reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DNS-323 - bohatý NAS box

20.11.2007, Jan Vítek, recenze
D-Link DNS-323 - bohatý NAS box
Do řady námi testovaných storage systémů určených pro síťová prostředí se nyní zařazuje i produkt od společnosti D-Link s označením DNS-323. Jedná se o síťové úložiště schopné hostit dva Serial ATA pevné disky o velikosti 3,5" a zvýšit bezpečnost vašich dat pomocí pole RAID 1, tedy zrcadlení. Jaké jsou ale další jeho kvality, to se uvidí v recenzi.

Instalace disků


Tato kapitola bude velmi krátká, protože celá procedura je záležitostí několika vteřin. Panel se otevírá tak, že jej pouze posunete o něco nahoru a sejmete jej. Objeví se vnitřní otvor rozdělený svislou přepážkou. Pokud se do něj podíváte, uvidíte na protilehlé straně připravené, napevno připevněné konektory SATA - napájecí a datový.



Vezmete tedy jednoduše disky a zasunete je tak, aby se s konektory setkaly, což bezpečně poznáte podle toho, že zalezou dovnitř celé. Pak již stačí pouze vrátit přední panel do své polohy. Zde se mi moc nezamlouvalo, že panel byl i po instalaci disků velmi volně umístěn, takže při přenášení není možné box za něj chytnout - ihned se uvolní a disky by mohly vypadnout. Zde mohl D-Link dát uživateli možnost čelo boxu zajistit alespoň jedním šroubkem.


Zprovoznění boxu


Box je nastavený tak, aby si z DHCP serveru vašeho routeru nechal přiřadit IP adresu, jinak použije 192.168.0.32, jak jsem již psal na první straně. Můžete také použít utilitu Easy Search pro automatické vyhledání boxu na síti. Ta mi sice box našla bez problémů, ale měl jsem potíže s nastavením jeho IP, protože DHCP server nepoužívám a tento krok byl tedy nutný.



Při změně nastavení je totiž nutné zadat heslo, které má být dle manuálu prázdné (jméno admin), avšak to mi box ani po opětovném resetu nebral. Musel jsem tedy zapnout DHCP server a zkusit se přihlásit na uvedený účet přes webové rozhraní, což již šlo bez problémů. Poté, co jsem disku nechal přiřadit adresu z DHCP serveru a upgradoval firmware, nebyl Easy Search schopen box najít. Tato situace se snadno vyřeší stáhnutím nejnovější verze této aplikace ze stránek společnosti D-Link.



Při prvním přihlášení vás systém vyzve, abyste si nakonfigurovali disky a předkládá čtyři možnosti - standardní pro dva samostatné disky, JBOD - prosté spojení prostoru dvou disků v jeden, RAID 0 - striping a RAID 1 - mirroring. RAID 0 je zde spíše asi jen do počtu, protože se nepředpokládá, že by box dosahoval takových přenosových rychlostí, aby se vyplatil. S RAID 1 je situace již samozřejmě jiná.



Dále si je možné vybrat mezi dvěma souborovými systémy - EXT 2 a EXT 3. Je tedy jasné, že v DNS-323 běží forma Linuxu.



V příštím okně si vyberete, kolik prostoru chcete pro zvolené pole obětovat. D-Link sám oznámí, že zbytek bude automaticky použit jako JBOD.



A nakonec se disky zformátují, což u 200GB modelů trvalo pár minut. Poté již je zařízení připraveno k běžnému používání, ale pro to je ho třeba nakonfigurovat k obrazu svému. Na to se podíváme na další straně.


reklama