reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel chladičů pro Pentium 4: Arctic Cooling vs. Zalman

9.12.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Duel chladičů pro Pentium 4: Arctic Cooling vs. Zalman
Přestože ještě nedávno dodával Intel ke svým procesorům tiché, kvalitní chladiče, nyní je s nejvyššími modely boxován sice účinný, ale relativně hlučný model. Proto jsme se rozhodli otestovat dvě tichá řešení pro Pentium 4 – Arctic Cooling Super Silent 4 Pro TC a Zalman CNPS7000-AlCu.
Srovnání a závěr

Ještě než se vrhnu do nějakého závěru, podívejme se na srovnání všech chladičů v jednom grafu a na srovnání průměrných teplot, otáček a hlučnosti. Všechny tři chladiče držely teplotu Pentia 4 3,06GHz, která má docela vysokých 93W, hluboko pod hranicí 70 °C při maximálním zatížení a ještě hlouběji pod mezí, kdy začne Pentium 4 vlivem přehřátí zpomalovat (to je mezi 75-80 °C). Zde je vzájemné srovnání v jednom grafu (po kliknutí získáte opět graf s větší přesností):


Graf 5 – Časový průběh zatížení všech tří chladičů
Klikněte pro zobrazení 10-minutového grafu

Výsledky jsou evidentní. Křivky Arctic Coolingu a Zalmanu v Silent módu jsou téměř identické, Zalman má jen o malinko strmější vzestup teploty. S použitím obou těchto chladičů nebyla překročena teplota 62 °C a teplota poté stejným způsobem klesala. Po přepnutí do Normal módu zaznamenal Zalman asi o 5 °C nižší teploty a přiblížil se i boxovanému chladiči EKL.

Pozn.: Pro podrobné grafy teplot včetně teplot na patici a ve skříni se podívejte na jednotlivé chladiče na předchozích stranách.

Dále tu máme běžné hodnoty, kterých jednotlivé chladiče dosahují shrnuty v jedné tabulce:

Ikona Odkaz na databázi
Arctic Cooling
Zalman (Silent)
Zalman (Normal)
Intel BOX
Otáčky větráku
1500 - 2300 ot./min
1400 ot./min
2460 ot./min
do 3300 ot./min
Udávaná hlučnost
12-20 dB
20 dB
25 dB
do 39 dB
Subjektivní hodnocení
1/5 - 2/5
1/5
3/5
4/5
Tab. 1 – Běžné provozní teploty jednotlivých chladičů

Ale teploty nejsou vše. Prioritní otázkou této recenze je hlučnost chlazení – v následující tabulce naleznete otáčky jednotlivých větráků, hlučnost udávaná výrobcem a subjektivní hodnocení na stupnici od 1 (nejtišší) do 5 (nejhlučnější):


Ikona Odkaz na databázi
Arctic Cooling
Zalman (Silent)
Zalman (Normal)
Intel BOX
Procesor
42-44 °C
40-42 °C
38-40 °C
38-40 °C
Patice
46-48 °C
43-45 °C
40-42 °C
39-41 °C
Skříň
40-42 °C
36-38 °C
34-36 °C
34-36 °C
Tab. 2 – Otáčky a hlučnost jednotlivých chladičů

U chladiče Intel BOX je uvedena horní hodnota otáček větráku a hlučnosti, protože deska odmítla skutečné hodnoty měřit. Chladiče jsou v tomto pořadí srovnané zleva doprava podle intenzity hluku, Arctic Cooling a Zalman v Silent módu jsou opravdové jedničky. Boxovanému chladiči jsem nedal pět bodů jen proto, že existují vysavače jako Thermaltake Volcano.

A nezapomeňme na ceny jednotlivých chladičů. U boxovaného nemá smysl ji udávat, protože se dodává se samotnými procesory (a v některých internetových obchodech je šíleně předražen, viděl jsem i €50). Arctic Cooling Super Silent 4 Pro TC je relativně levný a získáte ho za cca 500Kč vč. DPH a měděno-hliníkový Zalman CNPS7000A-AlCu získáte za cca 1800Kč vč. DPH.

Závěr
Přestože se jedná o rozdílné kategorie chladičů, závěr lze formulovat poměrně snadno. Jak jsem již říkal, asi málokdo, kdo si pořídí Pentium 4, bude poté šetřit každou korunu a nechá si v počítači sice kvalitní, ale zároveň hlučný boxovaný chladič. A i uživatelé, kteří si pořídí pomalejší P4, se kterým se dodává původní tichá verze chladiče, se můžou rozhodnout k přetaktování a nový chladič přijde vhod.


Obr. 21 – Recenzované trio pohromadě
Klikněte pro zvětšení

Arctic Cooling Super Silent 4 Pro TC: Tento regulovatelný chladič je velice účinnou a hlavně tichou náhradou za boxovaný Intel a hodí se i pro přetaktování na takt kolem 3GHz. Při běžném provozu není na otáčkách 1500-1700 ot./min vůbec slyšet a i při teplotě kolem 60 °C, kdy se rychlost zvedá na 2300 ot./min je velmi tichý. A za cenu kolem 500Kč vč. DPH je to vynikající koupě.

Zalman CNPS7000A-AlCu: Chladič od Zalmanu je určen pro velké fajnšmekry, kteří ještě nechtějí investovat do vodního chlazení, ale mají zájem o přetaktování. V Silent módu, který lze i u velmi výkonných procesorů kolem 3GHz beztrestně použít, je naprosto tichý. Pro overclockery je dodáván regulátor, s jehož pomocí lze chladit i procesory do frekvence 3,60GHz (možná i výše) a přitom je hluk stále přijatelný. Cena kolem 1800 Kč vč. DPH už je ale vyšší.

Ocenění Trefa Světa Hardware jsme se rozhodli udělit chladiči Arctic Cooling Super Silent 4 Pro TC za dobré schopnosti chlazení, velmi tichý provoz a nízkou cenu:



Za zapůjčení chladiče Intel BOX děkujeme společnosti: Intel
Za zapůjčení chladičů Arctic Cooling a Zalman děkujeme společnosti: Czech Computer
reklama