reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair HS1A: masivní headset

4.8.2011, Jan Vítek, recenze
Corsair HS1A: masivní headset
Společnost Corsair známe především jako výrobce modulů operačních pamětí i jiných komponent, ovšem už ne tolik jako firmu produkující sluchátka či reprosoustavy. V této oblasti je tedy nováček, a přesto nám u svého headsetu HS1A neslibuje nic než kvalitu.
Kapitoly článku:
  1. Corsair HS1A: masivní headset
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Pokud mám porovnat pohodlí, respektive spíše nepohodlí sluchátek s měkkými plyšovými a tužšími náušníky pokrytými umělou kůží, pak rozdíly tu jsou. Jde především o to, že plyšové náušníky jsou tlustší, takže otlačují lalůčky uší, což už začíná být asi po hodině bolestivé. Kožené už na uši netlačí, ale zase sluchátka už po chvíli cítíme především na lícních kostech, takže je třeba hledat tu správnou polohu. Nicméně problém je zde jasný - přílišný přítlak a také hmotnost 345 gramů (platí pro sluchátka bez kabelu) není dle mého názoru vhodná pro dlouhé používání, i když si je třeba uvědomit, že na nová sluchátka je třeba si zvykat a zrovna u těchto mám pocit, že by to nebyl velký problém.



Po dvou dnech používání tak mohu prohlásit, že jsem si více oblíbil tenčí náušníky, které tolik netlačí na citlivé uši. Je třeba chvíli hledat vhodné usazení sluchátek a také se vyplatí je občas posunout, aby pořád netlačila na stejné místo.

Když to celé porovnám se staršími Sennheiser HD 497, pak ty mají sice náušníky rozprostírající se přes celé uši, ovšem díky své nízké hmotnosti a rozumnému přítlaku nejsou tak nepohodlné. Na druhou stranu je tu výrazný rozdíl v utlumení okolního hluku, což je důležitá vlastnost pro rušná prostředí a za to u Corsair HS1A platíme daň právě ve vyšším přítlaku a výsledném nižším pohodlí.

V mikrofonu bych neviděl problém. Vyklopit a zaklopit jej můžete klidně poslepu a vzhledem k tomu, že jeho rameno končí několik centimetrů od úst, není možné do něj funět a prskat. I to zaručuje srozumitelnou komunikaci. Záznam hlasu je jasný a srozumitelný, což by ostatně již měla splňovat každá podobná sluchátka. A nyní ke zvukovému přednesu sluchátek. Jejich protivníkem se stal už starší, ale stále dobrý model Sennheiser HD 497.

Pokud tedy budeme brát Sennheiser HD 497 jako etalon vyváženého zvukového projevu (což je obecně hloupost, ale pro účely recenzí to postačí), pak lze objektivně říci, že Corsair skutečně mají hutnější zvuk, avšak ten, pokud to přeženu, je oproti zvuku linoucího se z Sennheiserů zahuhlaný. To odnesou především výšky, které mají ke krystalické čistotě velmi daleko, jak bylo zjištěno např. pomocí Morcheeba - Enjoy the Ride (FLAC).

Mužský hlas a elektrická kytara (Black Francis - Bluefinger (FLAC)) také neznějí v podání Corsair HS1A zrovna úžasně. Black Francis v okamžiku jejich nasazení dostal rýmu a ve spojení s ukřičenou kytarou tahající za uši zněl vyloženě nepříjemně. HD 497 poskytly více uhlazený a vyvážený projev. A nakonec se zmíním o Vltavě (FLAC), kde se ukázalo, že Corsair HS1A mají problémy s podáním detailních basů, které nahrazují mohutným, ale spíše uniformním duněním a jejich celkový projev by rozhodně mohl a měl být živější (výšky).

Ve výsledku se dá říci, že pro reprodukci dunivých výbuchů a komunikaci se spoluhráči při hraní přes síť bude testovaný headset svým projevem naprosto stačit. Ovšem pokud je vaším cílem koupit si sluchátka, která zvládnou kvalitně přehrávat především hudbu, doporučil bych se zaměřit na firmy, které mají v oblasti audio poněkud větší renomé.


Závěrečné hodnocení


Headset Corsair HS1A patří do Gaming Audio Series slibuje dle prezentace výrobce čisté a přesné basy a precizní výšky i středy díky svým 50mm reproduktorům. Nicméně po porovnání se staršími sluchátky Sennheiser HD 497 mohu říci, že HS1A detailním a prokresleným zvukem moc neoplývají a ten byl často také znatelně zkreslený. Jedním závěrem tedy je, že čistě pro reprodukci hudby se recenzovaný headset příliš nehodí, ale u her není nějaké zkreslení moc podstatné.


- klikněte pro zvětšení -

Tělo headsetu je skutečně masivní a vypadá, že vydrží dlouhé namáhání. To si ale vybralo daň v podobě vyšší hmotnosti, takže headset po nějaké době začne tlačit seshora na hlavu a pak je tu také znatelný silný přítlak, díky němuž sluchátka dobře izolují okolní hluk, ale s tlustými náušníky výrazně tlačí na uši. To se v mém případě zlepšilo s nasazením tenčích náušníků, které už na uši netlačí, ale i tak je třeba najít tu pravou polohu a čas od času headset na hlavě posunout.

Za cenu kolem 1400 Kč s daní jde o hráči dobře využitelný produkt, který se ale velmi vyplatí před koupí vyzkoušet a zjistit, jak je to s pohodlím.


Masivní a odolně vypadající tělo
Nehodí se pro poslech hudby
Dobrá izolace okolních hluků
Vysoká hmotnost
Ovladač hlasitosti a mikrofonu
Velký přítlak
Cena v době testování: cca 1 400 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Corsair HS1 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení headsetu HS1A děkujeme společnosti Corsair




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Headset Corsair HS1A is a part of Gaming Audio Series and according to the manufacturer it provides "clean, accurate bass and sparkling clarity in the mids and highs" thanks to its 50mm drivers. However, when compared to old earphones Sennheiser HD 497, I can say that HS1A audio performance is not much clear or detailed and it is also a bit distorted. One conclusion is that Corsair HS1A is not much suitable for music reproduction, but as a gaming headset it will work well, since in this case is slightly inaccurate reproduction not that important.

The headset itself appeared well made and its massive body should endure for a long time. However, it is also heavy, so after some time it builds excess pressure on the user's head from above and the extra-large earcups also press their ears. The advantage is that the earcups also isolate surrounding noise. Personally, I preferred using the thin earcups made of articifial leather, since they were in my case much comfortable, but still it is necessary to find the right position and change it from time to time.

Corsair HS1A is at its price point 1400 CZK inc. tax a good product, but one should try it well before buy to see, whether it will be comfy enough.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama