reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtveřice chladičů grafik v testu + AC Turbo Module

13.6.2007, Jan Vítek, recenze
Čtveřice chladičů grafik v testu + AC Turbo Module
Dnes si představíme 4 nové chladiče od společností Arctic Cooling, Cooler Master a Gigabyte. Všechny vypadají zajímavě, ale nejvíce asi pasivní chladiče AC Accelero S1 a S2, jež mají mít výborný výkon za slušnou cenu. Doplněno o kapitolu o AC Turbo Module.
Abychom mohli porovnat výsledky dnes testovaných chladičů, připravil jsem jim stejné testovací prostředí ve skříni Lian Li PC-7A Plus, i když vlivem veder byla teplota okolního vzduchu o 2°C vyšší - 24°C. Tento rozdíl jsem však do konečných grafů započítal, takže zde by mělo bý vše v pořádku. Arctic Cooling doporučuje takovou konfiguraci skříňových ventilátorů, jež způsobí mírný podtlak. Tím se do skříně bude volnými otvory dosávat čerstvý vzduch, na což Accelero S1/S2 také spoléhá. I sebelépe udělaný pasivní chladič potřebuje, aby se kolem něj obměňoval vzduch. Arctic Cooling na to šel tak, že využívá záslepky, přes kterou dovnitř bude skrz celou délku žeber proudit vzduch a zde je důležité, aby mu byl kladen co nejmenší odpor. Proto je chladič tak rozměrný a rozestupy mezi žebry tak velké.


Lian-Li PC-7A Plus

Od minulého testu se také obměnila testovací sestava, avšak chlazení zůstalo do puntíku identické, stejně jako jeho rozložení, takže zde nevidím problém. Zátěž obstaral benchmark 3DMark03 a opakovaný test Mother Nature. Teploty pak byly sledovány pomocí aplikace RivaTuner verze 2.01. Sestava byla tedy následující:
  • Základní deska Gigabyte 965P-DS3P rev. 3.3
  • CPU Intel Core 2 Duo E4300 Allendale + Noctua NH-U12 + NF-S12-800
  • RAM 2x 1024 MB DDR2-800 GeIL GX22GB6400UDC
  • HDD Samsung HD321KJ + Western Digital WD2500KJ
  • Zdroj Enermax Liberty 400W AWT

Ventilátory ve skříni byly tedy celkem tři - jeden 120mm ve zdroji Enermax (900 RPM), jeden 120mm Nexus Real Silent na zadní pozici (800 RPM) a jedna 120mm Noctua NF-S12-800 u chladiče procesoru (500 RPM). Počítač je tedy celkově velmi tichý a dostatečně chlazený - snad i na to, aby dobře posloužil k účelům chladičů Accelero S.


Teplotní výsledky - Gigabyte GeForce 7600GT (GV-NX76T256DB-RH)


Nejprve se tedy podíváme na výsledky chladičů, které si měly poradit s čipem GeForce 7600GT. Zde se však mohly z dnešních čtyřech modelů uplatnit pouze dva - Arctic Cooling Accelero S2 a Cooler Master CoolViva Pro. Accelero S1 je dělaný na jiné karty (viz jeho popis) a Gigabyte V-Power kolidoval s kondenzátory karty. Jako první přichází na řadu dva grafy s teplotami dosaženými s nízkými otáčkami - Accelero S2 je však provozován zcela pasivně.



Chtěl bych také stejně jako u předchozího testu upozornit, že samotné informace z grafů mohou být zavádějící, a proto prosím čtěte i komentáře pod nimi (případně se podívejte do předchozích testů) a především berte v potaz další informace jako RPM ventilátorů a jejich rozměry. Ty najdete na předchozích stránkách, popřípadě zde - Souhrn chladičů 1. část, 2. část.





Dnes testované chladiče (odlišené šedými sloupky) se ukázaly samotnými teplotami v celkem dobrém světle, avšak zde si musíme uvědomit, že Accelero S2 využívá ke svému provozu pouze proudění okolního vzduchu. Pak je již zcela jasné, že jde o velmi dobře udělaný chladič, jenž má oproti ostatním co nabídnout. V dalších grafech se podíváme, jak se jeho pasivní provoz ukáže ve světle maximálních otáček ostatních chladičů.





Zde se již pochopitelně před Accelero S2 dostala většina dalších chladičů, ale nijak výrazně. Ve výsledku se vzhledem k ceně a zcela bezhlučnému provozu jedná o výtečné řešení, jemuž je však zapotřebí také připravit příslušné podmínky ve vaší skříni. Avšak tyto podmínky nejsou nijak přehnané, stačí dodržet pár jednoduchých kroků, o kterých jsem se rozepsal již v popisu chladiče. Nyní přeskočíme na další kapitolu, kde již půjde o chladiče Accelero S2, CM CoolViva Pro a Gigabyte V-Power.
reklama