reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DIR-652: TGV na poli routerů

4.11.2010, Jakub Doležal, recenze
D-Link DIR-652: TGV na poli routerů
V dnešním testu se podíváme na zoubek routeru od společnosti D-Link s označením DIR-652. Malá bílá krabička toho na první pohled mnoho nenabízí, ale papírové parametry vypadají již mnohem lépe. Kolik ze sebe tenhle „prcek“ ale doopravdy vytáhne?
V předposlední kapitole se podíváme na naměřené hodnoty a porovnáme si je s ostatními routery, které již prošly redakcí. DIR-652 působí na první pohled jako malý nevýkonný router, ale opak je pravdou.



V prvním testu si D-Link vydobyl první místo s obrovským náskokem, pro jistotu jsem tento přenos měřil vícekrát, nicméně malé soubory tomuto routeru velmi svědčí.



Při kopírování velkého souboru se DIR-652 znovu pral o první místo, avšak tentokrát musel ustoupit modelu od společnosti Asus. Ve výsledku se však stále jedná o perfektní výkon.



Při sdílení téhož souboru skrze Windows zaútočil tento router opět na přední příčky a rozdělil si první pozici s TP-LINKem. Oba dokázaly velmi razantně odskočit ostatním soupeřům.





Benchmark IPERF 10 si s produktem společnosti D-Link příliš nerozuměl a finální rychlost přenosu na vítěze ani zdaleka nestačila.



Situace se obrátila při nastavení IPERF 1, při kterém se přenosová rychlost ustálila na hodnotě 41,3 Mb/s. Znovu velmi povedený výsledek, který jsem samozřejmě několikrát ověřil.



Přenos dat skrze starší normu 802.11g nepřinesl příliš pozitivních zpráv a DIR-652 se umístil na chvostu testovaných routerů. Jelikož se jedná o novinku pro tento rok, je možné, že se výrobce soustředil spíše na odladění novější normy 802.11n.

Posledním místem, kde se mohl tento model vytáhnout zpět na výsluní, byl test metalických rozvodů. Při přenosech uvnitř i vně sítě se D-Link znovu postaral o milé překvapení a konečné hodnoty přenosu jsou skutečně vysoké.


Test
Rychlost (Mbit/s)
Přenesená data (Mbit)
TCP LAN-LAN
750,8
10 820
UDP LAN-LAN
863,4
12 400
TCP WAN-LAN
202,60
2 900
UDP WAN-LAN
268,30
3 850

Při posledním testu bylo nutné oběhnout celý dům a změřit sílu signálu v jednotlivých místnostech. Na pomoc byl přizván Thinkpad T500 a program Lenovo Access Connections, který jako jeden z mála zobrazuje sílu signálu v procentech.



V prvním patře nabídl D-Link naprosto excelentní pokrytí a signál se po celou dobu držel na nejvyšší hodnotě. Cihlové stěny mu zkrátka nepůsobily potíže.



Ani v přízemí si router nevedl špatně a spojení všude dosahovalo plné rychlosti. Jediná výjimka byla garáž, ale silnější stěna v kombinaci s plechovými regály je pro většinu zařízení oříškem.


 

reklama