reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři heatpipe chladiče CPU v ringu

20.12.2005, Jan Vítek, recenze
Čtyři heatpipe chladiče CPU v ringu
Rozhodli jsme se otestovat 4 chladiče procesorů, jež svůj výkon zakládají na účinnosti heatpipe, které se v dnešním chlazení komponent už dokonale zabydlely. V testu jsou Thermalright XP90C, Zalman CNPS9500 LED, Scythe Ninja a Thermaltake Tower112 Cu.

Thermalright XP90C


XP90C je produktem v zahraničí velmi známé firmy vyrábějící kvalitní chladiče pro procesory, grafické karty a čipové sady. V poslední době se její výrobky dostaly i k nám, takže už není nutné, aby koupěchtiví zájemci jezdili do Německa, nebo ostatních zemí. Vyroben je z čisté mědi a podporuje instalaci jednoho 80, nebo 92mm ventilátoru. Balení je na dnešní poměry dost spartánské a jediné nápisy jsou název firmy a označení modelu, tedy to, co je vidět na fotce. Ale o nějaké balení samozřejmě vůbec nejde, pokud plní svoji hlavní funkci, tedy ochrany výrobku a to Thermalright splňuje na jedničku.



Specifikace XP90C jsou následující:


Model
XP90C
Materiál
Měď
Rozměry (d/š/v)
116 x 96 x 96
Hmotnost
690g
Počet heatpipe
4
Podpora socketů
478, 754, 775, 939, 940
Aktivní plocha
3615cm2

Aktivní plochu bohužel výrobce neuvádí, tak mi nezbývalo nic jiného, než vzít do rukou posuvné měřítko a zjistit si ji sám, stejně jako následně u Ninjy a Toweru 112, nu ale alespoň jsem si trochu procvičil matematiku.


Aktivní plocha XP90C je nejmenší z celého testu, což je vzhledem k jeho celkové velikosti pochopitelné. Ovšem aktivní plocha zdaleka nerozhoduje o celkovém výkonu. Neméně důležitá je i koncentrace žeber, respektive jejich vzájemný odstup, tvořící odpor proudění vzduchu, který je v tomto případě 1,5mm. Stejně tak se nesmí zapomínat na způsob sestavení celého chladiče, což určuje kvalitu rozvodu tepla.


XP90C je tvořen měděnou základnou, na kterou jsou přes vypařovací oblast heatpipe naletována žebra. Heatpipe potom vedou vzhůru, kde jsou na ně nalisovány konce žeber a pro jistotu i zajištěny letováním.


Nakonec se ještě podíváme na styčnou plochu, která by jako ideální měla být dokonale rovná a hladká. Ta mi subjektivně připadala jako nejhladší ze všech chladičů v testu.



Snadnost a účelnost montáže chladiče XP90C je společně se Scythe Ninja nejlepší u všech chladičů v testu. Při instalaci na Socket 939 stačí k univerzálnímu zadnímu štítku zepředu přišroubovat plastový černý rámeček a přes čtyři háčky chladič na desku ručně připevnit. Proto možná ani nebude nutné k instalaci vyjmout desku ze skříně. Instalace na intelovské sockety je obdobná, pouze se použije rámeček se čtyřmi místy úchytu.


Instalační kit pro chladič má ale vedle bezpečného uchycení zajistit rovněž dostatečný přítlak na procesor, aby si teplovodivá pasta (Thermalright dodává pěkně velkou tubu bílé silikonové pasty) dobře sedla a minimalizoval se tepelný odpor při přechodu na tělo chladiče. Zde je přítlak díky čtyřem připevňovacím bodům rovnoměrný a také poměrně silný a to vítám.


Ventilátor se k tomuto výrobku nedodává, ale uchycení nějak vyřešeno být musí. Zde je to realizováno pomocí pružných drátků, jež se svými konci zasunou do otvorů v žebrech a poté přitlačí ventilátor seshora k chladiči. Thermalright dodává hned dvoje drátky, pro velikosti ventilátorů 80 a 92mm. Rozumný člověk ale 80mm nevyužije, protože by se tím zbytečně okrádal o průtok vzduchu a aktivní chladicí plochu.
reklama