reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další laserové tiskárny s cenou do 4000Kč

11.7.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Další laserové tiskárny s cenou do 4000Kč
Po nedávném testu 6 laserových tiskáren se tentokrát podíváme na další 3 zástupce nejnižšího segmentu od společností Konica-Minolta, Brother a Samsung. Podívejte se tak s námi, jak nově testované modely obstály v konkurenci stále se rozrůstající třídy laserových tiskáren, jejichž doporučená cena nepřesahuje hranici 3800 Kč.


Toner se vkládá z čelní strany


Pojďme nyní podrobněji prozkoumat záležitosti ohledně spotřebního materiálu. Jak jsem již zmínil, tento nový model používá nekompatibilní tonerovou jednotku, takže kapacity 3000 nebo 6000 stránek se zde bohužel nekonají. Místo toho se musíte spokojit s tonerem na 2000 stran, což je v této kategorii standardní kapacita. To ovšem v důsledku znamená zvýšení nákladů na tisk, protože výrobce u tonerů s vyšší kapacitou nabízel zajímavé "množstevní" slevy.


Jednotka, která spojuje tonerovou kazetu s obrazovým válcem. Obě součásti se ale dokupují samostatně.

A na kolik nás tedy spotřební materiál vyjde?

Obrazový válec (životnost 20 000 stran)2487,10 Kč
Toner (kapacita 2000 stran)1892,10 Kč

Uvedené ceny zahrnují DPH a jde o ceny doporučené výrobcem. Neoriginální toner bohužel ještě není k dispozici, jelikož jde o novinku.
Pro pořádek si zopakujme vzoreček, který používáme při výpočtu nákladů na výtisk jedné stránky:

náklady na stránku = cena papíru + cena obr. válce / životnost válce + cena toneru / kapacita toneru

V tomto konkrétním případě to tedy bude:
náklady na stránku = 0,17 + 2487,10 / 20000 + 1892,10 / 2000

Z uvedeného vzorce vycházejí náklady na výtisk jedné stránky 1,24 Kč vč. DPH, čímž se tato tiskárna řadí k těm dražším. Je tedy vidět, že zmenšení kapacity toneru zde vedlo k výraznému nárůstu tiskových nákladů. Ale takový už je zkrátka dnešní spotřebitelský trh. Doufejme, že výrobci neoriginálních náplní na sebe nenechají dlouho čekat a co nejdříve nabídnou levnější alternativu. A abych nezapomněl: zde uvedené ceny platí při nejhorším scénáři, kdy kupujete spotřební materiál přímo od výrobce. V internetových obchodech můžete ještě pár stokorun ušetřit.

Ale popojedem. Čekají nás testy rychlosti, a to je jistě téma, které řadu z vás zajímá. Papírově se tiskárna svými 16 stranami za minutu řadí zhruba do středu této cenové kategorie, takže se přesvědčíme, jestli výrobce plní, co slíbil.


Zahřívání18,7 s
Start z pohotovostního režimu8,7 s
Start z úsporného režimu14,7 s*
Průběžná rychlost16,45 str./min
* při několika měřeních mi vyšly různé časy, tiskárna zřejmě začne tisknout tím dříve,
čím méně se stačil ochladit obrazový válec.

Jak vidíte, tiskárna se opravdu předvedla a udávanou rychlost tisku dokonce mírně překonala. Ostatní časy bohužel nejsou zrovna excelentní, i když v porovnání s modelem 1350W došlo ke zlepšení. Celkově lze říci, že tiskárna nabízí solidní rychlost, přestože má ještě jisté rezervy.

Před závěrečným shrnutím zbývá ještě poslední test a tím je ověření kvality tisku. Oproti předchozímu testu jsem provedl drobné změny na zkušební stránce, přičemž jsem se ale snažil zachovat možnost porovnání s původními výřezy. Doufám, že vám provedené změny pomohou k objektivnějšímu posouzení kvality a pokud byste měli nějaké nápady, jak tuto část recenze doladit, budu rád, když se o ně se mnou podělíte.

Testy jsem provedl v rozlišeních 600 dpi a 1200 x 600 dpi, všechna nastavení jsem nechal na výchozích hodnotách.

Kvalita tisku textu byla na velmi dobré úrovni, pokud ovšem pomineme inverzní tisk, kde tiskárna předvedla obdobné výsledky jako model 1350W - teprve písmo o velikosti 4 bylo jakž takž čitelné. Běžný text byl čitelný i při velikosti 1,5 bodu (ovšem musíte mít zrak jako ostříž). Mezi jednotlivými nastaveními nebyl patrný žádný rozdíl.


Čitelnost textu malých velikostí - 600 dpi



Čitelnost textu malých velikostí - 1200 x 600 dpi


Standardní text - 600 dpi



Standardní text - 1200 x 600 dpi

První rozdíly mezi kvalitou 600 a 1200 x 600 dpi zaznamenáme až u textu vytištěného různými odstíny šedi - zde znamená vyšší rozlišení jednoznačně kvalitnější tisk, ve výřezech níže je to viditelné zejména na světlejších odstínech - i pouhým okem vypadá jemnější rozlišení rovnoměrněji.



Šedý text - 600 dpi



Šedý text - 1200 x 600 dpi


Po prozkoumání textu se zaměříme na čárovou grafiku. Jak je vidět, i zde je rozdíl v rozlišení patrný, zejména na šikmých čarách, které se zdají být silnější a rovnější. V rozlišení 600 dpi jsou lehce kostrbaté, ale patrnější je to až po zvětšení.


Čárová grafika - 600 dpi



Čárová grafika - 1200 x 600 dpi


Po krátké zastávce u čárové grafiky nás čeká prověření tisku fotografií, nejdříve se podívejme na přechod z bílé do černé. V obou rozlišení je přechod plynulý, snad jen v oblasti kolem 50 procent je vidět lehký schod. Nejtmavší a nejsvětlejší odstíny však tiskárna zvládá velmi dobře. V jednotlivých rozlišeních používá tiskárna jinou metodu tvoření odstínů. Zatímco v 600 dpi jsou barvy tvořeny náhodným šumem, rozlišení 1200 x 600 dpi používá pravidelnou mřížku. Ta by v 600 dpi byla příliš patrná, zatímco v rozlišení vyšším její použití umožňuje vytváření viditelně hladších odstínů. Bohužel však v tomto rozlišení také dochází ke znatelnějšímu proužkování (možná, že v nižším rozlišení přispívá k potlačení proužkování právě použití náhodného šumu, díky kterému se nerovnoměrnost více zamaskuje).


Černobílý přechod - 600 dpi



Černobílý přechod - 1200 x 600 dpi

Přímo na fotografiích se proužkování projevilo zhruba stejně a je to asi největší neduh této tiskárny, co se týče kvality. Jinak fotografie vypadají velmi pěkně a nebýt proužků, daly by se s přimhouřením oka použít i do (černobílého) alba - zejména v rozlišení 1200 x 600 dpi, které vypadá znatelně lépe.


Fotografie - 600 dpi



Fotografie - 1200 x 600 dpi

V posledním výřezu se můžete podívat na detail fotografie, na kterém dobře rozeznáte rozdíl mezi různými nastaveními kvality. Ve vyšším rozlišení je vzorek mnohem rovnoměrnější a to kladně přispívá i k celkovému dojmu z fotografie. Přesto je ale znát, že vlastně nejde tak úplně o 1200 x 600 dpi, protože velikost jednotlivých bodů se příliš neliší.


Detail - 600 dpi


Detail - 1200 x 600 dpi

Tiskárna Konica-Minolta PagePro 1400W v našem testu obstála. Většinu neduhů modelu 1350W se výrobci podařilo celkem úspěšně odstranit, i když tím bohužel došlo ke značnému zvýšení nákladů na tisk kvůli použití jiného toneru s výrazně nižší kapacitou. Pojďme ale nejprve chválit. Model 1400W má kompaktnější rozměry, díky čemuž budete méně omezeni při jeho instalaci. Hlučnost je nyní znatelně nižší, než u vyššího modelu, a dá se již považovat za přijatelnou, i když v nabídce jiných výrobců najdeme o poznání tišší modely. Použití rychlejšího rozhraní USB 2.0 High-speed je rozhodně také krokem správným směrem. Rychlost tisku doznala také určité zlepšení - ačkoli samotná průběžná rychlost je nižší (dle našich měření asi o 3,5 stránky za minutu), podařilo se zrychlit především start tiskárny, takže na první stránku nebudete čekat tak dlouho. Mimochodem, tato tiskárna je první z testovaných, která dokázala překonat papírové předpoklady a vytiskne oproti nim zhruba o půl stránky za minutu víc. Kvalitní byly také ovladače, které nabízejí vše potřebné, jsou přehledné a dále jsou doplněny nástrojem informujícím o stavu tiskárny.

Co se týče kvality tisku, ani zde tiskárna nedopadla špatně. Vytknul bych jen horší tisk inverzního textu a proužkování na fotografiích. Tiskárna si poradila i se silným papírem s gramáží 160 g/m2, na který tiskla velmi dobře, pokud pomineme poměrně výrazné proužkování po celé ploše výtisku. Bezproblémový byl vstupní podavač.

Mezi zápory musím opět zařadit horší dílenské zpracování a i na hlučnosti je ještě co zlepšovat. Také vyšší náklady na tisk mohou leckoho odradit.

Celkově lze říci, že výrobce i přes snížení ceny dokázal vytvořit tiskárnu, která má parametry srovnatelné s modelem o 1200 Kč dražším. Jak se však zdá, rozdíl ceny hodlá bohužel pokrýt zejména ze zisku na spotřebním materiálu, ale doufejme, že výrobci neznačkových náplních nám brzy poskytnou levnější alternativu k originálním kazetám.

Tiskárna se prodává za doporučenou cenu 3088 Kč vč. DPH, v internetových obchodech ji pořídíte asi o 400 - 500 Kč levněji.


bohaté nastavení v ovladačích
hlučnost
tisk textu a čárové grafiky
zřetelné pruhování na fotografiích
Ikona Odkaz na databázi
vyšší tiskové náklady
reklama