reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative Recon3D Omega a Tactic3D Wrath v testu

15.3.2012, Petr Štefek, recenze
Creative Recon3D Omega a Tactic3D Wrath v testu
V dnešním testu se podíváme na dvojici bezdrátových headsetů od společnosti Creative, které jsou určené hráčům. Nejedná se věru o levné kousky, a tak budeme podrobně zkoumat především kvalitu obou produktů.
V dnešním článku se podíváme na dvojici headsetů, které jsou primárně určeny hráčům, ale využití najdou i při poslechu hudby nebo „skajpování“. Sluchátka s mikrofonem jsou již mnoho let u počítače téměř nepostradatelná při hraní online her nebo při zmíněném internetovém telefonování. Jako u všech sluchátek se lze i u headsetů zbavit otravného kabelu a užít si svobody s bezdrátovými modely.

Bezdrátové technologie ale v naprosté většině případů kromě „svobody“ přinášejí i vyšší hmotnost a sníženou kvalitu reprodukce (proto u high-endových modelů sluchátek nenajdete bezdrátová sluchátka – až na několik málo nezaplatitelných výjimek). Využití headsetů neleží v oblasti high-endového audia, a tak se tento neduh částečně smazává, neboť pro běžnou reprodukci jsou zcela dostačující. Samozřejmě i mezi bezdrátovými headsety jsou dramatické rozdíly, ať už vezmeme kvalitu mikrofonu, samotné provedení, které nejde ruku v ruce s hmotností, nebo také ergonomii provedení.





Creative není ani zdaleka jedinou firmou, která nabízí headsety a z běžné konkurence můžeme jmenovat např. Logitech nebo Sennheiser. Společnost tak bojuje s konkurencí především přidanou hodnotou v podobě přidané zvukové karty, která činí z dnes testovaných headsetů v podstatě sluchátkový USB reprodukční systém. V počítači tak už není třeba mít instalovánu zvukovou kartu, ta je zde přítomna v podobě USB zařízení.

V případě našeho testu se kromě jiného budeme soustředit kromě kvality mikrofonu/reproduktorů na provozní vlastnosti těchto produktů, kde mám na mysli především hmotnost a pohodlí, s jakým se daný headset po delší dobu užívá. Drátové modely jsou zdánlivě omezeny délkou svého kabelu, ale díky napájení z výstupy zvukové karty nebo sluchátkového zesilovače je jejich celková hmotnost podstatně nižší než v případě bezdrátových modelů. Ty nesou kromě rámu, náušníků, reproduktorů a dalších drobností také přijímač bezdrátového signálu a hlavně poměrně těžké akumulátory i další nezbytnou elektroniku.

Když někdo uvažuje o dražším headsetu, tak si příliš nemusí dělat starosti s VOIP, protože zde je použitelné frekvenční pásmo podstatně užší než je běžné např. u MP3/CD. Pokud tedy uvažujete o dražším headsetu, určitě tak čiňte s ohledem na hry nebo případný poslech hudby.


reklama