reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtveřice chladičů grafik v testu + AC Turbo Module

13.6.2007, Jan Vítek, recenze
Čtveřice chladičů grafik v testu + AC Turbo Module
Dnes si představíme 4 nové chladiče od společností Arctic Cooling, Cooler Master a Gigabyte. Všechny vypadají zajímavě, ale nejvíce asi pasivní chladiče AC Accelero S1 a S2, jež mají mít výborný výkon za slušnou cenu. Doplněno o kapitolu o AC Turbo Module.

Teplotní výsledky - Gigabyte GeForce 7800GTX (GV-NX78X256V-B)


Nyní bude tématem výkon chladičů na kartě s čipem GeForce 7800GTX. Popis výkonů ostatních chladičů naleznete zde. Nyní se budeme zabývat jen novými přírůstky - Arctic Cooling Accelero S2, Cooler Master CoolViva Pro a Gigabyte V-Power.



Nové chladiče byly zvýrazněny šedými sloupky, takže se budete ve výsledcích dobře orientovat.





Výkon pasivního Accelera S1 v klidovém režimu sice nedává tušit nic dobrého, ale jakmile se karta dostane pod zátěž, teplota vzroste pouze o 20°C, což nám dá výslednou teplotu 64°C. To je naprosto výtečný výsledek s nímž Accelero S1 se při nízkých otáčkách ostatních chladičů (které byly staženy tak, aby chladiče byly velmi tiché) umisťuje mezi ty nejlepší. Výkon ostatních dvou se dá označit za víceméně průměrný, i když od V-Power bych očekával více. Snad je to tím, že jeho hustě uložená žebra kladou vzduchu příliš velký odpor.





Při vysokých otáčkách již většina chladičů dokázala výkon Accelera S1 překonat, ale za cenu velmi vysokého hluku, který byl především v případě Thermaltake Tide Water a Zalman Fatal1ty téměř nesnesitelný. Velmi se již také zlepšil V-Power - o celých 10°C, čímž se velmi přiblížil k chladiči CoolViva Pro. Všechny však svým pasivním výkonem zastiňuje Accelero S1, včetně Thermalright HR-03A, jenž v pasivním režimu dokázal chladit na 79°C. Ten však také není koncipován primárně jako pasivní chladič a pokud se podíváme na jeho výkon s ventilátorem, pak je jasné, v čem tkví jeho síla.


Hlučnost chladičů


Accelera série S jsou v tomto ohledu jasná, jejich hluk se rovná nule. Co se týče Cooler Master CoolViva Pro, pak ten i při svých maximálních otáčkách 1800 RPM vydává poměrně nerušivý vrčivý hluk, jenž v normálně chlazeném PC snadno zanikne. Po snížení otáček na sotva slyšitelnou úroveň je také dobré, že příliš neklesá jeho výkon, alespoň ne tolik, jako u Gigabyte V-Power. Jeho 2000RPM a 92mm axiální ventilátor je již hlučnější, ale přesto se dá u takového počítače vydržet. Velkou nevýhodou je však pokles výkonu při snížení otáček tak, aby byl ventilátor tichý.
reklama