reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel chladičů pro Pentium 4: Arctic Cooling vs. Zalman

9.12.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Duel chladičů pro Pentium 4: Arctic Cooling vs. Zalman
Přestože ještě nedávno dodával Intel ke svým procesorům tiché, kvalitní chladiče, nyní je s nejvyššími modely boxován sice účinný, ale relativně hlučný model. Proto jsme se rozhodli otestovat dvě tichá řešení pro Pentium 4 – Arctic Cooling Super Silent 4 Pro TC a Zalman CNPS7000-AlCu.
Originální chladič Intel (BOX)

Jak jsem již předeslal, Intel začal v posledních týdnech dodávat ke svým procesorům Pentium 4 nový typ boxovaného chladiče, který již není tak vynikající jako předchozí. Moje hlavní výtka směřuje k vydávanému hluku, ale o tom kousek níže. Bohužel jsem nenašel žádné konkrétní specifikace chladiče jako celku, pouze jsem objevil, že pasiv je typ Radial od společnosti EKL a větrák je od Sunonu.

Udávané parametry větráku jsou tyto:
  • Otáčky: cca 3300 ot./min
  • Průtok vzduchu: 39 CFM
  • Hlučnost: 39 dB


Obr. 18 – Boxovaný chladič Intelu pro procesory nad 3GHz
Klikněte pro zvětšení

Chladič je již na první pohled masivní a vzbuzuje dobrý dojem. Obsahuje měděné jádro, která zajišťuje kvalitní odvod tepla přímo od procesoru a dále 60 měděných žeber uspořádaných do jakési elipsy. Žebra jsou silná kolem 1mm a zahnutá ve směru hodinových ručiček. Celková velikost pasivu je 84 x 72 x 41 mm, čili odpovídá přibližně vnitřním rozměrům retenčního modulu.


Obr. 19 – Detail žebrování chladiče s měděným jádrem
Klikněte pro zvětšení

Kapitolou samou o sobě je uchycení chladiče. Tento nový boxovaný chladič totiž neobsahuje páčky jako starý typ, ale jen jakési bytelné plastové svorky. Ty přitlačí chladič velkou silou k základní desce, ale protože chladič nesedí na plastových špuntech v rozích doku, nehrozí prohnutí desky. Při instalaci je nutné zachytit diagonálně dvě svorky a poté domáčknout dvě zbylé. Na rozdíl od sejmutí chladiče je toto velmi jednoduché. Sundat totiž Intel BOX z procesoru je opravdu dobrodružství a vyžaduje dost síly a šikovné ruce (a nejlépe i šroubovák).


Obr. 20 – Způsob uchycení na patici – až příliš pevný
Klikněte pro zvětšení

Větrák je za normálních okolností chráněn ze stran platovým kroužkem, bohužel už má za sebou své. Protože motherboard od Intelu umí regulovat otáčky větráku, nedosahovaly neustále oněch 3300 ot./min ze specifikace, ale většinou méně. Bohužel ale z neznámých důvodů senzor rychlost otáčení neukazoval, takže mohu jen odhadovat. Hluk byl velmi silný, ale intenzity 39 dB podle mě nedosahoval

Naměřené teploty
Protože je tento referenční chladič certifikován až do 3,60GHz, musí se mu jeho schopnosti nechat. Zde jsou teploty, které jsem naměřil při běžném provozu:
  • CPU: 38-40 °C
  • Patice: 39-41 °C
  • Skříň: 34-36 °C

Jak vidíte, jsou tyto teploty téměř identické se Zalmanem na nejvyšší otáčky. Ovšem rozdíl je v tom, že otáčky tohoto boxovaného chladiče jsou tak o 1000 ot./min vyšší, proto tedy i velký hluk. A ještě se podívejme na křivku při zatížení. Tentokrát jsem již 10-minutový test nedělal, protože teploty se prakticky srovnaly již při kratším zatížení. Navíc je Intel BOX přidán spíše pro srovnání.


Graf 4 – Časový průběh zatížení chladiče Intel BOX

Křivka teploty prakticky odpovídá Zalmanu. Zvyšování teploty není nijak rapidní a po skončení zátěže jde jen o něco prudčeji dolů. Možnosti chlazení nelze tedy tomuto modelu upírat, ale co si budeme namlouvat, když někdo má peníze na pořízení Pentia 4 , asi bude mít i na koupi kvalitního a hlavně tichého chlazení.
reklama