reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další laserové tiskárny s cenou do 4000Kč

11.7.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Další laserové tiskárny s cenou do 4000Kč
Po nedávném testu 6 laserových tiskáren se tentokrát podíváme na další 3 zástupce nejnižšího segmentu od společností Konica-Minolta, Brother a Samsung. Podívejte se tak s námi, jak nově testované modely obstály v konkurenci stále se rozrůstající třídy laserových tiskáren, jejichž doporučená cena nepřesahuje hranici 3800 Kč.

Samsung ML-2010



Strohý a funkční - tak by se dal popsat vzhled tiskárny Samsung

Zdá se vám tato tiskárna povědomá? Pokud jste četli druhou část předchozího hromadného testu, mohli jste stejně vypadající zařízení nalézt pod názvem Dell 1110. A to proto, že Dell tiskárny Samsung prodává pod svou značkou. Takový postup je běžný třeba u optických mechanik, a jak vidno, tak nejen u nich.

Vzhledem k výše uvedenému se u této tiskárny budu věnovat především odlišnostem těchto dvou modelů. Zdá se, že vzhledově jsou tiskárny zcela identické, ale přece jen lze najít rozdíly. Tvarování čelní stěny se mírně liší v oblasti, kde má tiskárna DELL logo "výrobce". Další drobný rozdíl je na ovládacím panelu, kde piktogramy nahradily popisky a bílé tlačítko s křížkem je nahrazeno stříbrným bez křížku.


Oproti tiskárně Dell přibalil Samsung k tomuto modelu kryt vstupního zásobníku

Další rozdíly nás čekaly v krabici. Narozdíl od Dellu nedodává Samsung s tiskárnou datový USB kabel, což ale kompenzuje dodáváním krytu vstupního zásobníku. Ten je zde na zásobníku jen položen, u ostatních výrobců se obvykle nasazuje na pant. Oproti Dellu trochu překvapivě jsou všechny příručky a ovladače v angličtině - a to přesto, že prostředí ovladačů je prakticky stejné.


Ovládací panel tiskárny


Boční pohled odhaluje výstupek na zádech tiskárny, kvůli kterému je zařízení o něco hlubší.

Zásuvka portu USB je na boku zadního výstupku, čímž se větší hloubka v podstatě stírá, protože kabely nemusí trčet směrem dozadu. Stejně je řešeno připojení napájecího kabelu na opačné straně tiskárny.

Podívejme se, jak se tiskárny liší svými parametry.

VlastnostParametr
Rychlost tisku20 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení? / 5000 stran
Rozlišení tisku1200 x 600 dpi
Tiskový jazykSPL (Samsung Printer Language)
Hmotnost médií60 – 165 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku150/100 listů
Datová rozhraníUSB 1.1
Instalovaná paměť/možnost rozšíření8 MB/ne
Příkon (maximální/průměrná/pohotovostní režim/úsporný režim)? / <320 W / ? / <6 W
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu)<53 dB / <35 dB
Rozměry ve složeném/rozloženém stavu (š x v x h)358 x 217 x 299 mm / ?
Hmotnost s tonerem a válcem5,8 kg

Model ML-2010 společnosti Samsung nabízí rychlost 20 stran za minutu, což je o 4 více, než tiskárna společnosti Dell. Stejné parametry nabízí model ML-1610. I přes vyšší rychlost se však snížilo maximální přípustné měsíční zatížení o 3000 stran. U svého modelu Samsung uvádí rozlišení 1200 x 600 dpi, kdežto Dell pouze 600 dpi. I tento parametr odpovídá modelu ML-1610. Ostatní parametry jsou stejné nebo velmi podobné.
reklama