reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtveřice chladičů grafik v testu + AC Turbo Module

13.6.2007, Jan Vítek, recenze
Čtveřice chladičů grafik v testu + AC Turbo Module
Dnes si představíme 4 nové chladiče od společností Arctic Cooling, Cooler Master a Gigabyte. Všechny vypadají zajímavě, ale nejvíce asi pasivní chladiče AC Accelero S1 a S2, jež mají mít výborný výkon za slušnou cenu. Doplněno o kapitolu o AC Turbo Module.
K výkonu pasivních chladičů Arctic Cooling Accelero S1 a S2 snad není třeba co dodat, je prostě výtečný. Chladiče se bez problémů instalují, nechybí jim ani chladiče pro BGA paměti a případně i pasivy pro oblast napájení u karet Radeon X19x0. Co se týče kvality zpracování, pak mě Accelera S příliš nepřesvědčila - hlavně u S2 se poslední žebra vyvlékala z heatpipe a lacině zpracovaná plastová zakončení také k výslednému dojmu nic nepřidají. Jenomže pokud se k nim budete chovat slušně, pak nevidím důvod, proč by vám neměly sloužit i několik let, což je v oblasti PC hardwaru jako věčnost.





Pokud se rozhodnete ke koupi Accelera série S, musíte si také uvědomit, že je mu třeba připravit živnou půdu. Nejdůležitější je zajistit, aby otevřeným slotem pod grafickou kartou dovnitř proudil vzduch, jinak pochopitelně nedosáhnete takového výkonu. Problémem pak může být dovnitř vnikající prach, ale to je prostě daň se kterou se musíte smířit. Za to dostanete nulový hluk a to se jistě vyplatí. Posledním aspektem a zde velmi potěšujícím je cena. Accelero S1 vás přijde na nějakých 460 Kč s DPH a S2 na 380 Kč. To je za moderní chladič grafické karty s takovými vlastnostmi velmi příjemné.





Chladič Cooler Master CoolViva Pro je taktéž kvalitní obdoba již známých modelů AC Accelero X1/X2 a Thermaltake TMG ND2. Je koncipován tak, že posílá vzduch směrem dozadu skříně, kde se částečně může otvorem dostat mimo, ale nevede k němu žádný tunel. Proto se může i nějaký objem vzduchu obrátit zpět. Co se týče jeho výkonu, pak ten je slušný zvláště při nižších otáčkách a vysoké mu již adekvátní nárůst nepřinesou. Zpracování je však velmi pěkné a i výbava odpovídá, jenomže jeho obrázek je zde poněkud zastíněn výkonem pasivních Arctic Cooling. To je i případ ceny - CoolViva Pro nás vyjde cca na 770 Kč s DPH.





A poslední model, Gigabyte V-Power bych z dnešních modelů ohodnotil asi jako nejslabší. Jeho výkon byl zcela průměrný a navíc se při snížených otáčkách více a více propadal. Velmi se mi však líbilo zpracování a rozsáhlé příslušenství s PWM regulátorem otáček, jenomže k čemu je nám tento regulátor, když chladič neposkytuje výkon, jenž by odpovídal jeho ceně. Ta je stanovena na cca 1600 Kč s DPH a za tu již bez problémů pořídíte Thermalright HR-03 i s příslušným ventilátorem, což je mezi testovanými modely nefalšovaný výkonnostní král.





Arctic Cooling Accelera S1 a S2 si bezpodmínečně zaslouží ocenění za svůj výkon při nulovém hluku a také velmi příznivou cenu. Za tyto kvality oba dostanou cenu Trefa Světhardware.cz.




Ocenění TREFA získává Arctic Cooling Accelero S1
za výkon, bezhlučný provoz a pořizovací cenu. Logo ocenění je ke stažení zde.




Ocenění TREFA získává Arctic Cooling Accelero S2
za výkon, bezhlučný provoz a pořizovací cenu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Za zapůjčení chladičů Accelero S1 a Accelero S2 děkujeme firmě Arctic Cooling
Za zapůjčení chladiče CoolViva Pro děkujeme firmě Cooler Master
Za zapůjčení chladiče V-Power děkujeme firmě Gigabyte
Za poskytnutí grafických karet Gigabyte GeForce 7800GTX a 7600GT děkujeme firmě Gigabyte


-------------------------------- English translation of the conclusion --------------------------------

The thermal performance of Arctic Cooling Accelero S1 and S2 speaks for itself, it is simply outstanding. The coolers are easy to install, there are heatsinks for BGA memory modules included as well as PWM area heatsinks for Radeon X19x0 series (Accelero S1). Considering the assembly quality, I didn't like Accelero S2's loose fins and overall cheap-looking plastic endings. However, if you intend to treat these coolers appropriately, there is no reason why these coolers shouldn't work for years.

If you decide to buy an Accelero S series, you have to make certain adjustments to your PC case. The most important thing is to force cool air to be drawn through the open slot below the graphics card, otherwise you'll never be able to reach such a cooling performance. Dust may be a problem, but that is simply the price you'll have to pay for dead silent operation. The last aspect is price of both coolers which is very pleasing.

Cooler Master CoolViva Pro is a good cooler which resembles AC Accelero X1/X2 or Thermaltake TMG ND2. Its conception is to send cool air through fins towards the back of the case. Some hot air may get outside through open slot, but nothing forces it to do so and some of it turns back. Considering the thermal performance, it is good even in lower fan revolutions, but on the other hand, higher RPMs don't bring much lower temperatures. The assembly quality is good as well as the rest of the accessory, but CoolViva Pro is in this case outshined by Accelero S series.

And the last model, Gigabyte V-Power, is according to my findings the weakest one. Its thermal performance is average and lower fan RPMs would bring increasingly weaker performance. However, I liked the extensive accesory with RPM regulator, even if it cannot make up for the missing performace. Price is also a problem here. Instead of V-Power you can buy a new Thermalright HR-03 together with a 92mm fan and this combo is among the tested coolers the real performance champion.

Arctic Cooling Accelero S1 and S2 deserve an award for their high performance together with zero noise and low price. These are the reasons why I decided to award them with Trefa Svethardware.cz.
reklama