reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.9.2005, Pavel Kovač, recenze
Dnes se podíváme na zoubek dvěma 19" LCD panelům od stejné značky. Byli jsme nadmíru zvědaví, jak se poperou, když budou stát jeden proti druhému. Výsledek je velmi zajímavý.
Porscher | 7.4.200619:18
Jenom bych si vas dovolil poopravit, docetl jsem se v propozicich od Philips ze zaruka Perfect Panel plati pouze jeden rok. Na to se muzete kouknout: http:­/­/www3.p4c.philips.com­/files­/1­/190b6cs_00­/190b6cs_00_ppd_eng.pdf
LCD 190B6CS vlastnim a jsem s nim relativne spokojen, jenom jsem nalezl zajimavou vadu ze kdyz se podivam vic zezhora, tak dole mi barvy delaji nekolik tmavsich a svetlejsich oblouku ­- kdyz se divam primo tak to ale neni videt. Kdyz se divam primo tak mi zase pripada ze nahore jsou barvy tmavsi nez dole. To ale neni tak znat a s monitorem jsem jinak celkem spokojen a zadne zvlastni vyhrady krome jiz zminenych bych asi nemel. Rozhodne od meho puvodniho neco pod 17­" CRT je to obrovsky skok.
Odpovědět0  0
Jan Sedlář | 18.10.20057:30
Koupil jsem si Philips 190B6 a jsem vcelku spokojený. Zklamaly mne reproduktory, zvuk je proti obyčejným externím reproduktorům příšerný. Je to normální? Jaké maté zkušenosti?
Odpovědět0  0
iceman27 | 18.10.200512:26
Jo, jsou hrozný, spíš jen takový chrchlátka, takže tvou zkušenost potvrzuji.
Odpovědět0  0
Mno | 30.10.200521:03
No reproduktory jsou u philipsu ze všech ostatních značek nejlepší tak nevím co to autor článku píše.Jestli je porovnává s externímy 5+1 tak je asi blázen.Do kanceláře rozhodně stačí, zvuk je velmi dobrý na to že to jsou malé integrované repro.V porovnání s huyndayem hrajou perfektně.A taky nevidím co je špatného na podání barev?
Odpovědět0  0
Adalbert Kolínský | 7.10.200519:21
Postupně jsem vystřídal různé LCD ­- Relisys, Dell a HP a měl jsem možnost pracovat s LG, Benqem, Samsungem a MAGem, a teď mám Philips 190B6. Musím říct, že je to zatím nejlepší panel ze všech. I když značka Philips mě osobně nikdy moc neoslovovala, tento kousek mě přesvědčil. Je to první monitor, který nemá ani jeden vadný subpixel, a zřejmě mě mi vydží hodně dlouho. Uvažoval jsem i o NECovi, ale ten byl zbytečně drahý. Jinak jako správce IT přijdu v práci do styku s mnoha různými panely, a musím říct, že každému panelu se dá něco vytknout ­(Eiza nevyjímaje­). U Philipsu 190B6 mi snad jen trochu schází funkce Pivot, ale jinak si nemůžu na nic stěžovat. Velký jas je častou výtkou lidí, kteří mají první LCD, a přecházejí z CRT, ale to je prostě vlastnost LCD. Mě osobně při práci večer a v noci pomáhá mít vedle monitoru malou lampičku, která jas monitoru eliminuje. Jinak díky velké ploše mohu mít monitor dál od sebe, a tudíž to netahá oči zdaleka jak CRT.
Odpovědět0  0
x | 15.10.200520:33
dobry den co se vam konkretne nelibi na panelech Eizo?
Odpovědět0  0
Deny | 5.10.200513:40
Před nedávnem jsem si pořídil 170S6FS, všude jsem na něj četl chválu, nicméně pro mě byl trochu zklamáním, barvy celkem v pohodě, nicméně pozorovací úhly slabota, monitor měl navíc jeden vadný pixel, nicméně to mi nevadilo tak, abych jej posílal na reklamaci... to jsem musel udělat asi o 14 dní později, kdy monitor přestal z ničeho nic fungovat­-svítil pouze bíle :­( takže teď nemám peníze, ani monitor :­( a koukám do své staré 17­" CRT.
Odpovědět0  0
macko | 5.10.200522:21
Sklamanie? Niesi sám. Ako som písal čosi vyššie podobné to mám ja z 190B. Kúpil som ho pred týždňom ako prvé lcd v živote. To chválenie monitorov na webe je trochu skreslené a to hlavne pre ­"CRTčkárov­" ktorí prechádzajú na lcd. Pretože chvália hlavne užívatelia, ktorí prešli zo starších a ešte o mnoho horších LCD panelov na tieto nové. A potom sa im to zdá ­"super­". Lenže prejsť z len trochu kvalitnejšieho crt­/alebo nedaj bože fakt kvalitného­/ na Lcd je tak trochu šok. Hlavne za tie ceny človek čaká kvalitu a radosť z pozerania a realita je nakoniec trochu rozpačitá. Ale čo. Prachy sú už preč a škoda si trhať vlasy. Monitor šlape,nijaké zázraky sa nekonajú ale aspoň to hlavné prečo som ho kúpil sa mi splnilo. Totiž úplne prešiel môj problém s očami, ktorý som mal pri inak kvalitnom crt. Žiadne zapalovanie spojiviek a ani farebné machule keď som po hodinke dvoch odlepil zrak od práce. A tiež ma prešli občasné bolesti hlavi.
p.s. Doporučujem nastavenie brightness 49, contrast54 + R:63,G:61,B:64. Biela je potom biela bez toho aby to vypálilo dieru skrz hlavu a od brightness 50 to cvaklo a podsvietenie kleslo dvojnásobne, takže čierna je o mnoho černejšia.
Odpovědět0  0
iceman27 | 6.10.20057:32
Zkouším to tvoje nastavení a vypadá to docela slušně. Jas je sice fakt dost dole, ale jinak to vypadá velice dobře, takže díky za tip.
Odpovědět0  0
Radoraa | 6.10.20059:17
Též jsem to zkusil a konečně vidim černou.
Odpovědět0  0
mako | 6.10.200519:09
Samo, že hňeď ako stiahnete jas zo 100 na 50 zdá sa to sivé. Ale to je koli momentálnemu preťaženiu očí. Zapnite si to po určitej dobe a bude to fajn
Odpovědět0  0
Radoraa | 2.10.200511:32
Zdravim všechny.Tak jsem si po dlouhém rozhodování včera zakoupil 19B6.Po přečtění této recenze musím s některými souhlasit.Rozhoduju se tento LCD vrátit.
Největším zklamáním jsou pro mě zobrazovací úhly,které mi při psaní tohoto textu připadají jako kdyby byly 90­/90 protože už při cca 95­-100 se obraz mění a působí na bílé dost na zrak,ale možná je to i tím že je u LCD daleko větší jas než byl potřeba u CRT aby bílá byla.Monitor jsem si nastavil na víšku očí ale stačí se při psaní naklonit ke klávesnici a už je po bílé což mi při prohlížení stránek na internetu značně vadí.Ve hrách jsem to nepozoroval protože soustředim pohled na střed monitoru a ani to neni při náklonu znatelně vidět.Nejhorší je vše na bílém podkladu ­(hlavně text­).Hry teda dobré.Doba odezvy: dobrá.Perfect Panel je prostě perfekt ­(žádnej vadnej pixel ­) hlavně se mí líbí ,že je to po celou dobu záruky garantováno.Na barvy si nemůžu stěžovat jen ten jas a černá by mohla být černější.Kdyby nebylo toho úhlu a té černé napsal bych super ale budu si to muset ověřit jestli mám tak mizernej kus nebo to prostě tak je.Napíšu jak jsem dopad :­-)
Odpovědět0  0
Potoo | 2.10.200511:45
No jo, tak to si nesmis kupovat LCD s TN+film obrazovkou, pokud chces mit smysluplny nahledovy uhly, cernou blizici se cerny a ne mysi sed a lepsi barvy.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 2.10.200512:27
To ovsem kritizujes celou technologii TN+Film resp. TN. Vzhledem k technologii ma tento panel slusne pozorovaci uhly. Pokud pozadujes neco vic tak si musis poridit PVA­/MVA popr. S­-IPS.
Odpovědět0  0
Radoraa | 2.10.200519:48
Zdravim,tak jsem se byl podívat na jiné LCD a máte pravdu technologie TNF všechny stejné.Už jsem chytřejší.Nevěděl jsem co mám od této technologie čekat a hlavně to byl nezvik z 17­" CRT na 19LCD.Už si zvikám :­-­).Takže spokojenost.Jsou sice levnější stejných parametrů,ale záruka 0 vadných pixelů = velké plus.Hlavně jsem se rozhodoval mezi LCD kde se nebudu muset bát vadných pixelů což mi Philips umožnil.Předtím jsem koukal po Samsungu ale ten garanci zrušil.Kterej by jste mi doporučili s cenou do 12 tisíc a byl by lepší?
Odpovědět0  0
macko | 2.10.20052:42
Zdravím. Moja skúsenosť s 190b6 je takáto. Mal som problém s jasom a ppodsvietením. Spokojnosť celkovo s farbami aj s odozvou len. Neviem čo to spôsobuje ale ten monitor je pomerne slušne ­"prežiarený­". Vykresluje úplne čisto bielu a ­"svetlé farby­" alebo lepšie povedané ­"žiarivé farby­" ale problém je s tmavšími a hlavne s čiernou. Proste pri úplne čiernej farbe otrasne svieti. Ovládanie kontrastu a jasu to nijak významnejšie nerieši, pretože to nejak pôsobí len na tie svetlejšie farby ale žiarenie tmavších neklesá. V prevádzke sa to prejavuje tak, že trebárs pri filmoch v širokouhlom formáte pôsobí rušivo keď tie čierne okraje doslova svietia ­/detto obr. prehliadače s čiernym pozadím­/ trebárs v hrách kde má byť ­"tma­" sa žiadna tma nekoná. Tiež je takto slabý kontrast v tmavých oddieňoch. To preto že stedne tmavé a to čo má byť ­"skutočne­" tmávé alebo čierne je v rovnakej svetelnej hladine. Všetko toto sa prejavuje hlavne v noci. Cez ďeň to až tak zretelne nepoznať. Ale tak napr. film alebo hru asi každý radšej pozre­/zabaví večer alebo v noci. Na porovnanie mám LCD jednu 19­"acer a 17­" benq, u ktorých je čierna ako v hrobe o polnoci a zároveň to ale niesu tmavé monitory.
Odpovědět0  0
Carykk | 29.9.200511:43
Tak mi reknete cemu mam verit kdyz jeden rika jak je s monitorem spokojenej pritom muj kamarad ­(viz. prispevek od ThunderBash­) ten monitor vratil protoze to bylo desny. Treba to bylo­(nastesti­) tim ze jsme meli prime srovnani s jinym monitorem. Proste asi nejlepsi je ten monitor videt osobne a porovnat, uz nicemu neverim.Udajum od vyrobce uz neverim davno a ted uz zacinam pochybovat i o recenzich....
Odpovědět0  0
rousini (65) | 29.9.200512:12
Já sám jsem byl nedávno v nelehké situaci výběru LCD a musím říct, že 170B6 příjemně překvapil. Oproti rok starému CRT samsung 793DF je v obraze víc detailů, ostřejší.... Jedinou chybkou je rozmazávání textu při scrolování???
Záměrně jsem sáhnul po 17´, protože má stejné rozlišení a tudíž případné proužkování, dithering je myslím při menší velikosti pixelu méně viditelné. To by i odpovídalo mému hodnocení 170B6 ­- nelituji.
Souhlasím s názorem, že nemá smysl pídit se půl roku po nejlepší volbě přečítáním všech recenzí, když např nepracuji s grafikou a tudíž barevný posun na fotografiích z dovolené nepoznám a ve hrách už vůbec ne.
Mrkněte na diskusi na www.pc tuning a spokojenost uživatelů. Ti popisují svoje dojmy bez testovacích metodik a bez monitorů pečlivě vybraných do testu. Šťastnou ruku...
Odpovědět0  0
Carykk | 29.9.200513:59
Byli jsme docela prekvapeni kdyz si kamarad na Benqu pousti v pohode Call of Duty a je to nadhera a na tomhle monitoru treba ani nebyli videt letadla a v tmavych scenach obrysy. Ja teda vubec hry nehraju ale stejne je to zarazejici....nejlepsi je asi srovnani.Jo a ty Benqy nektere pouzivaji pry obrazovku Viewsonic akorat ze jsou mnohem levnejsi protoze ta znacka nema takovy zvuk a treba monitor nema takove vybaveni­(pivot a pod...)
Odpovědět0  0
iceman27 | 29.9.200514:50
Tak na tohle musím reagovat. Hned druhý den jsem měl tohodle Philipse 190B6 na Lanpárty. Hrál jsem 3 dny MP CoD, Far Cry, Counter Strike a vše naprosto v poho. Včera jsem zkoušel demo CoD2 a obraz naprosto v poho. Stále mě to připadá, jestli to nebylo jen vadným kusem. Nekecám, opravdu vše v pohodě. Dost lidí se u mýho PC vystřídalo a nikdo si nestěžoval.
Odpovědět0  0
ThunderBash | 29.9.200516:17
Je to možný, že jsem měl zrovna smůlu na špatný kus, ale osobně tomu moc nevěřím. Nešlo ani tak o to, že by ten Philips byl tak hrozně špatný, ale při porovnání s Benqem, který je navíc o pár tisíc levnější vynikly nedostatky.
Netvrdím, že Benq je etalon všech LCDček, to rozhodně ne, ale dle mého nabízí za mín peněz více muziky.
Každopádně jsem taky nepřeháněl o barevném podání Philipsu. Ve dvou lidech jsme se pokoušeli štelovat nastavení kontrastu, jasu a barev dobrou hodinu, ale výsledek pro mě prostě nebyl uspokojující. Špatnou schopnost rozlišení ve tmavých scénách jsme krásně mohli vypozorovat právě na Call of Duty. V jedné letecké misi byl vnitřek trupu letadla strašně tmavý a nedetailní.Podotýkám, že jas byl už na maximu, víc z Philipsu vyždímat nešlo. Přehodili jsme jenom monitor za Benq a ejhle, najednou byli vidět předtím skryté odstíny textur a detaily i v nejtmavších koutech, aniž by byl obraz jakýmkoliv zpusobem přesaturovaný ­(jas u Benqu byl naopak stažený na příjemnou úroveň a měl velkou rezervu­). Toť tedy naše bezprostřední dojmy. Snad nevadí, že se o tom tak sáhodlouze rozepisuju, ale mám potřebu se podělit s ostatními ;o)
Odpovědět0  0
iceman27 | 29.9.20058:49
No mám 190B6 asi 14 dní a jsem spokojený. Jak s odezvou, tak s barvamy, úhly, stojanem. To co se píše v recenzi asi bude pravda, ale já osobně nic nepozoruji a myslím si, že slepej nejsem. Při přechodu z CRT na LCD je asi největší problém zvyknout si na to, že jas jo hodně ­"ostrý­" a ze začátku to může být nepříjemné. Nejsem žádnej šílenec, který srovnává v obchodě vedle sebe X panelů, aby si náhodou nevybral nějaký, který má trošku jinej odstín červené než ten co stojí vedle :o­)­)­)­). Ve hrách nepozoruji žádné mazání, vše je naprosto plynulé. Filmy z DVD naprosto OK, DivX podle toho jak je udělaný ­(stejně na filmy čumím na TV­). Proto mě nechává klidným i to že v nějakym testu jsou kostky 4 místo 2. Chápu recenzenta, že když má od sebe odlišit X LCD tak musí mít metodu, kterou lze zjistit odchylky mezi jednotlivými modely. Ale lidi neblázněte, doma to přece dělat nebudete. V klidu si kupte co se Vám líbí a nešilte z testů. Stejně v obchodě nebudete mít čas u každého sedět hodinu a hrát si s ním. Za krátkou dobu poznáte tak možná jestli nemaže a jaké má barvy a úhly a bad pixely ­(to je fakt důležitý!­), ale jestli Vám vyhovuje poznáte tak po týdnu používání. To je zkušenost z praxe! Spíš si všímejte ohlasů lidí při klasickém použití doma.
Přeji šťastnou ruku při výběru, a nemusí to být zrovna tento Philips. Ale záruka na pixely se hodí nee?? :o­)­)
PS: pro rejpaly ­- pracuji jako IT a starám se o 50 PC s různými LCD.
Odpovědět0  0
ThunderBash | 28.9.200515:58
Tak přátelé, dnes jsem si koupil Philips 190B6C v Makru za 11300 s Dph. Nalákala mě samozřejmě garance vadných pixelů ale hlavně jsem na něj měl zálusk už déle. No, nebudu to protahovat ­- během 3 hodin byl opět hezky zpátky.
Spolubydla má hned vedle Benq FP937s+ takže se nabízelo přímé srovnání .
U Philipsu jsem nebyl schopen správně nastavit zobrazení barev. Celý obraz je jakoby namodralý, zobrazení sRGB a default color sice vypadají jakžtakž, ale obraz je zatraceně tmavý a jakoby bez detailů i na maximální jas.
Nastavení kontrastu je hrůza, nepodařilo se mi monitor vyladit podle kalibračních obrazců na uspokojivou úroven. Na Benqu to byla otázka chvíle a barvy se zdají mnohem hezčí a přirozenější.
Odezvu jsme odzkoušeli na Call od Duty a zdála se být docela v pohodě, stejně tak scrolování na netu a pod. , tady bych problém neviděl.
Problém je ovšem výrazný dithering ­(souhlas s recenzí­) ve filmech a i na obrázcích, zatímco daleko levnější Benq mi přišel subjektivně úplně v pohodě.
A na závěr: úhly pohledu jsou sice trošičku širší než u Benqu, avšak obraz pekelně rychle mění barevné podání ­(jakoby zezelenal­), což nebylo vůbec příjemné. Benq pro mě vyšel opět lépe navzdory užším úhlům ­(hlavně papírově­), zato obraz při pohledu zboku šedně a jakoby se halí do mlhy, což mi připadalo přirozenější.
Sečteno a podtrženo, Philips mě zklamal hlavně nehezkým a tmavým barevným podáním a brčál úhly pohledu. Škoda, přeškoda.... Raději si ho předem odzkoušejte at víte, do čeho jdete... Já už si brousím zuby na Benq a ještě mi zbyde na bublifuk ;o­)
PS: panel měl 0 vadných pixelů, jak jinak
Odpovědět0  0
ThunderBash | 4.10.200523:29
Tak a je to! Nadobro jsem vyřešil svůj problém s vybíráním LCD. Plácnul jsem se přes kapsu a pořídil Fujitsu Siemens P19­-2. Perfektní kontrast, barevné podání, úhly pohledu i odezva mi za ty dva litry navíc vážně stojí. Doporučuju! Sbohééém... ;o)
Odpovědět0  0
rousini (65) | 27.9.200515:58
Já mám jen 17´ ­(170B6­) a dojmy mám naprosto opačné. Pozorovací úhel velice úzký, už při odchylce od kolmice k display směrem dolu dochází k tmavnutí obrazu. Naopak žádné proužkování nebo problémy s rychlostí odezvy jsem nepostřehl. Podsvícení mi přijde rovnoměrné a barevné podání taky velmi dobré.

Trochu se neorientuju v používání SW aplikace LightFrame. Mělo by to být jednoduché, ale při její aktivaci a nastavení pro konkrétní aplikaci nezpozoruji žádný rozdíl a nevím jak ověřit, že je právě LigtFrame aktivní.
Odpovědět0  0
-senky-cz- | 28.9.200511:07
a kolik a jaky displaye si uz videl :­-­))
Odpovědět0  0
rousini (65) | 28.9.200517:32
Žádné. Překvapilo mě, že objednávkou z e­-shopu přišel jakejsi placatej mrzáček namísto pořádnýho CRT...
Odpovědět0  0
Guido83 | 27.9.200511:15
Konecne, totiz uz dost dlho som cakal na clanok ako je tento. Tento panel som si kupil uz skor a musim povedat, ze hodnotenim ste sa celkom dobre trafili s mojimi dojmamy. Az na to, ze som dostal kus s vadnym pixelom, ale to vyriesim neskor. :)
Odpovědět0  0
Rescator2 | 27.9.200510:50
Omlouvám se, moje chyba ­- neumím číst ­- ještě že je zítra ten svátek....
Odpovědět0  0
Rescator2 | 27.9.200510:49
"Co tedy dostanete za příplatek zhruba 1600Kč bez DPH?­"
... to je myslím dobrá cena.....:­-)
Odpovědět0  0
ster (1) | 27.9.200510:38
A kde je ten velmi zajimavy vysledek?
Odpovědět0  0
Bobek | 27.9.200510:15
"Kabely se schovají do tunelu a nevysí volně ve vzduchu...­"
Zato já se asi půjdu pověsit... ;­)
Jinak nevím, ale mě se zdály barvičky poměrně vyvedené, takové... živé :­) Naopak u jednoho z těchto displejů, které jsem měl možnost vidět, dopadla homogenita podsvícení dost tristně ­(ale to byla zřejmě skutečně kusová záležitost­). V ostatních bodech souhlas, v rámci možností TN­-F pozorovací úhly i v reálu skvělé, odezva až na tmavé odstíny velmi dobrá. No a hlavně ta garance, že :­))
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 27.9.200511:24
Určitě se nevěste, přišli bychom tak o pozorného čtenáře :­-­) Dekuji za upozorneni.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 27.9.200514:15
Kdyz uz jsme u toho, tak ­"Pohled zleva hned odhalí další rozdíli.­" ;)
Odpovědět0  0
melak | 27.9.20059:35
Lze nekde sehnat samotny drzak jako ma 190P6? Podle toho jak vypada si myslim ze by mel byt demontovaci. Potreboval bych prave nejaky takovy abych si ho mohl pridelat k Acer AL­-1721. Velmi rad bych chtel otacet display do svisle polohy pri praci.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 27.9.20059:54
To zalezi na samotnem vyrobci. Pokud by sel sehnat etnto od Philipsu tak Vam stejne s nejvetsi pravdepodobnosti nepude na ten ACER namontovat.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.