reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další čtyřiadvacítka - LG L245WP

5.2.2007, Pavel Kovač, recenze
Další čtyřiadvacítka - LG L245WP
Pod oko sondy se tentokrát dostal 24" model firmy LG s označením L245WP. Jde o širokoúhlý osmidoménový MVA panel se slušnými parametry a hlavně přívětivou cenou. Uvidíme, jak si LG povede v našich testech s tímto novým MVA panelem.

Pozorovací úhly



Technologie AMVA již obsahuje osm domén stejně jako S-PVA či AS-IPS. Z toho lze usuzovat, že pozorovací úhly budou velice podobné jako u S-PVA (S-IPS má ještě lepší pozorovací úhly než S-PVA).


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Pohled pod úhlem 45° nepřipravil obraz o sebemenší detaily a barvy zůstávají stejné. Dokonce i jas s kontrastem klesají jen minimálně.


Pohled z pravé strany (Pro zvětšení klikněte)

Pohled z extrémního úhlu prozradil malinko problém s červeno-žlutým přechodem (druhý od shora), který má trošku ostřejší přechod, ale v praxi si toho prakticky nevšimnete. Naopak kontrast a jas jsou na výborné úrovni a korespondují s technologií S-PVA.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)


Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Stejně se chovají i pozorovací úhly ve vertikální rovině. Je to logické, protože i technologie AMVA má subpixely souměrné podle dvou os.


Barevné podání



Než se pustíme do samotného barevného podání, tak si povíme něco o úskalí OSD menu. Pokud si totiž zvolíte vlastní barvy popř. jeden z režimů 6500K a 9300K, tak dojde k něčemu velmi zvláštnímu. Monitor přestane regulovat jas pomocí podsvětlovacích trubic a uchýlí se k softwarové regulaci. Ta má za následek výrazné snížení gamutu a obraz se stává vyloženě ošklivým. Naštěstí vše řeší režim sRGB, u něj totiž hardwarová regulace jasu funguje bez problémů a monitor tedy postoupí o pomyslné dvě příčky výše. Sice nevím, co vedlo výrobce k tomu, že zablokoval HW regulaci u ostatních režimů, ale bohužel s tím nic neuděláme a musíme se smířit s sRGB režimem.

Nyní se však vrátíme k samotným testům barevného podání. První je klasický bílo-černý přechod, ten při sRGB režimu vykazuje velice dobrý přechod, bez výrazných hran a barevného nádechu v koncích přechodu. To občas bývá problém u levnějších panelů (hlavně bílá barva má dost často nádech žluté). Zde si panel vede velice dobře a na nic si vlastně ani stěžovat nemůžu.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

Stejně dobře je prokreslen i duhový přechod. Barvy jsou výrazné, avšak bez zbytečného přepálení. Samotné přechody jsou plynulé a nic tedy nebrání pro použití při editaci fotografií na poloprofesionální úrovni.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

Při zobrazení reálných fotografií se panel projevil opět v tom nejlepším světle. Podání černé barvy je více než dobré a hloubka obrazu prvotřídní. Je to možná dáno trošku lesklejším povrchem obrazovky, než bývá zvykem. Svojí zásluhu na tom nese určitě také i nová technologie AMVA. Vím, že se opakuji, ale ještě jednou připomenu že technologie AMVA od AU Optronics konečně dosahuje kvalit technologie od Samsungu (S-PVA). Pokud chcete srovnávat technologie Prem.MVA a S-PVA, tak vás musím trošku zklamat, protože srovnáváte nesrovnatelné. Technologie Prem.MVA je oproti S-PVA asi tak stejně vzdálená jako S-PVA od S-IPS.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).

Barevné podání si jako celek vede velice dobře a musím monitor pochválit. Nebýt toho, že se vypne hardwarová regulace jasu při ručním sladění barev, tak by si vysloužil určitě ještě lepší hodnocení.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Technologie AMVA by měla mít prakticky stejné hodnoty jako S-PVA, a tak lze očekávat podobné výsledky i u rozlišení jemných odstínů.. Hodnoty 253/255 a 2/0 nejsou sice ideální, ale naprosto dostačují pro běžnou práci.


Podsvícení



Z grafu lze dobře vypozorovat, že podsvícení je méně intenzivnější při levém a pravém okraji obrazovky. Bohužel toto snížení intenzity v krajích přesahuje hodnotu 5% plochy a tak musím udělit postih 15% ze skóre, které je jinak velice dobré 51,6%. Ve výsledku je teda skóre 36,6%.





reklama