reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři 0,5 kW zdroje pod zátěží

27.9.2006, Martin Šejnoha, recenze
Čtyři 0,5 kW zdroje pod zátěží
V dnešní recenzi jsme podrobili důkladným testům čtveřici zdrojů od těchto výrobců: BeQuiet, Cooler Master, LC Power (zastoupen dvakrát). Celá čtverka se rozdělila na dvě dosti vzdálené skupiny, ovšem naostro je porovnat nelze, ale k tomu až v článku samotném.
Balení a příslušenství

Zdroj je balen v opravdu malé kartónové krabici a dále již pouze v igelitovém pytlíku. Nějaká ochrana proti poškození při přepravě se tedy nekoná. V příslušenství nalezneme síťovou šňůru a redukci 24pin/20pin. Výrobce mohl alespoň přibalit šroubky k uchycení, pak by bylo vše v naprostém pořádku.




Parametry

Výrobcem uváděný celkový výkon je 550W. Odběr z 3,3 a 5V větve nesmí přesáhnout 315W. Odběr z 12V větví nesmí překročit 380W.
Výkony jednotlivých větví naleznete v tabulce:

Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
35A
40A
16A
18A
0.5A
0.8A
2.0A

Na štítku výrobce uvádí přitomnost -5V větve, ale ve skutečnosti jí není zdroj vybaven. Setkáme se zde také s pouze pasivním PFC. O chlazení se stará 14cm teplotně řízený ventilátor. Výrobcem udávaná účinnost je vyšší než 85%.


Provedení, vzhled

Skříňka zdroje byla vyrobena z plechu tloušťky 0.8mm a následně opatřena lesklou hnědou povrchovou úpravou. Perforace zadní stěny je provedena velice dobře, nijak nebrzdí průchod vzduchu. Poněkud nešťastně je vyřešen otvor ventilátoru ve víku zdroje. V plechu jsou totiž prolisované úchyty, aby mřížka nevyčnívala nad stěnu zdroje, a přesto trochu vyčnívá. Plech sice nijak nezasahuje do rámečku, ovšem je dost vzdálen od hrany rámečku, což není nejšťastnější řešení. Samotný ventilátor klasické černé barvy má velmi ostré lopatky se znatelnými otřepy.










Kabeláž

Kabeláž Main power konektoru byla jako jediná potažena flexem. Main power konektor je zde nedělený, 24-pinový. Výrobce ale přibalil redukci pro připojení do 20-pin Main power konektoru. Délka kabelového svazku Main power konektoru činí 60cm. Zdroj dále disponuje 4-pinovým +12V Power konektorem a jedním PCIe napájecím konektorem. Délka svazků k těmto konektorům činí také 60cm.

Dále nám LC6550GP nabízí 7 Peripheral Power napájecích konektorů, z nichž je šest rozděleno mezi dva svazky o délce úctyhodných 90cm. Sedmý Peripheral power konektor je umístěn na kabelovém svazku Serial ATA napájecích konektorů. Zdroj také disponuje celkem dvěma Serial ATA napájecími konektory, jejichž kabelový svazek měří 70cm. Nakonec je zdroj vybaven dvěma FDD napájecími konektory, umístěnými na koncích svazků Peripheral Power konektorů.




Vnitřní provedení

Bohužel ihned po sundání krytu bylo jasné, že výrobce šetřil, kde mohl. Použité spínací tranzistory v pouzdru TO220 rozhodně neodpovídají výkonu zdroje, navíc jsou namontované na doslova trpasličím chladiči. Kapacita kondenzátorů ve stejnosměrném meziobvodu je příliš nízká vzhledem k uváděnému výkonu zdroje. Pokračovat můžu malým hlavním transformátorem. Jediné, na čem si výrobce dal trochu záležet, jsou usměrňovací diody jednotlivých větví. Použil zde robustní typy, ty ale bohužel byly umístěny na příliš malém chladiči. O značkách kondenzátorů platí totéž, co o celém zbytku zdroje - vévodí mu značky jako CapXon a Teapo. O řízení zdroje se stará obvod SG6105.

Zdroj disponuje dvěmi 12V větvemi a kvalita pájení základní desky je průměrná. Celkově vzato je tento zdroj velice podprůměrný a výrobcem uváděných 550W nemůže zvládnout bez újmy.







Zátěžové testy

Bohužel tento LC6550GP odešel během prvních minut plné zátěže. Povedlo se zachytit pouze účinnost, která při plném odběru činila 70%, což je hluboko pod údaji výrobce. Příčinou poruchy jsou poddimenzované spínací tranzistory.
reklama