reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative X-Fi Xtreme Audio: vyplatí se upgrade z kodeku na desce?

20.7.2011, Petr Štefek, recenze
Creative X-Fi Xtreme Audio: vyplatí se upgrade z kodeku na desce?
Smyslem toho článku bude posoudit, zda se v dnešní době vyplatí investice do samostatné zvukové karty, když její funkci běžně zastávají integrované zvukové kodeky na základních deskách, které navíc podporují prostorový zvuk.

Hudba


Pokud vezmeme v úvahu běžné MP3, je rozdíl mezi jednotlivými stupni jasně a zřetelně slyšitelný i na poměrně levných reproduktorech Aego M 2.1. Kodek integrovaný na základní desce se vám bude zdát dobrý, dokud si místo něj nedáte do systému zvukovou kartu alespoň na úrovni dnes testované X-Fi Xtreme Audio OEM. Zvuk zpevní po všech stránkách a konečně jsou zde definovány podstatně jasněji basy a méně agresivní výšky. Zvuk se usadil podstatným způsobem a reproduktory začaly ukazovat, že umí podat nějaké detaily. Nicméně, oproti více než dvojnásobně dražší Prodigy HD2 je zvuk komprimovaný neživý, což ukazuje, že investice do kvalitní zvukovky se neztratí.



V rámci testu jsem vyzkoušel několik různých žánrů od klasiky po tvrdý rock nebo hip-hop a musím říct, že pokud vlastníte svou sbírku hudby ve FLAC nebo vyšších bitratech MP3, bude pro vás nákup samostatné zvukové karty téměř povinností. Kodek maže detaily, nebasuje a agresivně křičí na výškách. Toho všeho se zbavíte za necelých 800 Kč. Nebudu zde ale zapírat, že specializovaná dvoukanálová karta, jako je Audiotrak, si dá X-Fi ke snídani. Své v tomto případě udělalo také propojení skrz stereo RCA konektory, které X-Fi nemá a signál do reproduktorů putuje přes 3.5mm jack, což celé věci nepřidá.

X-Fi Xtreme Audio OEM je tak trochu podvod, protože v podstatě kupujete starou technologii Audigy 1, což nikoho nepotěší, ale za 800 Kč nemůžete očekávat poslední výkřiky v oblasti DSP čipů. Cenu karty tvoří i převodníky a operační zesilovače, takže je jasné, že zde nenajdete žádné pokročilé modely BurrBrown nebo AKM.


Filmy


V případě filmů jsem využil propojení PC a reproduktorů 5.1 Logitech Z906 a signálů se zakódovaným zvukem Dolby Digital a DTS. Kodek integrovaný na základní desce neumí hardwarově dekódovat prostorový zvuk bez software. X-Fi Xtreme Audio OEM umí dekódovat (pouze softwarově) Dolby Digital EX i DTS v rozumné kvalitě, ale výstup je bohužel pouze analogový, což dvakrát nenahrává slušnému využití s receiverem nebo lepšími aktivními reproduktory 5.1. Zvuk i v analogovém režimu je ale o třídu lepší než v podání kodeku integrovaného na základní desce a lze tady hovořit nějakém prostorovém zvuku.





Zajímavé je na celém srovnání také to, že prostorový zvuk DTS, který je nyní součástí mnoha HD formátů (ripů), je v případě X-Fi podstatně jasnější a zdroje zvuku jsou alespoň částečně definovatelné, to platí i pro dialogy a hudbu. Výsledkem není žádná pochvalná kvalita, ale už můžeme říci, že se jedná o zdroj prostorového zvuku na základní kvalitativní úrovni.


Hry


Pro hry platí to samé co pro hudbu a filmy. Pokud nejste úplně hluší, tak rozdíl oceníte především u titulů s dobře namasterovanými stopami. Pokud na počítači hrajete pouze hry, tak je pro vás investice do samostatné zvukové karty poměrně zbytečným luxusem. Kvalitnější zvukovou kartu s podporou EAX nebo dalších vymožeností využijete pouze v několika málo titulech (z těch posledních mě napadá pouze Crysis 2). Hry mají natolik rozdílnou kvalitu zvukového doprovodu, že je téměř nemožné učinit nějaké všeobjímající rozhodnutí na tomto poli. Vše je způsobeno zřejmě tlaky na úsporu nákladů a mixování hudebních stop je tím posledním, co vývojáře zajímá.






reklama