reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell U2913WM: král na poli 21:9

13.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Dell U2913WM: král na poli 21:9
Nemáte rádi éru 16:9 monitorů? Co teprve 21:9! Tento ultraširokoúhlý monitor však umí překvapit pohodlnou prací v operačním systému. Jaký tedy je u nás historicky první test monitoru s tímto poměrem stran? Navíc rovnou v podání Dellu.

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Pokud se podíváte na strukturu pixelu, tak zjistíte, že jde o klasickou AH-IPS, resp. e-IPS poslední generace. Rozdíly se poznávají velmi těžko. V podstatě jde o jedno a to samé, pouze e-IPS je jakousi levnější variantou AH-IPS.


Teplota bílého bodu


Při regulaci jasu se teplota bílé barvy, resp. celková teplota barev monitoru, trošku mění. To, jak se mění, záleží hodně na elektronice a hlavně na LED. Pokud LED mění barvu, tak se musí teplota hodně regulovat elektronicky. To ovšem levné a mid-range monitory obvykle nedělají.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Také teplota v různých místech obrazu může být jiná. Kompenzace podsvícení se však o to také trošku postará. V tomto případě ale jen drobně. Je vidět, že na tento aspekt se výrobce moc nesoustředil. Posuďte sami z následujících tabulek.


 - rozložení teploty bílé





Odchylka dE a barevný gamut


Pokud se jedná o filmový monitor, tak je více než žádoucí, aby měl gamut co nejvíce přiblížený k sRGB. To se i docela povedlo, a díky tomu jsou barvy ve filmech opravdu věrné.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Ale gamut samozřejmě není vše. Hodně také záleží na samotné přesnosti barev. Pokud aktivujeme profil sRGB, tak dosáhneme hned nejlepších výsledků. Pokud se v barvách opravdu nevyznáte, tak raději doporučuji nechat zapnutý sRGB profil a dále do monitoru (krom jasu) nezasahovat.


 - dE profil

Profil sRGB


A protože jsem prozradil hned na začátku, který profil je nejlepší, tak vezmeme ostatní jen v rychlosti.


 - dE profil

Profil 6500 K dE(2000)=1,72


 - dE profil

Profil Paper dE(2000)=4,25


 - dE profil

Profil Game dE(2000)=4,00


 - dE profil

Profil Movie dE(2000)=3,54


 - dE profil

Profil Multimedia dE(2000)=4,42


 - dE profil

Profil Standard dE(2000)=1,72


Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=95
G=100
B=100
Kontrast: 80
Jas: 43/84 (bez / s kompenzací podsvícení)

Pokud se pokusíme zregulovat barvy v OSD, tak sice dosáhneme pěkné bílé barvy, ale ostatní zůstávají ne zcela perfektní. Pořád tedy vítězí sRGB režim.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci barev přes LUT grafické karty se barvy ještě výrazně posunou k ideálu. Průměrná odchylka dE(2000)=0,59 patří k nadprůměru.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Můžeme se také podívat, jak se barvy změní po zavedení profilu. Je zde jen drobný posun do studenějších barev (výchozí nastavení je moc do teplých barev). Gama však zůstává prakticky stejná.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Celkově si tedy monitor vede v barvách velmi dobře, a pokud se přenesete přes jeho poměr stran, tak získáte opravdu dobrý monitor za slušnou cenu. Pro ty, kterým vadí poměr stran tu je Dell U2713HM a ty, kterým vadí i 16:9 s 2560×1440 odkážu až na o poznání dražší EIZO.

reklama