reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell UltraSharp U2312HM: pan pracant

24.11.2011, Jakub Doležal, recenze
Dell UltraSharp U2312HM: pan pracant
Když se řekne Dell, většina z vás si jistě představí notebook nebo server, avšak tento americký výrobce umí i monitory a zejména v profesionálních modelech mu to jde dobře. Jaký však bude U2312HM s e-IPS a cenou 6000 Kč?

Pozorovací úhly


Pokud e-IPS panel trochu propadá na poli odezvy, bohatě to vynahrazuje v pozorovacích úhlech. Na monitor se díky tomu můžete dívat prakticky odkudkoliv a pořád to budou ty samé barvy. Pro vás jako uživatele to má velký význam, pokud budete něco prezentovat svému okolí.


I zde však musím zopakovat jeden nešvar, který na internetu hledejte pod označením IPS Glow. Ve zkratce se jedná o zobrazení namodralých až fialových odstínů při zobrazení převážně černé plochy a krajnějších pozorovacích úhlech. Tato nevýhoda se týká prakticky všech monitorů s IPS panely, dnes testovaný Dell ji má také.


Kontrast


U testovaného modelu byl nejvyšší reálný kontrast při nastavení jasu v OSD na 100 % a kontrastu v OSD na 87 %. Toto nastavení můžete případně vyzkoušet, pokud tento monitor vlastníte. Nicméně u každého vyrobeného kusu se tato hodnota může mírně lišit.


Průběh jasu


Dell U2312HM nemá zrovna ukázkově odstupňované podsvícení vzhledem k nastavení v OSD menu a při snižování intenzity jsou skoky tak trochu znát. Výrazně horší je to však s minimální hodnotou jasu, ta se usídlila na 112,3 cd/m2. Při práci přes den to nevadí, jenže pro noční směny to již tak pohodlné nebude.





Už se jistě poněkolikáté opakuji, avšak Dell U2312HM i Asus PA238Q sdílejí řadu problémů a tím, který si nyní prozradíme, je pískání (bzučení) monitoru při snížení jasu. Dell na tom je ve výsledku o něco hůře a zhruba od 90% jasu níže se z monitoru začínají linout nepříjemné zvuky. Při běžném provozu (hudba, mluvení) to slyšet není, avšak běda jak externí zvuky utichnou.


Stabilita jasu


Díky LED podsvícení je Dell U2312HM prakticky okamžitě připravený k práci a v průběhu času hodnota napětí dokonce mírně klesá. Důležité je především to, že kdykoliv budete chtít pracovat, bude monitor za několik sekund připraven.





Podsvícení


I v této části testu se monitor zařadil spíše do šedého průměru levných monitorů. Je to škoda, neboť právě v tomto směru by mohly graficky založené monitory utrhnout nějaké ty bonusové body navíc. Se současným systémem podsvícení to však asi možné nebude.









 

reklama