reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link a TerraMaster: souboj dvou levných NAS

25.4.2013, Jan Vítek, recenze
D-Link a TerraMaster: souboj dvou levných NAS
Dnes se seznámíme s produktem společnosti TerraMaster, a sice s dvoudiskovým NAS serverem F2-NAS prodávaným za rozumnou cenu, jemuž bude dělat soupeře model DNS-320L od firmy D-Link. Uvidíme tedy, kdo koho přemůže nejen v testech výkonu.
Informace potřebné k závěrečnému hodnocení již tedy byly odhaleny, a tak k němu můžeme přikročit. Nejdříve se podívejme na orientační ceny obou nově testovaných NAS serverů (ceny včetně DPH).

Co se týče fyzického zpracování boxů, pak v tom má navrch TerraMaster F2-NAS díky svému hliníkovému tělu s madlem a o poznání větším ventilátorem, než jaký má D-Link DNS-320L. Ten jako low-endový model v nabídce svého výrobce má velmi jednoduché plastové tělo, u nějž se mi zrovna moc nelíbil zrcadlově hladký povrch. Oba modely pak mají velmi podobnou výbavu, čili kromě gigabitového Ethernetu mají už jen konektor USB. Rozdílem však je, že zatímco u DNS-320L jde o USB 2.0 využitelný pro připojení dalších zařízení, pak USB 3.0 u F2-NAS může posloužit pouze k připojení samotného BOXu k PC, čímž se z něj stane prostý externí disk.





Velký rozdíl mezi oběma modely je v použitém firmware. D-Link využívá známý ShareCenter, a ten, i když nemá překlad do češtiny a uživatel si nemůže doinstalovat přídavné aplikace, je oproti firmwaru v TerraMasteru o míle napřed. F2-NAS se sice tváří, že něco umí, ovšem ve skutečnosti to jsou pouze základní funkce pro jeho nastavení obohacené o klient BitTorrentu. Ostatní aplikace jsou nepoužitelné, což samozřejmě neznamená, že tento model nepůjde využít v domácnosti jako základna s náloží multimédií a jiných dat.





A nakonec tu máme výkon, spotřebu a hlučnost. Ve výkonnostních testech nám sice TerraMaster předvedl nejrychlejší čtení v protokolu Samba, ale jinak byly jeho výsledky spíše slabší (i když bylo splněno to, co uvádí výrobce). D-Link DNS-320L měl vyrovnanější výsledky, které byly zhruba na úrovni lepšího modelu DNS-325, takže v tomto ohledu nemáme důvod k nespokojenosti ani v jednom případě. Ve spotřebě byli oba soupeři velmi vyrovnaní a rozdíly se schovaly do půl wattu a stejně tak v hlučnosti tu žádný rozdíl v podstatě nebyl, neboť otáčky ventilátorů byly udržovány v rozumné úrovni.


Za zapůjčení DNS-320L děkujeme D-Linku.



Za zapůjčení TerraMaster F2-NAS děkujeme UMAXu.




Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak se vám zamlouvá levný TerraMaster F2-NAS?
V anketě šlo hlasovat od 25.4.2013 do 25.4.2014. Počet hlasujících: 16
Výborný6 %
Průměrný25 %
Špatný69 %
reklama