reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Vostro 3300: výkonný drobek

21.6.2010, Jan Vítek, recenze
Dell Vostro 3300: výkonný drobek
Testovaný zástupce řady Dell Vostro s označením 3300 je určen jako jiné modely Vostro do malých kanceláří nebo i do domácností. Náš testovaný model je označován za tenký, ale přesto výkonný, což může 13,3" model s Core i5 a GeForce 310M skutečně být...

Vnější zpracování


Dell sliboval u svých nových notebooků Vostro 3300 hliníkové tělo, ovšem ve výsledku je z tohoto materiálu pouze víko displeje a boky, tedy zkrátka stříbrné části, zatímco zbytek těla je z matného černého plastu a kompozitů. Celkově se šasi Vostro 3300 jeví jako pevné a jeho části se prohýbají jen minimálně, i když celkově tenký displej je možné i přes hliníkový plát snadno zkroutit. Ten tak slouží spíše jako efektní ozdoba a punc, že před sebou nemáme zástupce levných notebooků.

Uprostřed displeje je lesklé logo Dell uzavřené v kruhu a nahoře máme displej už nekrytý hliníkem, ale pouze plastem, aby nebyla stíněna anténa rozhraní Wi-Fi.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní část vypadá velmi jednoduše. Krom čtyřech podlouhlých gumových nožek jsou v ní jen tři malé průduchy pro nasávání vzduchu a z toho jeden ve velkém odnímatelném panelu, jenž je kryt pouhými dvěma šroubky. Pak už si můžeme všimnout jen informačního štítku a nad ním baterie jištěné dvěma západkami. Šroubky držící šasi prohromadě byly dole také opatřeny gumovými krytkami, aby celek působil kompaktně, ovšem na zadní pár po stranách baterie se nedostalo.


- klikněte pro zvětšení -

Boční části notebooku by měly nést v podstatě všechny porty a rozhraní, ovšem zde dostala svůj příděl i přední hrana. Nejdříve se ale podíváme na pravý bok, který není příliš využitý. Až někde v jeho středu narazíme na první port USB 2.0 a hned za ním něco, co vypadá jako HDMI. Tvar ovšem klame a ve skutečnosti to je kombinovaný USB 2.0 a eSATA. Jediné obrazové rozhraní u tohoto přístroje je starý analogový D-Sub, což je veliká škoda. Za ním pak je malý průduch pro nasávání vzduchu k ventilátoru a pak otvor pro zámky Kensington.



Levá strana Vostro 3300 je již využita daleko lépe, ale to převážně díky optické zapisovací mechanice DVD. Nad ní si našel místo ještě slot pro karty ExpressCard s šířkou 34 mm a za ní máme trojici Ethernetový RJ-45, třetí a poslední USB 2.0 a napájecí konektor.



Zbylé prvky se rozmístily v přední rovné části, kde je vidět dlouhý vykrojený úsek, díky němuž se budeme moci zaklesnout prsty za víko a otevřít je. Na pravé straně je osamocený 2W reproduktor skrytý za úzkou škvírku. Osobně nevidím důvod, proč by Dell nemohl přidat ještě jedno "chrchlátko" také na pravou stranu. Zvuk si ale budeme moci vyvést pomocí jednoho z 3,5mm audio konektorů a do druhého pak připojit mikrofon. Vedle nich se nachází posuvný vypínač bezdrátových rozhraní, pak čtečka karet SD/SDHC/MMC krytá trošku vystouplou záslepkou a nakonec se ukazují dvě kontrolky ukazující stav počítače a baterie. Ty jsou stejně jako ostatní kontrolky v tomto počítači bílé.


- klikněte pro zvětšení -

Zezadu vypadá Vostro 3300 jako každý druhý notebook, takže tu máme klouby displeje, mezi nimi baterii a pak už zbylo místo jen na menší výdech chlazení. To, pokud můžeme soudit ze zběžného ohledání, nevypadá zrovna výkonně.


- klikněte pro zvětšení -



Vnitřek notebooku


Víko displeje nedrží u těla notebooku pomocí pacek, a tak je stačí popadnou a otevřít až do úhlu cca 135 stupňů. To postačuje na běžnou práci, i když asi existují uživatelé, kteří ocení možnost otevřít displej jako knihu až do úhlu 180 stupňů a pak už asi následují jen příznivci tabletů.

Displej má zevnitř orámování z tmavého a matného plastu, který se hodí k jeho matnému povrchu. Po recenzi Lenova ThinkPad W510 je tady již druhý notebook s matným displejem, takže příznivci takového provedení mohou zbystřit. Možná že se matné displeje oklepou jako fénix a opět se začnou více nasazovat. Mě osobně zase potěšilo, že i přes celkovou malou tloušťku displeje se nedočkáme odstávajících okrajů jako v jiných případech v poslední době. Displej je zkrátka i s víkem poměrně měkký, to kvůli jeho malé tloušťce, ale jinak řemeslně dobře zpracovaný.


- klikněte pro zvětšení -

V horním rámu displeje máme 2megapixelovou webkameru, po jejíchž stranách jsou jednak mikrofony, ale pak také malá bílá světelná dioda. Jak jsem již uvedl, bílá barva podsvícení doprovází tento notebook v podstatě všude, což platí i pro lesklou lištu nad klávesnicí.

Na této liště máme kromě označení řady také šest podsvícených kontrolek pro indikaci práce pevného disku, zapnutého Wi-Fi i Bluetooth a pak pro klasické funkce klávesnice - Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock. Na můj vkus jsou ale tyto kontrolky až příliš nalepeny na sebe, ovšem to neznamená, že by jedna osvětlovala ty po svém boku, na to si zase Dell dal pozor.



Pak jsou na stejné liště dotyková multimediální tlačítka, která se ihned po zapnutí notebooku na čas rozblikají ve stylu Knight Ridera, čili postupně zleva doprava a nazpět. Ovládat pak jimi můžeme přehrávání multimédií a hlasitost zvuku, přičemž jejich funkčnost je dobrá a odezvu zprostředkuje bílá LED, která se po stisku ihned rozsvítí a pak pomalu pohasne. Nakonec je pak v liště tlačítko Power s rovněž bílým podsvícením.



Aby bílých LED nebylo málo, najdeme je také pod klávesnicí, kterou bych zde vyzdvihl. Je sice pravda, že by mohla mít trošku pevnější podklad, ale to už bych jen rýpal. Její podsvícení je totiž realizováno velmi dobře, že by se výrobci samotných podsvícených klávesnic mohli leccos přiučit. Jednak se nesetkáme s tím, že bez podsvícení jsou popisky v šeru málo zřetelné, což je častý problém, který nás jindy nutí zapínat podsvícení tehdy, kdy by normální klávesnice s jasnými popisky byla ještě velmi dobře použitelná.

Pak je dobře zpracováno samotné podsvícení kláves, neboť jejich popisky září rovnoměrně, takže se částmi neztrácí. K tomu jim ale pomáhá fakt, že jsou spíše malé, tenké a také posunuté v rohu. Kdyby byly přímo uprostřed, pak by podsvícení ovlivňoval středový sloupek kláves.

Klávesnice jako taková a její rozvržení je spíše klasické, takže zde nehledejme žádné výstřelky.



Stejně tak působí touchpad ohraničený lesklým plastovým rámem. Jeho povrch je však již matný a velmi příjemný na dotek. Ba co víc, prsty po něm také hladce kloužou. Dvě tlačítka pod ním pak nabízí po celé své ploše stejný odpor při stisku a také tichý stisk. Touchpadu se tedy nedá nic vytknout. Snad jen příznivci multidotykových touchpadů by si mohli postesknout, že jim je zde tato možnost upřena. Nakonec nesmíme zapomenout, že se pod směrovými šipkami také nachází velmi nenápadná čtečka otisků prstů v podobě úzkého lesklého proužku.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se v této kapitole podíváme pod pokličku notebooku Vostro 3300. Pod velkým panelem ve tvaru obráceného Z jsou usazeny obvyklé věci - přišroubovaný pevný disk, dva zabrané sloty SO-DIMM a také Wi-Fi karta ve slotu Mini PCIe.

reklama