reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair M60 a M90: myši pro FPS a MMO

6.8.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair M60 a M90: myši pro FPS a MMO
Pokud nevíte, co zkratky FPS a MMO znamenají, asi pro váš testované myši M60 a M90 nebudou to pravé. Jedná se totiž o myši určené pro 3D akční hry, respektive pro masivně multiplayerové online hry a především také jde o premiéru firmy Corsair v této oblasti.

Corsair Vengeance M90 Performance

 
Druhou myší je tedy Vengeance M90, která má právem vyšší číslo, neboť i její možnosti jsou širší. Dané jsou především větším počtem programovatelných tlačítek, z nichž většina je jako u jiných MMO myší umístěna na levém boku, kde se o ně postará uživatelův palec. Podobné myši má také Razer (řada Naga) nebo rovněž Logitech, od nějž jsme nedávno testovali G600 MMO Gaming Mouse. Nevýhodou těchto myší však je, že jsou silně zaměřeny na pravoruké uživatele.


Corsair M90 - základní pohled

- klikněte pro zvětšení -

I model M90 dorazil v oblíbeném obalu firmy Corsair, zataveném průhledném plastu. Díky tomu si ji ale budete moci snadno "otlapkat" a zjistit, zda vám bude vyhovovat její velikost. Zde jsou specifikace:

Model
Corsair Vengeance M90 Performance
Rozměry myši
122 x 73 x 39 mm
Hmotnost myši
150 gramů (bez kabelu)
Tlačítka
15 programovatelných, z toho 9 na boku
Senzor
Avago ADNS-9500 LaserStream
5700 dpi
max. zrychlení 30 G
max. rychlost pohybu 165 IPS (palce za sekundu)
Rozhraní
USB 2.0
dotazovací frekvence 1000 Hz
Kompatibilita a ostatní
Windows 7, Windows Vista, Windows XP
48 kB paměti pro uložení až 6 profilů (LED indikace)

Není moc divu, že hlavní specifikace týkající se rozhraní a použitého senzoru jsou stejné jako u M60. Napovídá to, že se myši budou lišit pouze svými možnostmi danými ovládacími prvky a také ergonomií. Právě proto je vhodné je testovat pěkně společně.



Zpracování myši


Myš Vengeance M90 je propracovanějším modelem v porovnání s M60, na což ukazuje už jeho vyšší cena. Vyroben je však ze stejných materiálů, které jsou použity na stejných místech. Máme tu tak základnu z dvoumilimetrového plechu, respektive zde již ze dvou částí, pak tu je hlavní část pláště se změkčeným povrchem a plast s drsným povrchem pak najdeme především na pravém boku a levých tlačítkách.


Corsair M90 - pohled zezadu


Plášť této myši je již celistvý, takže její tvar nevypadá tak divoce, ovšem to dokáží nahradit různá tlačítka a také LED kontrolky. Rovněž i logo firmy Corsair i s jeho plachtami je podsvíceno, ovšem na rozdíl od všeho ostatního bílou barvou. Pevnost těla této myši je velmi slušná ani když se budete velmi snažit, nenajdete slabý článek, přičemž vše, co má lícovat, také velmi dobře lícuje. Kvalita zpracování obou myší mi tedy připadá výborná.


Corsair M90 - pohled zepředu


Podívejme se už ale na ovládací prvky. Hlavní tlačítka jsou v podstatě stejná jako u M60, respektive se s nimi pracuje stejně dobře. To kolečko bych však označil za mírně lepší. Je sice také kovové s gumovou páskou, ale jeho krokování je mírně jemnější a méně hlučné, ovšem především je stisk kolečka lehčí.

Na levém okraji hlavního tlačítka máme dvě tlačítka se šipkami, jimiž se bude měnit nastavení dpi. Jenomže pro to tu chybí indikátor, který je zde vyhrazen profilům. Ten najdete v podobě šesti malých otvorů v hliníkové "římse" před devíti programovatelnými tlačítky, přičemž například třetí zvolený profil neoznačuje jen třetí rozsvícená kontrolka, což by nebylo vůbec patrné, ale tři rozsvícené kontrolky najednou (odspoda).

Oněch devět tlačítek na boku je poskládáno tak, aby mezi nimi vznikl volný prostor pro palec a dvě z nich v základním nastavení slouží pro přepínání profilů (dvojice nejblíže uživateli). Všechny až na dvojici zcela vepředu jsou dobře dosažitelná ze základního úchopu, ovšem pro lepší hmatové rozlišení bych uvítal, kdyby mezi nimi byly větší mezery, nebo kdyby na sebe alespoň tak dobře nenavazovaly. Logitech G600 má toto dle mého názoru vymyšleno lépe a přitom jde u ní o 12 a ne 9 tlačítek.


Corsair M90 - pohled z boku


Nakonec tu je už jen poslední tlačítko vražené mezi dvě hlavní až téměř na samotném vrcholu myši. Jeho funkce není v základním nastavení žádná, takže je na uživateli, aby si nějakou vybral. Za zmínku stojí také to, že u obou myší nevychází USB kabel s pletenou izolací zprostředka přední části, ale zpod levého tlačítka.


Corsair M90 - pohled zespod


Nakonec si myš obrátíme a podíváme se jí na bříško, kde jsou čtyři různě tvarované teflony se stejně hladkým a kluzkým povrchem jako u M60, laserový senzor (ten je oproti předchozí verzi otočen o 90°) a pak už vůbec nic.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je stejné jako u Vengeance M60, tedy stručný manuál a informace o záruce. Nejde tedy o nic, co by nás v recenzi mohlo zajímat.

Corsair M90 - manuály

reklama