reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crysis 2: výkonnostní srovnání

28.3.2011, Petr Štefek, recenze
Crysis 2: výkonnostní srovnání
Crysis 2 je velmi očekávanou hrou, která by měla stanovit nový level v oblasti akčních her a také ukázat zbrusu nový CryEngine 3. Asi každý čeká, že se bude točit okolo DirectX 11 a jeho nových možností, ale opak je pravdou.
Crysis 2 je tou nejnáročnější DirectX 9 hrou pod sluncem. Tak by mohlo končit dnešní srovnání grafických karet ve zbrusu nové hře od Cryteku, ale musíme vysvětlit, proč vše dopadlo tak, jak dopadlo. Hra ukazuje, jaký potenciál se dá ze stařičkého rozhraní DirectX 9.0c ještě dostat. Graficky se jedná o poměrně značný pokrok oproti předchozímu dílu, avšak čelist z grafických orgií nám rozhodně nespadne. Tak nějak jsme prostě čekali více. Nejlepší výsledky podává nepřekvapivě Nvidia, která spolupracovala již na vývoji dílu prvního. Nejvýkonnější grafickou kartou je zde GeForce GTX 580 následována Radeonem HD 6970 a GeForce GTX 570.

Minimem pro rozumné hraní Crysis 2 se zdá být GeForce GTX 460 nebo Radeon HD 5770, které i na nejvyšší detaily bez vyhlazování dokáží nabídnout plynulou hru. Slabší grafické karty jako je GeForce GT430 jsou zde k ničemu a bude třeba upgradovat. Vynikajících výkonů dosahuje také GeForce GTX 560Ti, která šlape na paty podstatně dražším grafickým kartám, a pokud ji přetaktujete, pak nemáte vůbec co řešit. Trochu zklamáním je pro mě výkon GeForce GTX 550Ti, kterou už brzy uvidíte v samostatném testu.





Vliv procesoru není pro hru stěžejní, ale i tak se dá dle výsledků usuzovat, že nejlepší partií bude architektura Core i7 na frekvenci alespoň 3 GHz. Jaké budou výsledky po zavedení DirectX 11 se nyní dá těžko usuzovat, ale s největší pravděpodobností bude výkon o něco nižší při o něco vyšší grafické kvalitě. Zajímavé bude také pozorovat, jaký bude vliv vyhlazování nebo teselace. Vše bohužel pravděpodobně až v době, kdy budeme mít všichni Crysis 2 již dávnou dohranou a nikoho krom zarytých fanoušků nebude zajímat. Bohužel velmi rozporuplné pocity mě provázely také prvními levely hry, ale kvalitativní stránku herního obsahu ponecháme herním magazínům.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Crysis 2 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama