reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtveřice chladičů grafik v testu + AC Turbo Module

13.6.2007, Jan Vítek, recenze
Čtveřice chladičů grafik v testu + AC Turbo Module
Dnes si představíme 4 nové chladiče od společností Arctic Cooling, Cooler Master a Gigabyte. Všechny vypadají zajímavě, ale nejvíce asi pasivní chladiče AC Accelero S1 a S2, jež mají mít výborný výkon za slušnou cenu. Doplněno o kapitolu o AC Turbo Module.

Accelero S1


Arctic Cooling Accelero S1 je již pasivní chladič určený pro výkonnější grafické karty než verze S2 a podle toho také vypadá. Dodává se ve stejném obalu, v němž však najdeme o něco širší příslušenství než u předchozí verze, ale především daleko větší chladič. Ten ke svému provozu využívá čtyři heatpipe rozvedené mezi větší plochu žeber, ale jinak se jeho zpracování příliš neliší, proto si nebudeme popisovat stejné věci dvakrát a pouze si vytyčíme rozdíly.


Model
Accelero S1
Rozměry
140 x 215 x 32
Hmotnost
290 g
Materiály
hliník, měď, heatpipe
Chlazení pamětí
8x BGA
Ventilátor
ne
Heatpipe
4x 6mm

Kromě aktivní plochy a počtu heatpipe se chladiče liší také celkovým přizpůsobením základny.





Zatímco S2 má vespod hliníkový modul s lepicí páskou a několika závity, zde jsou zpod základny vyvedeny čtyři mohutná kovová ramena a ta zakončují montážní závity.






Příslušenství


V ostatních ohledech se chladiče neliší, a tak můžeme přistoupit k příslušenství. To v podstatě kopíruje příslušenství verze S2, takže zde máme mřížkovanou záslepku, hliníkové pasivy pro BGA paměti a sadu šroubků a plastových výlisků.





Navíc jsou zde ale také dva kusy pasivních chladičů pro napájecí oblast grafických karet (Radeony X1900 a X1950).




Instalace


Nasadit chladič na grafickou kartu není žádný problém. Nejdříve samozřejmě nalepíme a přimontujeme všechny hliníkové pasivy, co jsou v příslušenství a pak již můžeme na kartu přiložit vlastní chladič. Na něj je již teplovodivá pasta nanesena a ani jí není příliš.



Chladič se následně po slícování otvorů a závitů postupně utáhne dodávanými šroubky a v průběhu toho stejně jako u Accelera S2 zajistí plastovými díly.


Kompatibilita

  • ATI Radeon série X1950, X1900, X1800
  • NVIDIA GeForce série 7950GT, 7900, 7800, 6800 (až na 7X00 GS AGP)
reklama