reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell U2713HM: pan neocenitelný

1.11.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Dell U2713HM: pan neocenitelný
Máte zálusk na velký monitor? Nechcete kupovat profesionální NEC či EIZO? Tak možná právě pro vás tu je velmi dobře odladěný Dell U2713HM. Tento 27" velikán překvapí opravdu každého fandu kvalitního obrazu. A obrazem to jen začíná!

Dell U2713HM: celkové hodnocení


Pokud hledáte velký monitor, který chcete na obecné až grafické použití, tak Dell U2713HM dokáže splnit vše, co od něj očekáváte. A právě protože dokáže splnit prakticky vše a přidává ještě navíc kvalitní zpracování a perfektní regulaci jasu, tak si odnáší naše ocenění TREFA. Dell U2713HM je navíc první monitor, který jsme měli na testy a uměl regulovat jas jinak než pulzní regulací. Monitor tudíž nebliká ani při minimálním jasu, což je zcela ojedinělé.

Nyní si však projdeme všechny vlastnosti pěkně postupně. V první řadě je zde velmi dobré barevné podání i bez kalibrace. Bohužel přes OSD toho nejde moc vylepšit a je potřeba kalibrace přes ICC profil. Pokud by uměl monitor hardwarovou kalibraci, tak je to zcela perfektní, ale to jsme již cenově zcela jinde. Přes tato dvě negativa je monitor v barvách nadprůměrný.

Dále je tu odezva. Dell slibuje odezvu 8 ms, a to splnil prakticky do puntíku. Je velmi příjemné sledovat, jak odezva odpovídá údaji od výrobce. To se zkrátka jen tak nestává a za to si vysloužil náš obdiv. Pro občasné hraní je tedy monitor více než dostatečný, Pro profi hráče tu jsou jiné monitory. Například EIZO FS2333.

Pokud se podíváme na podsvícení v rámci všech monitorů, tak je pouze průměrné, ale pokud se na něj podíváme z pohledu LED a faktu, že jde o 27" monitor, tak je to nadprůměrný monitor. Bohužel sem tam trpí průsvity, ale který monitor tím dnes netrpí, že? Přesto je to docela škoda.

Pozorovací úhly jsou zcela v souladu s dnešní IPS technologií a polomatná povrchová úprava bez špinavého vzhledu jim velmi pomáhá. Přesně takto si představuji ideální IPS panel za rozumné peníze.

V ergonomii bude také jistě každému stačit. Funkce pivot je u 27" docela nezvyklá a monitor má také dobrý náklon. Takže co je vlastně na monitoru špatné? Snad jen fakt, že nemá čtečku karet, ale to je čistě moje osobní výtka, protože jsem na ni u staršího Dellu zvyklý.


BenQ GW2750HM - základní pohled

Ocenění TREFA získává monitor Dell U2713HM
za kvalitní zpracování a celkově vyvážený produkt.
Logo ocenění je ke stažení zde.


V řeči čísel je monitor prakticky ve všem nadprůměrný. To je jistě velmi dobrý výsledek. A i právě proto si vysloužil naše ocenění. Pokud navíc přihlédneme k ceně, která je kolem 13 000 Kč včetně DPH, je to naprostý zabiják konkurence. Pokud tedy sháníte dobrý a velký monitor, proč ještě nemáte Dell U2713HM?

Jediné výraznější negativum jsem shledal v absenci rozlišení 2560×1600, tedy faktu, že nejde o monitor s 16:10. To bychom se však posunuli do sféry 30", a tam jsou zase ceny jinde (rozuměj vysoko).

BenQ GW2750HM - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Poloprofesionální grafickou práci
2) Náročné uživatele vyžadující velkou plochu

Pokud se podíváme na zařazení monitoru, tak je to asi jasné. Jde o monitor pro poloprofesionální grafiky, kteří potřebují velkou plochu a přesto nemají prostředky na profesionální EIZO či NEC. Dell v tomto ohledu poskytne velmi dobrý mezistupeň a díky sRGB gamutu se z něj stává prakticky sen fotografů. Pokud však chcete AdobeRGB monitor, tak si musíte již hodně připlatit.


Plusy


+ Dobré barevné podání
+ Prakticky přesné pokrytí sRGB
+ Velký rozsah jasu
+ Regulace jasu bez pulzů (blikání)!
+ Cena
+ Slušná plocha a rozlišení
+ Konektory USB 3.0
 
 

Minusy


- Slušelo by mu 2560×1600
- Podsvícení má sem tam průsvit
- Kontrast je pouze standardní v rámci IPS
 
 
Cena v době testování: cca 13.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Dell U2713HM děkujeme Dellu.
Jak hodnotíte monitor Dell U2713HM?
V anketě šlo hlasovat od 1.11.2012 do 29.10.2013. Počet hlasujících: 32
Výborný94 %
Průměrný6 %
Špatný0 %
reklama