reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell U2713HM: pan neocenitelný

1.11.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Dell U2713HM: pan neocenitelný
Máte zálusk na velký monitor? Nechcete kupovat profesionální NEC či EIZO? Tak možná právě pro vás tu je velmi dobře odladěný Dell U2713HM. Tento 27" velikán překvapí opravdu každého fandu kvalitního obrazu. A obrazem to jen začíná!

Pozorovací úhly


Nejprve se podíváme na povrchovou úpravu monitoru. Ta je totiž taková polomatná. Díky tomu je zde téměř eliminován špinavý efekt a bílá vypadá skutečně přirozeně. Takovouto povrchovou úpravu vidím velmi rád. Netrpí totiž odlesky a ani bílá není nepřirozená.





Nyní však k pozorovacím úhlům jako takovým. Ty jsou totiž zcela v souladu s technologií IPS, která poskytuje dnes prakticky ty nejlepší pozorovací úhly. Co si budem nalhávat. Nic lepšího dnes zkrátka nekoupíte. To však platí obecně pro polomatnou obrazovku a IPS.


BenQ GW2750HM - pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Jak už bylo řečeno v kapitole o filmech, kontrast je pouze průměrný. Navíc v rozích má monitor znatelně jasnější černou, a tím i nižší kontrast. Při kalibraci na 120 cd/m2 je dokonce kontrast kolem 300:1 v pravém horním rohu.


BenQ GW2750HM - kontrast při maximální jasu


BenQ GW2750HM - kontrast při jasu 120cd/m2


Docela zajímavý je však fakt, že nejvyšší kontrast je v pravém dolním rohu. Obvykle je nejvyšší kontrast někde uprostřed monitoru. Rozdíl mezi středem a pravým dolním okrajem je však okem nepostřehnutelný.


Průběh jasu


Regulace jasu je v docela velkém rozsahu, dokonce bych řekl, že až ve výtečném rozsahu. Sice zde není rozsah jako u některých monitorů EIZO, ale stále je 30-333 cd/m2 perfektní. Pokud tedy pracujete v noci, tak nemusíte zoufat. Monitor pouze stáhnete na minimum a máte vystaráno. V regulaci jasu je ještě jedna perlička, o které se však zmíním až později. Takže čtěte dále recenzi na Dell U2713HM.


BenQ GW2750HM - průběh jasu


Podsvícení


Kvalita podsvícení je u monitorů obecně problém. Pokud si nepořídíte monitor s kompenzací podsvícení (jak jasu, tak barvy), tak je obvykle podsvícení docela tragické. Tedy z profesionálního hlediska. Z hlediska běžného smrtelníka je Dell U2713HM nadprůměrný. Je to dáno hlavně tím, že při pohledu na bílou plochu si všimnete poklesu jasu jen v rozích a lehce na stranách.


BenQ GW2750HM - podsvícení 3D graf


BenQ GW2750HM - podsvícení 2D graf


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


BenQ GW2750HM - rozložení jasu v procentech


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při 120cd/m2


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Pokud vás nezaplavila předchozí várka tabulek a grafů, tak se ještě podívejte na graf podsvícení převedený na gamu 2,2. Tedy na jas jak jej vnímá lidské oko.


BenQ GW2750HM - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


BenQ GW2750HM - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama