reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DIR-652: TGV na poli routerů

4.11.2010, Jakub Doležal, recenze
D-Link DIR-652: TGV na poli routerů
V dnešním testu se podíváme na zoubek routeru od společnosti D-Link s označením DIR-652. Malá bílá krabička toho na první pohled mnoho nenabízí, ale papírové parametry vypadají již mnohem lépe. Kolik ze sebe tenhle „prcek“ ale doopravdy vytáhne?
Pro počáteční nastavení routeru je možné využít přiložené CD nebo webové rozhraní. Zkušenější matadoři se jistě vrhnou přes okno prohlížeče rovnou k úpravám, pro méně znalé uživatele je vhodnější použít instalačního průvodce a také nakouknout do manuálu.



Na spodní části přístroje umístil D-Link základní informace pro vstup do webového managementu a trochu nestandardně zvolil základní IP adresu jako 192.168.0.1., což je v oblasti domácích síťových produktů spíše výjimkou.



Nyní se vrátíme k samotné instalaci a nastavování. Průvodce na přiloženém CD je v české lokalizaci, avšak webové rozhraní nebo kompletní manuál už nikoliv. Doufejme, že oboje časem české zastoupení doplní. V opačném případě by tato skutečnost zbytečně ubírala body jinak velmi kvalitnímu zařízení.


- pro zvětšení klikněte -

Webová správa se svým základním rozdělením shoduje s konkurencí a příliš mnoha inovací se zde nedočkáme. K dispozici tak máme tři sloupce, přičemž levý slouží pro navigaci v nastaveních, prostřední pro vyplňování příslušných hodnot a pravý sloupec zobrazuje aktuální nápovědu.


- pro zvětšení klikněte -

D-Link DIR-652 toho umí opravdu mnoho a zkušenější uživatelé si mohou velmi lehce získat v domácí síti rozhodující slovo. Kromě zabezpečení Wi-Fi nechybí filtrace MAC adres, přesměrování portů, nebo nastavení FireWallu.


- pro zvětšení klikněte -

Mezi dalšími funkcemi stojí za zmínku Guest zone, neboli oblast vyhrazená pro krátkodobé návštěvníky, kterým můžete omezit přístup k lokálním službám. Potěšující je přítomnost nastavení pro IPV6, která již pomalu klepe na dveře. Kromě lokální IPV6 infrastruktury můžete také „tunelovat“ (neplést s vyváděním majetku mimo firmu) směrem ven.
reklama