reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel vyšších 5.1 repro soustav: Genius vs. Ozaki

9.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Duel vyšších 5.1 repro soustav: Genius vs. Ozaki
Aby těch reproduktorů nebylo v posledních dnech málo, máme tu nakonec ještě jeden duel. V recenzi se podíváme na dvě soupravy pro počítačové kino - Genius SW-5.1 Home Theater a Ozaki B5 HM050. Obě stojí kolem 3500 Kč a dokáží ozvučit prostory přibližně 30 metrů. Která z nich vyjde ze souboje vítězně?
Ovládání

Nejdříve se ale podívejme na ovládání. Co se týče Ozaki, tak u nich musím uznat, že dálkový ovladač je mnohem lepší než u Genius. Obsahuje ovládání hlasitosti pro každý prvek soustavy i přepínání kanálů, trošku hůře je na tom, co se konstrukce a dosahu týče. Na samotném subwooferu je pouze ovládání hlasitosti, basů a přepínání kanálů. Trošku mi u Ozaki chyběla kontrola nad hlasitostí, čili pokud ji jednou změníte, pak ji bez vypnutí a zapnutí na střední hodnotu vrátíte jen obtížně.

U Geniusu je dálkový ovladač velkým záporem, protože obsahuje jen 3 funkce (On/Off, Mute a Volume). Jeho dosah je slušný, konstrukce bakelitová. Ovládací prvky na subwooferu jsou naopak dobré, protože Center/Woofer/Surround hlasitosti mají kontrolu nejen optickou (tedy od pohledu), ale obsahují i zámeček na střední pozici. Přepínání kanálů je také jen na subwooferu.


Obr. 31 - Srovnání obou subwooferů
Klikněte pro zvětšení

Jak hrají?

A jsme konečně u kvality zvuku. Začátkem musím bohužel říci, že Ozaki B5 při zapnutí slabě, ale vytrvale šumí, a to i pokud nemají žádný signál. Poslech u bassreflexu subwooferu prozradí další lehké vrnění uvnitř basového reproduktoru. Oba tyto ruchy mají nejspíše příčinu ve špatně nakalibrovaném zdroji (nikoliv zesilovači, jak by se někdo mohl domnívat).

Hudba: Reprodukci hudby jsem zkoušel s audio CD i s MP3 v různém bitrate. Podání basů je výborné u obou souprav, přesto bych o něco vyzdvihl Genius Home Theater. Kromě toho, že jejich basy o něco lépe "hrají" (nejde o tupé rány jako u levných sestav), tak je zesilovač o něco lépe nakalibrován, protože na rozdíl od Ozaki je horní frekvence přesněji oříznuta. V praxi to znamená, že samotný subwoofer hraje opravdu jen basy a při jeho sólovém zapojení není rozumět zpěvu. Ozaki naopak zahrají o něco výše a ozývají se i nižší středy.

Velikost středového reproduktoru a předních satelitů rozhoduje o tom, že soustava Genius dokáží určité frekvence, které nezvládá subwoofer, nahradit právě zde. Pro poslech hudby je určitě dobře, že dva hlavní stereo signály (přední levý a pravý) dokáží zahrát vyšší basy. Repro Ozaki má o něco menší měniče, což se na jejich frekvenčním rozsahu projevuje a středy jsou málo výrazné. Některé chybějící kmitočty doplňuje subwoofer. Zesilovač Ozaki je prostě jinak nastavený.

Výšky bych naopak vyzdvihl u Ozaki, protože právě menší velikost měničů všech satelitů a centru této repro soustavy znamená frekvenční rozsah posunutý o něco výše. Protože jsou výšky směrové, předurčuje tato vlastnost Ozaki k lepší reprodukci prostorového zvuku. Nakonec tu máme extrémní výšky, u kterých se pozná vyšší kvalita piezo měničů Genius. Pokud máte rádi vážnou hudbu, tak doporučím právě Home Theater.

Filmy: Prostorový zvuk ve formátu AC3 vyhovuje oběma soupravám asi tak stejně. Zatímco Ozaki jdou snadno seřídit, protože obsahují jejich satelity identické měniče, u soustavy Genius je rozdíl mezi předními a zadními satelity znát. Je to tím, že přední dokáží hrát nejen hlubší tóny (větší měnič), ale i extrémní výšky (piezo měniče). Naproti tomu zadní satelity mají jen středovýškový měnič. Přesný prostorový efekt tedy naleznete u Ozaki, repro Genius sice hrají lepší basy a středy, ale převážně zepředu.

Hry: Podobně jako ve filmu jsou na tom obě soustavy i v hrách. Ozaki jsou pro prostorový zvuk o něco lepší, protože jsou jejich satelity stejné. Kvalitní reprodukce nižších středů a výšek není v hrách prioritou, proto bych Genius Home Theater tentokrát nevybral. Kdyby byly surroundové reproduktory větší, bylo by to zase o kategorii jinde.


Obr. 32 - Všechny reproduktory na jedné hromadě
Klikněte pro zvětšení

Závěr

Závěr jste mohli z posledních odstavců vyvodit sami. Obě repro soustavy hrají na svojí kategorii výborně a hodí se k ozvučení prostoru kolem 30 čtverečních metrů, výkon Geniusů mi přišel subjektivně o něco vyšší. Design mi přišel na obou stranách konvenční, ale poměrně pěkný. Zatímco Genius mají čistší a kvalitnější zvuk, Ozaki se hodí díky stejným satelitům k dobré prostorové reprodukci.

Velikost a konstrukce předních satelitů a centru předurčuje Genius Home Theater k skvělé reprodukci hudby a strhujícímu zážitku z filmů. Ozaki bych doporučil na hry, kde je třeba "slyšet prostor" a také tam, kde využijete možnosti dálkového ovládání. Jenom dodám, že pokud máte pokoj o rozměrech do 15-20 metrů, mohou Vám stačit i Genius SW-HF 5.1, jejichž recenzi naleznete ZDE.


Ikona Odkaz na databázi
Ozaki
Genius
Klady
Solidní prostorový dojem
Celodřevěné
Dálkové ovládání
Velmi kvalitní zvuk
Čisté výšky i basy
Velký centr a přední satelity
Vyrobeny ze dřeva
Přepěťová pojistka
Zápory
Relativně šumí
Slabší středy
Méně kvalitní zdroj
Chybí indikace úrovně hlasitosti
Horší dálkový ovladač
Nevyvážený přední a zadní kanál
Tab. 2 - Klady a zápory testovaných repro

Orientační cena Ozaki: 3 400 Kč vč. DPH
Orientační cena Genius: 3 700 Kč vč. DPH
Záruka: 24 měsíců

Pozn.: Cena uvedená u obou repro soustav je průměr, za který lze tyto modely sehnat. Samotní distributoři Abacus Computer a 100Mega Distribution je prodávají za velkoobchodní ceny, které nejsou pro srovnání tolik objektivní, protože se tyto firmy nezaměřují na koncové zákazníky.

Za zapůjčení reproduktorů Ozaki děkujeme společnosti Abacus Computer
Za zapůjčení reproduktorů Genius děkujeme společnosti 100Mega Distribution
reklama