reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative X-Fi Xtreme Audio: vyplatí se upgrade z kodeku na desce?

20.7.2011, Petr Štefek, recenze
Creative X-Fi Xtreme Audio: vyplatí se upgrade z kodeku na desce?
Smyslem toho článku bude posoudit, zda se v dnešní době vyplatí investice do samostatné zvukové karty, když její funkci běžně zastávají integrované zvukové kodeky na základních deskách, které navíc podporují prostorový zvuk.
Kapitoly článku:
X-Fi Xtreme Audio OEM je koncipována jako low-profile zvuková karta, takže se vleze s přehledem i do menších HTPC skříní. V balení nedostanete kromě samotné karty už nic dalšího. Ovladače a utility si musíte stáhnout z webu Creative, což ovšem dnes není problém a pokud to sníží cenu karty, pak to vítám.





Na kartě najdete trojici 3.5 mm výstupů pro reproduktory v konfiguraci až 7.1. K dispozici je i 3.5mm sdílený digitální vstup/výstup např. pro mikrofon. Bohužel, hned v úvodu popisu této karty musím předestřít, že se nejedná plnohodnotnou X-Fi. Plné X-Fi má jiné převodníky, které umožňují až 96 kHz / 24bit a také má THX certifikát a podporu ASIO drivery. V podstatě o nic s touto kartou nepřijdete a podpora EAX HD 5.0 nebo výkonnější čip za tučný příplatek nestojí.





X-Fi Xtreme Audio OEM je zajímavá svou cenou a slušně vyváženým zvukem. Na trhu sice existují i lepší volby pro herní zvukové karty, ale jsou samozřejmě výrazně dražší. Zajímavý je i fakt, že se všemi přehrávači dokážete přehrát zvukové stopy u videa MKV se zakódovaným zvukem. Výrobce doporučuje PowerDVD. Vymoženosti technologií typu Crystalizer nebo CMSS-3D pro virtuální prostorový zvuk ze dvou reproduktorů jsou spíše zbytečností.






reklama