reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DNS-325: pro domácnost akorát

8.8.2011, Jan Vítek, recenze
D-Link DNS-325: pro domácnost akorát
Dnes se v recenzi zaměříme na NAS D-Link DNS-325 pro dva 3,5" pevné disky, který nabídne přívětivou cenu i pro běžné uživatele, možnost konfigurace RAID 0 nebo 1 a příslušné programové vybavení.
S celým názvem D-Link ShareCenter Shadow 2-Bay Network Storage (modelové označení DNS-325) je tento produkt prezentován jako síťové úložiště se dvěma sloty pro 3,5" pevné disky (rozhraní je pochopitelně Serial ATA), které nabízí gigabitový ethernetový port, konfiguraci RAID 0 a 1, USB tiskový server, podporu streamování multimédií a přídavných aplikací. To by bylo v kostce představení tohoto modelu a posléze si to rozvedeme.
 


Distribuuje se v klasickém balení - oranžové papírové krabici vyložené vaničkami z recyklovaného papíru, které samy o sobě poskytují dostatečnou ochranu jak samotnému boxu, tak jeho příslušenství.



D-Link je trochu skoupý na informace, takže se nedozvíme, jaký procesor a operační systém na tomto zařízení budeme provozovat, i když lze předpokládat, že půjde o procesor ARM a operační systém Linux doplněný o nástavbu pro komunikaci a nastavení přes webové rozhraní.

Model
D-Link ShareCenter Shadow 2-Bay Network Storage (DNS-325)
Procesor
1,2 GHz
Paměť
256 MB RAM
Podpora HDD
2x 3,5" Serial ATA
LAN
1x 10/100/1000 Gigabit Ethernet
USB
1x USB (Print Server)
eSATA
-
LED kontrolky
Power, HDD1, HDD2, LAN
Rozměry
104 x 198 x 132mm
Hmotnost bez disků
1,9 kg (bez disků)
Hluk
?
Spotřeba
15,7 W (za běhu)
8,2 W (úsporný režim)
Přibližná cena
4 100 Kč s DPH

Stejně tak se D-Link nikde nechlubí maximální možnou datovou propustností, a tak doufejme, že zde bude skutečně o co stát a gigabitové rozhraní bude dobře využito. Strejda Google nakonec prozradil, že tento NAS vyžívá SoC Marvell 88F6281 založený na procesorovém jádru Sheeva s 256 kB L2 cache (ARMv5TE). Jeho diagram si můžete prohlédnout zde.



Mezi dalšími vlastnostmi DNS-325 pak figuruje zálohovací software FarStone TotalRecovery Pro, který umožňuje také plánovat zálohy na časové ose, samozřejmostí je Samba a FTP server, výslednou kapacitu zde určují samotné pevné disky, takže čím větší seženeme, tím více dostaneme. Konfigurovat je také můžeme do polí RAID, a to proužkování (striping) pro vyšší výkon (který však ve výsledku nemusí být ani využit) a lepší předpoklady má zrcadlení (mirroring) pro zvýšení bezpečnosti dat, za což ale zaplatíme poloviční kapacitou.

Dále nám D-Link slibuje uživatelsky přívětivé webové rozhraní, podporu aplikací jako Logitech Squeeze Center, Photo Gallery, Audio Streamer či Blog, spolupráci se zařízením Boxee Box pro streamování multimédií z NAS do televizoru a také by toto zařízení mělo spolupracovat s IP kamerami včetně záznamu jejich videa. Dodatečné informace, jako podporované souborové systémy a podobně, se dozvíme až z prozkoumání nabídky. Nyní ale k hardwaru.


Zpracování NAS boxu


Pokud bychom měli charakterizovat fyzické zpracování D-Link DNS-325 jedním slovem, pak by to bylo: klasické. Jedná se o prostou kovovou schránku, do níž se zepředu strkají pevné disky, aby se posléze zakryly čelním panelem s kontrolkami a tlačítkem a vzadu máme naopak konektory. Ono ani není nutné vymýšlet něco jiného a originálního, když toto dobře funguje.



Přední plastový panel je u tohoto modelu, jak je dnes moderní, vyložen tenounkými plechy s broušeným povrchem a poblíž svislé čáry najdeme jednak kontrolky signalizující aktivitu (případně problém) obou pevných disků a síťového připojení. Pod nimi je pak hlavní tlačítko Power a vše je tu, pokud je vše v pořádku, podsvíceno bílým světlem. V boxu by ale tento panel mohl držet pevnějí, protože za něj stačí zavadit a vypadne ze svého uložení.

Hliníková schránka v podobě extrudovaného tunelu s vybroušenými logy firmy D-Link po stranách zajistí jednak bezpečné úložiště pro pevné disky, ale také bude mít na starost i chlazení. To poznáme po několika desítkách minut, kdy se hliník znatelně zahřeje.



Především se ale pevné disky budou spoléhat na malý ventilátorek, který však v našem případě i po dvou hodinách provozu při běžné pokojové teplotě zůstával pořád vypnutý. Disky v boxu ale v té době nebyly vytíženy (jejich teplota byla dle údajů zařízení 41 °C), ovšem i tak je to příslib tichého provozu. Po celodenním provozu ve 25°C prostředí pak disky měly 45 °C a systém stále zůstával chlazen pasivně. Ventilátorek je umístěn na zadním panelu mezi dvěma páčkami, s jejichž pomocí lze snadno vysunout pevné disky.



Vespod pak máme napájecí konektor, vedle něj tlačítko Reset pro návratu k továrnímu nastavení, pak Ethernetový konektor i se zelenou LED, USB konektor a tlačítko USB Copy/Unmout, s jehož pomocí budeme provádět synchronizaci dat s připojenými úložnými zařízeními.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je stejně jako zpracování obvyklé. Dostaneme vše, co potřebujeme ke zprovoznění boxu, tedy CD s ovladači a utilitou pro nalezení boxu v lokální síti, nějaké tištěné materiály (v našem případě chyběl tištěný manuál, ale na recenzi jsme nedostali zbrusu nový kus) a pak tu je napájecí adaptér s výkonem 48 W, napájecí kabel a nakonec modrý ethernetový kabel pro propojení s routerem či počítačem.


reklama