reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel: Primecooler Hypercool III+ vs. Zalman CNPS7000B-Cu

13.10.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Duel: Primecooler Hypercool III+ vs. Zalman CNPS7000B-Cu
V návaznosti na megatest chladičů, který jsme Vám přinesli před měsícem, se podíváme ještě na dva titány v chlazení. Za prvé je to obnovená premiéra celoměděného Zalmanu CNPS7000, za druhé úplná novinka od Primecooleru, chladič Hypercool III+ s 12 cm větrákem. Podrobili jsme je testům na Athlonu 64 i na Pentiu 4.
Primecooler Hypercool III+

Značka Primecooler je u nás známá hlavně chladiči Hypercool, které se ve svém designu v mnohém "poučily" právě od Zalmanu. Hypercool I a II (včetně "+" verzí) obsahují podobný radiální pasiv a velký tichý větrák, jejich způsob uchycení je také velmi podobný, ale celkově jsou Primecoolery o něco méně efektivní, ale také levnější. Nyní se mi dostal do ruky prototyp verze III+, která sice také vychází s designu radiální pasivní části, ale již se tolik nepodobá starším modelům.

Obsah balení a specifikace

Vzhledem k tomu, že zapůjčená verze ještě není finálním produktem, je balení spíše provizorní. Nicméně potřebné příslušenství obsahuje - patří k němu regulátor otáček, dvě hliníkové spony pro instalaci na Socket 478, kovová destička se sloupky pro Socket 754/939 a také rámeček k instalaci na Socket A. Nechybí ani potřebné šroubky a silikonová pasta.


Obr. 2 - Příslušenství dodávané ke chladiči
Klikněte pro zvětšení

Specifikace chladiče Primecooler Hypercool III+ jsou následující:
  • Rozměry pasivu: 144 x 144 x 58 mm
  • Velikost větráku: 120 x 120 mm
  • Hmotnost: 645 g
  • Rychlost otáčení: 1200 - 2500 rpm
  • Hlučnost: 15-30 dB
  • Průtok vzduchu: 53,5 - 78,5 CFM
  • Ložiska: kuličkové, 2-ball
  • Materiál: měď


Obr. 3 - Primecooler Hypercool III+
Klikněte pro zvětšení

Vzhled chladiče

Když jsem poprvé Hypercool III+ uviděl, nestačil jsem se divit. Co se týče horizontálních rozměrů, jedná se rozhodně o největší chladič, jaký jsem kdy držel v ruce (do výšky by ho předčil Cooler Master Hyper 6, chladiče Gigabyte či Thermaltake). Průměr radiální části je neuvěřitelných 140mm, výška je pak 67mm. Proto může mít chladič problém se vejít do některých skříní.


Obr. 4, 5 - Chladič Primecooler ze stran
Klikněte pro zvětšení

Celkem obsahuje pasiv 86 celoměděných vlnitých žeber uspořádaných sluncovitě. Přestože průměr chladiče je velký, nechává ve spodní části dostatek místa, takže se nemusíte bát, že by překážely nějaké komponenty na základní desce. Problém může ale nastat s vysokým chladičem NorthBridge, v případě umístění patice těsně na horním okraji desky apod.


Obr. 6 - Základna chladiče z detailu

Základna je složená ze dvou částí. Prostřední pruh tvoří slisovaný pruh mědi ze zmiňovaných 86 žeber, ze stran jsou přišroubované dva hliníkové bloky, která zároveň slouží pro uchycení aktivní části chladiče. Základna je vybroušená standardně, ani zrcadlo, ani struhadlo.


Obr. 7 - Pohled na větrák seshora
Klikněte pro zvětšení

Větrák na chladiči je 12cm Primecooler, kterému stačí na vysoký průtok vzduchu i nízké otáčky. Jak vidíte ve specifikacích, větrák zvládá při 1200 ot./min průtok až 53,5 CFM, což je skvělé číslo! Při nejvyšší rychlosti se průtok vyšplhá přes 78 CFM, ale hlasitost na 30 dB.

Instalace

Protože je retenční systém stejný jako u předchozích Primecoolerů, nebudu se o něm příliš rozpisovat. Pro uchycení na Pentium 4 zasunete mezi sloupky dvě hliníkové lišty, ke kterým se následně chladič přišroubuje. U Athlonu 64 je třeba použít kovovou destičku a skrz desku k ní přimontovat dva nástavce-sloupky pro uchycení chladiče samotného.

Instalace není příliš obtížná, jen je třeba dotahovat šroubky na obou stranách postupně. Sami si můžete zvolit přítlak, chladič se sice lehce kvedlá i při dotažených šroubech, ale není to na obtíž.
reklama