0 (včetně redukce na USB 2.0) a FireWire na předním panelu, tlačítka pro vypnutí bílého podsvícení předních ventilátorů a horního madla pro snadné přenášení.


Slušný základ pro kvalitní a prostornou skříň
Příliš otevřená, a tedy hlučná
I přes 0,6mm plech je pevná
Nízké nožky pro nabírání vzduchu zespoda
USB 3.0, FireWire a madlo
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 2 200 Kč s DPH, záruka 2 roky


Za zapůjčení skříně Carbide Series 400R děkujeme firmě Corsair




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Corsair present their cases Carbide Series 400R as models that offer "Everything You Need, Nothing You Don't." With respect to this slogan we may categorize the 400R as a mid-range chassis for customers who do not want to spend their money for things they will hardly use at all. And as a mid-range model, the Carbide Series 400R costs about 2200 CZK incl. tax, which is in my opinion just right. Of course, there are many other cases (some of them mentioned in our overview) which do the same job for less money, but on the other hand there are also more expensive ones which do not offer much more.

One thing about Carbide Series 400R I didn't like was its just 0.6mm thick material. Still, Corsair managed to use it quite well and it also appeared that they used more solid SGCC instead of widely used SECC (that is, however, hard to tell, since the whole case is painted). The side panels are strengthened with square sections and also their shape makes them very stable. Also the rest of the case appears solid and uses its own reinforcements on critical spots.

What I also liked, was the construction of fan grills, but then in general there would not have to be so many of them, because with now the 400R looks like a strainer. However, the visual aspect is not the most important, because ther are other like the ability to absorb and damp noise and keep dust away. Then it is up to users who have to help themselves and finish their case. Carbide Series 400R, in my point of view, is not a case for customers who want to buy already perfect case. On the contrary, they may apply their DIY skills, even if it should mean just buying and placing additional dust filters.

The quality cooling system reflects the amount of fan positions - it may be potentially very good, but it is also likely that through rash placement of fans with no respect to the inner components the user creates a noisy dust retainer. And the last thing to do its to praise Corsair and mention the USB 3.0 interface (incl. adapter for USB 2.0), FireWire, button for deactivating white LEDs in the front fans and handle for easy manipulation.
reklama