reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Flash Voyager GT 128GB: mamutí flashka

9.9.2009, Jan Vítek, recenze
Corsair Flash Voyager GT 128GB: mamutí flashka
Kapacita flash disků nezadržitelně roste a pokud jsme byli před pár lety nadšeni z 1 GB, dnes je takový disk už zastaralý. 1 GB do kapsy sice může mnoha uživatelům stačit, ale proč jich nemít třeba 128, jaké nám nabízí nový Corsair Flash Voyager GT 128GB?
Kapitoly článku:
  1. Corsair Flash Voyager GT 128GB: mamutí flashka
  2. Testy a závěrečné hodnocení

Výkonnostní testy


Na první stránce jsem hovořil o dvou systémech, na kterých byl Flash Voyager GT 128 GB zkoušen. Jednak je to desktopový počítač založený na základní desce Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48 + ICH9R) a procesoru Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache). Ten by měl poskytnout dostatečný výkon i kvalitní implementaci pro to, aby flashdisk podal maximální výkon, i když to je otázkou.

A pak to byl notebook řady Asus B80A platformy Intel Centrino (Intel Core 2 Duo 2,1 GHz, 4 GB RAM, Intel GM45 + ICH9-M). Systémy se lišily také tím, že desktop využil starý dobrý systém Windows XP Professional, zatímco notebook měl nainstalovány Windows 7 Ultimate RC v 64bitové verzi. Uvidíme tedy, jaký bude výkonnostní rozdíl.


ATTO Disk Benchmark


První testy ukáží, jak si disk poradí se čtením a zápisem různě velkých souborů. Tato zařízení tradičně pracují pomaleji s menšími soubory a s jejich velikostí se zvětšují i přenosové rychlosti. To můžeme čekat i zde, takže se podívejme, jak si s tímto poradil disk na desktopové sestavě s Windows XP a na notebooku s Windows 7.


ATTO Disk Benchmark - Gigabyte X48-DQ6 (ICH9R)


ATTO Disk Benchmark - Asus B80A (ICH9-M)

Jak je z testů znát, v obou případech se výkon flashdisku dostane na maximum při čtení i zápisu 64kB souborů. Ovšem Toto maximum právě při zápisu je u základní desky Gigabyte nad 30000 kB/s, kdežto Asus B80A nedosáhne ani na 26000 kB/s. Desktopová sestava zde tedy vychází lépe, ale počkejme si na další test sekvenčního psaní a zápisu.


Sekvenční čtení a zápis


Zde se utkaly stejné počítače v čtení a zápisu 1,5GB souboru. Výsledky byly však v prvním případě u Asusu velmi špatné, protože Total Commander zvládl zapisovat pouze rychlostí cca 4,5 MB/s. Proto nastoupil normální Explorer systému Windows 7, kde se již vše spravilo. To bylo na celém testu zdaleka nejpodivnější.

Ikona Odkaz na databázi
Gigabyte X48-DQ6 (ICH9R)
Asus B80A (ICH9-M)
Sekvenční čtení
27,42 MB/s
33 MB/s
Sekvenční zápis
25,09 MB/s
23,5 MB/s

Výsledky jinak celkem odpovídají předchozím testům, tedy až na čtení, které bylo u desky Gigabyte pomalejší, přičemž se testovalo vícekrát a v různých aplikacích. Pokaždé byl ale výsledek stejný. Sekvenční zápis pak byl naopak pomalejší u Asusu, což zhruba odpovídalo i výsledkům ATTO Disk Benchmark.

Je tedy zřejmé, že implementace USB rozhraní a snad i typ OS se znatelně projevuje na celkovém výkonu tohoto i jiných flash disků. Corsair také k disku dodal vlastního "průvodce recenzí", kde využil dle svých slov systém, jenž reflektuje průměrnou sestavu běžných uživatelů. Nevím, zda by se Intel Core i7 920, Asus P6T Deluxe (Intel X58 + ICH10-R) a ATI Radeon HD 4870 dal dnes už označit za průměrnou sestavu, ale stejně zde jde hlavně o desku, její southbridge a OS (Windows 7 RC1). Výsledek sekvenčního čtení zde byl 33,78 MB/s a 28,16 MB/s, což je poněkud více, než jsme naměřili my.

Jenomže v úvodu zmíněného průvodce Corsair uvádí, že tento disk je schopný dosáhnout rychlostí 32 MB/s a 25,6 MB/s, takže informace o výkonu nejsou zrovna jednoznačné. Na produktových stránkách však je zápis udáván již na hodnotě 28 MB/s.


Závěrečné hodnocení


Corsair Flash Voyager GT 128GB k nám přichází se značnou kapacitou 128 GB, se kterou již trošku konkuruje mobilním externím pevným diskům. Oproti klasickým flashdiskům má velké rozměry i hmotnost, ale na svou kapacitu si to může dovolit, takže stojí v podstatě na pomezí mezi nimi a mobilními pevnými disky. Mohli bychom říci, že jde o alternativu k 1,8" mobilním pevným diskům, které dnes mají výhodu neporovnatelně nižší ceny, ale flash disky s elektronickými paměťmi budou zase více odolné.

Dá se také předpokládat, že zařízení jako je toto bude s dalším rozvojem pamětí NAND flash přibývat a i 2,5" HDD dosahující dnes kapacity maximálně 1 TB se už mohou pomalu začít třást.

Výkon tohoto Corsairu je značný a dá se říci, že už je limitován propustností rozhraní USB 2.0, na což ukazují i nejednoznačné výsledky u různých počítačových sestav. Na obzoru je však již rozhraní USB 3.0 s propustností až 4,8 Gb/s, jež tento stav jistě vylepší a eliminuje úzké hrdlo, které tu bylo až příliš dlouho, i když jistou náhradou se stalo rozhraní eSATA.


Dobrý výkon
Na flashdisk velké rozměry a hmotnost
Voděodolné tělo
Oproti mobilním pevným diskům vysoká cena
Cena v době testování: 9000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Corsair Voyager GT 128GB poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení Corsair Flash Voyager GT 128GB děkujeme firmě Corsair


-------------------------- English translation of the conclusion --------------------------

Corsair Flash Voyager GT 128GB provides us with 128 GB of free space, which is enough for it to become a rival of classic mobile hard drives. In comparison with normal flash drives it is too large and heavy, but that is understandable since it provides such a capacity. Therefore, we may put it somewhere in between mobile hard drives and flash drives and we also may state that it is an alternative to 1.8" mobile hard drives. But these have a great advantage in much lower price, even though flash drives with NAND chips should be tougher.

It should be noted that products such as this will with respect to the ongoing development of NAND flash technology become more and more common, so even 2.5" mobile drives, which today provide maximum of 1 TB, can start trembling before them.

Performance of this Corsair is very good and it is in fact limited by USB 2.0 maximum throughput. That is proved by different test results when used with different computers. However, USB 3.0 with maximum of 4,8 Gb/s is almost here and it will certainly remedy the whole situation which was here for far too long, even though our hunger for faster universal interface was partially eased by eSATA.
reklama