reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DocuPen RC800 – skener do kapsy

30.7.2007, Jan Vítek, recenze
DocuPen RC800 – skener do kapsy
Dnes se podíváme na neobvyklý produkt od společnosti PLANon. Jedná se o velice kompaktní skener ve tvaru poněkud přerostlého pera, který ocení pracující na cestách nebo také lidé s utkvělou představou, že jsou špióni. Uvidíme tedy, jak si tak malé zařízení poradí s nelehkým úkolem kvalitně zaznamenat obrazový materiál.

Testy skenování


Jak jinak otestovat skener, než nasnímáním několika typů předloh. Předvedeme si zaznamenaná data od jednoduchých obrazců jako milimetrový papír přes naše testovací obrazce, které používáme pro recenze LCD a nakonec samozřejmě i nějaké skeny knihy. Jak jsem zjistil, skenování v černo-bílém módu, kdy se tedy výsledný obraz skládá pouze z černé a bílé barvy, je i pro text takřka nepoužitelné. Obraz je kostrbatý, text rapidně ztrácí na čitelnosti. Proto jsem téměř okamžitě tento mód přenastavil na stupně šedi v hloubce 8 bitů. Proto se 1bitovým módem nebudeme příliš zabývat.


Obrazce - milimetrový papír


Sken milimetrového papíru ukáže, že zařízení se v módu se stupni šedi malinko potýká s kontrastem. Výsledný obraz je příliš vybledlý a nekontrastní, což ostatně nakonec bude potvrzeno.


Šedá - 8 bit - 400 dpi


RGB - 24 bit - 400 dpi

Zde je jasně vidět, že se na horním obrázku některé linky v určitých místech zcela ztrácejí. Oproti tomu sken ve 24bit barvách je velmi dobrý, pokud tedy máte méně křivou ruku než já. To ale samozřejmě není nic, co by se nedalo v bitmapovém editoru jednoduše napravit.


Obrazce - koláž



RGB - 24 bit - 400 dpi

Zde je po pravé straně již znatelné proužkování, se kterým má skener problémy, ale není to nic hrozného. Barvy mají jinak trošku červený nádech, ale jinak se dá obrazový výstup považovat za kvalitní, pokud si uvědomíme, jaké zařízení bylo při jeho zachycení použito. Tento obrázek byl pořízen v 24bit barvách a plném rozlišení 400 dpi, kdy je pak šířka obrazu 3104 pixelů. Pro plné a nezmenšené rozlišení klikněte zde (1,5 MB).


Obrazce - barevné přechody


Musel jsem také vyzkoušet, v jaké kvalitě se nasnímají jemné barevné přechody. Zde jsem rovněž použil předlohu pro testy webkamer (či původně LCD panelů). Snad se mnou budete souhlasit, když napíšu, že výsledek je velmi slušný. Přechody jsou hladké a barvy jasné. Se schopností skeneru zachytávat barvy bych tedy byl spokojený. Větší verze je zde (1 MB).


RGB - 24 bit - 400 dpi


Kniha


Zde jsem použil knihu formátu A5 a stránku, kde se kombinuje barevný obrázek s množstvím textu. Zde je vidět, že i když je text v knize černý jako uhel, skener ho ve stupních šedi zachytí velmi vybledle. Proto je pak záhodno si u takto nasnímaných obrázku ručně přidat kontrast, aby byl text poté lépe čitelný.


Šedá - 8 bit - 400 dpi - klikněte pro zvětšení -

Při skenování v plných barvách je již výsledek lepší a text čitelnější. Ukazuje se ale problém, se kterým se budete zezačátku asi potýkat dost často. Některé řádky textu jsou roztažené, nebo naopak se ukazují poněkud placatá písmena. Je to tím, jak se mění rychlost pohybu skeneru po předloze a čím méně je povrch rovný, nebo něčím brání v pohybu, tím je výsledek horší.


RGB - 24 bit - 400 dpi - klikněte pro zvětšení -

Ještě si ukážeme jeden pěkný mrakodrap z New Yorku. Pokud si prohlédnete původní velikost (1 MB), uvidíte na tmavších plochách jistý vzor z různě zbarvených pixelů. Tento vzor však jinde nevidíme, a tak byl nejspíše způsoben poněkud slabší kvalitou tisku - obrázek je z časopisu.


RGB - 24 bit - 400 dpi


Černobílý papír


Nakonec se podíváme, jak si skener poradil s nasnímáním jednoho listu vytisklého papíru. Pro tento účel se nejlépe hodí stupně šedi v 8bitové hloubce. Nejdříve zkusíme nejvyšší rozlišení, ale pouze 1bitovou hloubku barev, tedy černá nebo bílá barva.


Černo-bílá - 1 bit - 400 dpi

Zde můžete vidět, že text, ač není zas tak titěrný, není vůbec jednoduše k přečtení a ani nejvyšší rozlišení na něj nestačí. Větší verze je zde (250 kB)


Šedá - 8 bit - 400 dpi, 200 dpi

Stupně šedi jsou opět poněkud vybledlé, ale to není nic, co by se nedalo napravit přidáním kontrastu. Obraz jsem naskenoval v nejvyšším rozlišení 400 dpi i v nižším 200 dpi. Výsledek je, jak vidno, daleko lepší než v předchozím případě. 400 dpi verzi můžete stahovat zde (1,8 MB) a 200 dpi verzi zase zde (700 kB).


OCR


Skener by měl ještě zvládnout pomocí PaperPortu OCR textu, tedy rozpoznání znaků včetně češtiny. K tomu slouží dvě ikony dole v programu, které na obrazu jednoduše provedou OCR a otevřou text v Notepadu či WordPadu. Zkusil jsem tedy nechat rozpoznat odstavec z jedné knížky, již jsem se snažil oskenovat co nejlépe. Jeden z nejlepších výsledků, které jsem dostal, je tento.


- klikněte pro zvětšení -

Vojáci Collinsovy 3. obmčné divize mé]i za sebou d1ouh~ den, velice
dlouhs a krvavy~ den. Zaëal Utokem na némecké univerzitnl rn~sto
Marburg. Jak zaznamenai divizni historik. vyrazili pini energie a na-
dkni: ,,Vzduchu byl naplnénj oăekávánIm a vItézstvIrn. Pfipominalo
to prulom v Normandii, ye vzduch stejn~ prach ptelévajicI se mraë-
na prachu. ~tip1avë dra~divá, obalená zápachem hoticIch vozidel."
Vznj~eni tankisté se hnali dopfedu, mčli ztráty a pńsobili je, chtéli
urazit Otyticet kilometrCi, ne~ nastane trna. Vojáci na rachotIcIch sher-
rnanech a polopásovfth vozech se sna±ili nevnimat trosky tankü oh-
kiopené kruhem áerstvę vykopan9ch hrobü.
Samozfejmč. v ëele fronty s nimi táhl general Rose. Divizni histo-
nk to zasvčcené vyjádfll drsn32m jazykern doby:

Jak je vidět, OCR program má s textem a zvláště českými znaky celkem problémy. Nedělá mu ani tak problém rozeznat trošku mázlý text nebo vertikálně zdeformovaná písmena, ale například 'ř' identifikuje jako 'f' apod. Někde si dlouhých hlásek nevšimne vůbec a je vidět, že je na něm co zlepšovat.
reklama