reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CRT monitory, třeste se! 19" LCD ViewSonic VX924 (3ms)

21.11.2005, Pavel Kovač, recenze
CRT monitory, třeste se! 19" LCD ViewSonic VX924 (3ms)
Pokud toužíte po LCD panelu, ale stále vám vadí jejich velké odezvy, tak možná právě pro vás je určen tento panel. Nahradí takto rychlé panely klasické CRT monitory? Je tento panel i pro profesionální hráče? Nebo raději mají zůstat u klasických CRT monitorů. Na všechny tyto otázky a daleko více si povíme odpovědi v dnešní recenzi.
Kapitoly článku:

Podání barev


Po lehkém zklamání v pozorovacích úhlech jsme věru napnuti, jak si povede u barevného podání. Jako vždy se držíme metodiky a první, na co se zaměříme, je bílo-černý přechod.


Bílo-černý přechod (náhled)

A je to tu. Bílo-černý přechod ukázel jeden velký nedostatek. Výrazné proužkování a celý přechod má modrý nádech. Inu opravdu pověry nelžou a nic není dokonalé. Je to vážně škoda. Avšak nezoufejme a pojdmě se podívat, co nám nachystá duhový přechod.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,71 MB), malý výřez (972 kB).


Duhový přechod (náhled)

Duhový přechod reputaci lehce vylepšil, ale i tak nejde o nikterak slavný výsledek. Znovu se objevuje nepříjemné proužkování a co je hlavní - přechod z červené do žluté je neúměrně ostrý. Červená barva je lehce dominantní, ale to je u TN panelů zcela běžné.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,5 MB), malý výřez (815 kB).


Zobrazení fotografie (náhled)

A je zde naše oblíbená fotografie s válečníky a romantickou růží. Válečníci jsou zobrazeni relativně dobře, ovšem romantika v podobě růže je na tom o poznání hůře. Ani černé pasáže nejsou dostatečně prokresleny, a tak toho u akčních filmů, které se vyžívají v temných scénách, moc neuvidíte. Dithering tento panel zvládl dobře a je jen málo viditelný.

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (2,31 MB)


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Panel dokázal rozlišit 4/0 v tmavých odstínech a 250/255 ve světlých. Takovéto honoty patří k mírnému podprůměru. I zde se potvrzuje nízké rozlišení


Podsvícení


A co podsvícení? Inu panel používá jen dvě podsvětlovací trubice, ty jsou umístěné v horním a dolním okraji obrazovky. Tím je intenzita podsvícení dost nerovnoměrná. Pokud budete sledovat filmy, které mají poměr jiný než 5:4 (většina), tak na horním a spodním okraji uvidíte dost výrazné světlo, které může kdekoho rušit.

Podsvícení (Pro zvětšení klikněte)


Interpolace při nižším rozlišení


Co udělá monitor po přepnutí do nižšího rozlišení? Celkem nehezké věci. Písmo se rozmaže a je špatně čitelné. Na druhou stranu jako skoro každý 19" panel má rozlišení 1280x1024, a tak není třeba snižovat rozlišení při hraní her.


Interpolace (Pro zvětšení klikněte)

U interpolace tenkých rovných čar se panel choval dost podobně. Všechny čáry bylo neostré a lehce zešedlé.

Interpolace linek (Pro zvětšení klikněte)


Závěr


Co říci k tomuto mírně rozporuplnému panelu. Na jedné straně je zde perfektní rychlá odezva a na straně druhé nepěkné podání barev, horší podsvícení a interpolace. Z toho vyplývá, že pro grafiky tento monitor rozhodně nebude. Naopak pro hráče je to dar z nebe. Konečně alespoň "trochu rychlý" panel.


Velmi rychlá odezva
Špatné podání barev
Slušný dithering
Nerovnoměrné podsvícení
Ikona Odkaz na databázi
Horší interpolace
Orientační cena: 13 590,- Kč bez DPH

LCD panel ViewSonic VX924 zapůjčila společnost RRC-CZ, které tímto děkujeme
reklama