reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DocuPen RC800 – skener do kapsy

30.7.2007, Jan Vítek, recenze
DocuPen RC800 – skener do kapsy
Dnes se podíváme na neobvyklý produkt od společnosti PLANon. Jedná se o velice kompaktní skener ve tvaru poněkud přerostlého pera, který ocení pracující na cestách nebo také lidé s utkvělou představou, že jsou špióni. Uvidíme tedy, jak si tak malé zařízení poradí s nelehkým úkolem kvalitně zaznamenat obrazový materiál.

Softwarová výbava


U tohoto zařízení softwarová výbava zahrnuje kromě Twain driverů také aplikaci DocuPen Scanner Control a ScanSoft PaperPort 9.0 (PageViewer, PaperPort).



DocuPen Scanner Control


DocuPen Scanner Control je základní aplikace, která vám dovolí provádět základní operace s vaším skenerem. Jednak je to na základní obrazovce možnost si stáhnout veškerý zaznamenaný obsah z paměti. Slouží k tomu ikonka s trochu neuměle vyobrazeným skenerem a počítačem, po jejímž stisknutí vás program vyzve k připojení a zapnutí skeneru. Tím se začnou nasnímané stránky stahovat a zobrazí se pak v pravé, větší části okna. Ikona s košem poté všechna data v paměti skeneru vymaže.



Dále je možné po vytisknutí příslušného kalibračního obrazce skener zkalibrovat, ale to výrobce doporučuje pouze tehdy, když je nasnímaný obraz nasnímaný opravdu špatně a ztrácí se barvy. Pokud se tak stane, stačí spustit automatickou kalibraci, kterou vás program provede, abyste následně mohli nové hodnoty nahrát do skeneru.



Ve stejném okně je také umístěno tlačítko Edit SCR list. Jedná se o seznam vadných pixelů, které můžete deaktivovat. Povrch se totiž může poškrábat, nebo senzory mohou být zaneseny prachem, takže zde si můžete manuálně zadat až 128 pixelů, které se mají deaktivovat. Skener pak chybějící pixely dopočítá podle okolních. A jakže máte zjistit polohu vadných pixelů? Jednoduše za pomoci obrázku naskenovaného v rozlišení 200 dpi a prohlížeče obrázků, který vám ukáže souřadnice obrazového bodu (klidně tedy i MS Paint). V potaz se bere samozřejmě pouze horizontální hodnota bodu, jenž je vám podezřelý.


Nastavení profilů




Dále je možné v DocuPen Scanner Control změnit nastavení profilů skeneru. Jak jsem již psal, na samotném zařízení si můžete dvěma tlačítky přepínat mezi třemi módy snímání a dvěma typy rozlišení. Avšak v příslušném programu si můžete ony tři programy dále nastavit. Jde především o první, černobílý režim, jenž je sám o sobě, jak jsem po krátké době zjistil, dost nepoužitelný. Proto je velmi záhodno jej nahradit stupni šedi a to buď s 4bitovou nebo 8bitovou hloubkou. Ostatní dva profily v tomto smyslu přenastavit nejdou – zůstávají buď na 12, nebo 24bitové barevné hloubce. Nastavit si ale můžete rozlišení – u low to je 100/200 dpi a u high 200/400 dpi. Vyšší z obou rozlišení jsou ve výchozím nastavení rezervována pro Mono mode, jak vidíte na obrázku.

PaperPort a PageViewer



PaperPort - klikněte pro zvětšení -

Další dvě aplikace, PaperPort a PageViewer jsou spolu úzce svázány. Co se týče PaperPort, pak tato aplikace slouží k jednoduchému uspořádání, rozdělení a práci. Jedná se však v podstatě o lehké rozšíření funkcí Průzkumníka s upravením pro práci s obrazovými daty. Je zde například funkce pro otáčení obrázku po 90°, otevření zvoleného obrázku v MS Paint (nepříliš užitečná funkce), upload přes FTP, tisk a další. Přes dvě spodní ikonky Wordpadu a Notepadu můžete také provést rozpoznání textu - OCR.


PageViewer - klikněte pro zvětšení -

Program je ale provázán s PageViewer. Jedná se o bitmapový editor s funkcemi, které se dají označit za velmi základní pro úpravu fotografií. Najdeme zde jednoduché nástroje pro vkládání textu, kreslení linek, křivek či vkládání „razítek“, tedy dalších obrazových dat. Dále je možné obrazu upravovat jas, kontrast, barvy, ostrost, odstraňovat efekt červených zorniček, zvýraznit části textu a to je asi tak všechno. Celkově tedy v tomto ohledu ani není o co stát, když je tady například daleko mocnější Gimp.
reklama