reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel vyšších 5.1 repro soustav: Genius vs. Ozaki

9.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Duel vyšších 5.1 repro soustav: Genius vs. Ozaki
Aby těch reproduktorů nebylo v posledních dnech málo, máme tu nakonec ještě jeden duel. V recenzi se podíváme na dvě soupravy pro počítačové kino - Genius SW-5.1 Home Theater a Ozaki B5 HM050. Obě stojí kolem 3500 Kč a dokáží ozvučit prostory přibližně 30 metrů. Která z nich vyjde ze souboje vítězně?
Satelity

Stejně jako u Ozaki jsou přední a zadní satelity reproduktorů Genius odlišné a zde jsou navíc přední výrazně větší. Jejich rozměry jsou 160 x 235 x 165 mm, zatímco surroundové satelity jsou jen malé krychličky 120 x 120 x 120 mm. Stejně jako u centru je jejich konstrukce lepená z béžově dýhované lisované dřevotřísky a přední mřížky jsou potažné černou látkou. Stěny jsou centimetr široké, což je na satelity velmi dobré. Satelity opět nemají žádné nožičky.


Obr. 22, 23 - Přední satelit a jeho měniče
Klikněte pro zvětšení

Po odkrytí mřížek si řeknete, že asi musí tyto reproduktory hrát pěkně. Přední satelity obsahují jeden středový 4" měnič a výškový piezoelektrický měnič, zatímco surroundové satelity jsou vybaveny středovýškovým 3" měničem. Použitý materiál vypadá kvalitně. Také se mi líbí, že nejsou reproduktory zbytečně velké a vyhovují přesně použitým měničům.


Obr. 24, 25 - Zadní satelity a jeho měnič
Klikněte pro zvětšení

Výkon, který ve svých specifikacích udává společnost Genius, je 15W na jeden satelit. Pravděpodobně půjde o výkon zesilovače, zadní měniče jako takové nejsou podle mého názoru tolik zprostředkovat, přední naopak mohou dokázat více. Rozsah předních satelitů bude výrazně vyšší než zadních surroundových.

Subwoofer

Basový reproduktor od Genius SW-5.1 Home Theater je zatím to největší, co jsem na svém stole měl. Přestože jeho rozměry 220 x 398 x 354 mm jsou na zabudování do kuchyňské linky malé, 10,5 kilogramu si při přenášení pěkně užijete. Subwoofer je opět vyroben z centimetr tlusté dřevotřísky s béžovým odstínem a celý blok ke postaven na 4 gumových nožkách. Konstrukce je lepená, zadní stěna je pečlivě zapasovaná a přišroubovaná.


Obr. 26 - Subwoofer je velmi masivní
Klikněte pro zvětšení

Přední straně dominuje velký bassreflexový nátrubek, který obsahuje na svém konci plastovou mřížku proti vniknutí velkých předmětů dovnitř. O kvalitě zdroje a zesilovače hovoří velký heatsink (hliníkové žebrování) na zadní straně subwooferu. Obsahuje 16 žeber, která jsou navíc vroubkovaná, což zajišťuje co největší odvod tepla. Samotný woofer je zabudovaný uvnitř reproduktoru.


Obr. 27 - Zadní strana subwooferu s chladičem a výstupy
Klikněte pro zvětšení

Na přední straně naleznete na černém plastovém obdélníku všechny ovládací prvky. Kromě tlačítka Power a primární hlasitosti s indikační diodou jsou přítomny potenciometry pro ovládání hlasitosti středového reproduktoru, wooferu a satelitů. Všechny mají zámek na prostřední pozici, takže není těžké vrátit je do původní polohy. Dále jsou mezi ovládáním 4 tlačítka na přepínání vstupů (AC3, TV, TAPE a CD/VCD). A nezapomeňme na kontrolku "mute".


Obr. 28, 29 - Ovládací prvky a zadní konektory
Klikněte pro zvětšení

Na zadní straně naleznete napájecí kabel, přepínač On/Off pro zdroj a také pojistku, která chrání okruhy před přepětím. Subwoofer obsahuje 6 dvoukanálových cinchových vstupů (6 kanálů pro AC3, 3x po dvou kanálech pro TV, TAPE a CD/VCD) a jeden 9-pinový mini-DIN vstup pro kabel s třemi 3,5mm jacky (zapojení zvukové karty). Na výstupu je použito 10 pružinkových klapek pro signálové kabely.

Woofer, ke kterému se bez totálního rozebrání reproduktoru nedostanete, má průměr 6,5" (tedy 16,5 cm) a zesilovač mu dodává celkem 45W. S takovýmto výkon si může dovolit zahrát opravdu intenzivně, ale při vyšších hlasitostech bude samozřejmě až přespříliš dunět.

Dálkový ovladač

Asi nejslabším článkem této repro soustavy je dálkový ovladač, který je velmi… stručný. Obsahuje totiž jen tlačítka Power, mute a dvě tlačítka pro hlasitost. Alespoň ovládání basů by se hodilo, bohužel to není možné. Ovladač je napájen dvěma bateriemi typu AAA.


Obr. 30 - Dálkový ovladač
Klikněte pro zvětšení
reklama