reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair H70: návrat kompaktního vodníka

12.11.2010, Jan Vítek, recenze
Corsair H70: návrat kompaktního vodníka
Corsair nepatří zrovna mezi tradiční výrobce chladičů komponent a co se týče vodních chladičů pro procesory, pak zde má za sebou pouze jeden model s označením H50. My si dnes vyzkoušíme jeho vylepšenou verzi s označením H70, která také patří do Hydro Series.
Kapitoly článku:

Závěrečné hodnocení


Corsair Hydro Series H70 má jako nástupce modelu H50 nabídnout dle výrobce značně lepší výkon, a zaujmout tak konzervativní příznivce vzduchových chladičů. Jeho provedení je samo o sobě velmi pěkné, chladič je malý, kompaktní, bezúdržbový a jeho instalace na moderní sockety probíhá velmi snadno, když tedy bereme v potaz, že jde o vodní chladič. Zde však výhody bohužel končí.



U vodního chladiče se bezesporu očekává vyšší cena v porovnání se vzduchovým, ovšem ta má být na druhou stranu vykoupena výkonem, tichým provozem a nejlépe i rozšiřitelností. V tomto případě tomu ale tak není, takže výhodou je pouze fakt, že naše PC je vybaveno vodním chlazením, a to je poněkud málo.

Při soupeření za stejných podmínek neměl Corsair H70 oproti levnějšímu a tiššímu vzduchovému řešení Noctua NH-D14 sebemenší šanci. Na jeho úroveň se dostal až při použití ve skříni, kde díky usazení na pozici zadního ventilátoru náskok NH-D14 vyrovnal, ale za cenu úplného překopání systému chlazení ve skříni. Nakonec jsme se nedočkali ani slibovaného výkonnostního nárůstu v porovnání s H50, i když zde pravda velmi záleží na způsobu testování. My jsme si vybrali ten, který je ke staršímu H50 férový.

Průměrné ceny srovnávaných chladičů ze serveru Heureka.cz v Kč s DPH.
  • Corsair Hydro Series H50 - 1 630
  • Corsair Hydro Series H70 - 2 150
  • Noctua NH-U12P - 1 500
  • Noctua NH-D14 - 1 870

Kompaktní
Slabý výkon a poměr výkon/cena
Snadná instalace na vodní chladič
Hlučnost ventilátorů
Bezúdržbový
Neodvede teplo mimo skříň
Cena v době testování: cca 2 150 Kč s DPH, záruka 2 roky


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Corsair H70 (CWCH70) poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení chlazení Corsair Hydro Series H70 děkujeme společnosti Corsair




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Corsair Hydro Series H70 should as a successor to H50 version offer much higher performance, at least according to its manufacturer, and attract so far conservative customers who prefer air cooling systems. Its design as a whole is very nice, small, compact, maintenance-free and also the installation procedure is quite easy and straightforward, if we realize that we are talking about a water cooler. Unfortunately, these are all H70's advantages.

A water cooler should (regardless of higher price in comparison to air cooling systems) offer significantly higher cooling performance, low noise and preferably also extensibility. However, none of these qualities are offered by H70, so its possessor might just say, that they have a water cooling in their desktop.

In our test, where all the cooler had the same conditions, was Corsair H70 significantly weaker against air cooler Noctua NH-D14 which is also cheaper and less noisy. In our testing chassis H70 managed to catch up with NH-D14, because it was able to use cool air right from outside, but on the other hand it disrupted the whole cooling system in the chassis. In the end we did not experience the proclaimed high perfomance gain over H50, but the truth is that it highly depends on the test setup. We chose the one which is fair to the older H50.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama