reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Vostro 3300: výkonný drobek

21.6.2010, Jan Vítek, recenze
Dell Vostro 3300: výkonný drobek
Testovaný zástupce řady Dell Vostro s označením 3300 je určen jako jiné modely Vostro do malých kanceláří nebo i do domácností. Náš testovaný model je označován za tenký, ale přesto výkonný, což může 13,3" model s Core i5 a GeForce 310M skutečně být...

Použitý hardware


Mozkem počítače Vostro 3300 v našem provedení se stal procesor Intel Core i5-520M, jehož výkon rozhodně nebude špatný. To především díky dvěma jádrům rozšířeným pomocí Hyper-threadingu na čtyři logická a také základní frekvenci 2,4 GHz upravené pomocí technologie Turbo Boost v konfiguraci 2/4 až na 2933 MHz. Na této frekvenci je skutečně možné procesor dlouhodobě provozovat a stačí k tomu nastavit schéma napájení v OS Windows 7 na vysoký výkon.

Ihned poté násobič procesoru vystřelí na 22x a zůstane tam, pokud však procesor nevytížíme na sto procent. Pak se násobič dle specifikací sníží na 20x a procesor poběží na 2666 MHz. Může se to zdát jako samozřejmost, ale že Turbo Boost u dnešních notebooků (zvláště se silnými Core i7) funguje bez výhrad tak, jak má, to rozhodně samozřejmé není. Jde však o případ zátěže samotného procesoru, což je důležité vědět (více v předposlední kapitole). S režimem nastaveným na rovnováhu zapracuje na druhou stranu EIST (Enhanced Intel Speedstep Technology), která sníží napětí i násobič až na 10x, což znamená frekvenci 1333 MHz a sníženou spotřebu.



Procesor nám dále nabídne sadu instrukcí AES-NI pro hardwarově řešené šifrování do AES. To jsme si již v praxi vyzkoušeli a lze říci, že dokáže znatelně uspíšit třeba kompresi souborů s šifrováním, nebo jiné podobné úkony.



CPU-Z identifikuje čipovou sadu jako Intel HM57, což mu nemusíme nijak vymlouvat, ale také ukazuje, že sběrnice PCI Express zajišťující spojení s grafickou kartou funguje pouze s jednou linkou, takže propustnost nebude velká. Otázkou je, jaký vliv to bude mít na výkon. Porovnávat bychom mohli s Asus U31JC, který využil stejnou grafickou kartu, ovšem ta byla bohužel také připojena jen pomocí PCI Express x1.



Paměti Samsung PC3-10700 (667 MHz) v kapacitě 4 GB rozložené do dvou modulů v CPU-Z neukazují svou frekvenci, avšak dle specifikací umí procesor Core i5-520M pracovat s moduly DDR3-800 nebo 1066 MHz. Předpokládejme tedy, že jde o nastavení JEDEC 2, tedy 533 MHz s časováním 7-7-7-20-27 při 1,5 V.



A nyní ke grafické kartě NVIDIA GeForce 310M. Její jádro GT218 je vyráběno 40nm procesem a obsahuje pouze 16 shaderových jednotek a pamět DDR3 jsou připojeny pomocí 64bitového rozhraní. To nejsou specifikace ukazující na vysoký výkon.

Takty GPU, shaderů a pamětí jsou při maximálním výkonu na 625 MHz, 1530 MHz a 790 MHz, přičemž dle potřeby dokáží klesnout až na 135 MHz, 270 MHz a 135 MHz, abychom ušetřili nějaký ten Watt navíc. Sluší se také dodat, že frekvence procesoru a grafické karty při provozu notebooku na baterie jsou stejné jako při napájení ze sítě.

Nakonec se letmo podíváme na pevný disk Seagate Momentus 7200.4 (ST9500420AS) s kapacitou 500 GB, který díky otáčkám 7200 RPM tomuto notebooku jistě ostudu neudělá. Jeho vyrovnávací paměť má kapacitu 16 MB, připojuje se přes rozhraní SATA 3 Gbps a průměrný vyhledávací čas je 11 ms. Tento disk je také docela oblíbený a pokud vidíme u notebooku ve specifikacích 500 GB a 7200 RPM, můžeme očekávat, že to bude právě tento kousek.


Instalovaný software


Kromě operačního systému Windows 7 Professional (bohužel ve 32bitové verzi, ale lze si připlatit za 64bitovou) a ovladačů toho v notebooku Vostro 3300 moc nebylo, či spíše se dá říci, že vůbec nic. Dell se na stránkách chlubí ochranou dat s využitím akcelerometru od STMicroelectronics, jehož obslužný software najdeme mezi odinstalovatelným softwarem, pak je tu úložná technologie Intel Rapid pro optimalizaci ukládání dat a pak Dell nabízí servisní službu DataSafe Online Backup pro online zálohování dat.

V ostatních ohledech je ale tento notebook bez poskvrnky a jen čeká na vaše zvolené aplikace.

reklama