reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvacítka s USB propojením - LG L206WU

1.4.2008, Pavel Kovač, recenze
Dvacítka s USB propojením - LG L206WU
Nedávno jsme recenzovali monitor, který šlo připojit přes USB. Jeho úhlopříčka však nebyla na dnešní dobu už moc lákavá, a tak se dnes podíváme na přitažlivější model. Je jím LG L206WU, 20" širokoúhlý monitor s rozlišením 1680×1050. Jak si povede v testech?

Odchylka dE


Klasika. To je asi nejvýstižnější slovo pro tento TN monitor. Nekalibrované barvy jsou nic moc a teprve po kalibraci jsou již použitelné pro nenáročného grafika. Bez kalibrace však barvy celkem ulítávají a myslím, že málokdo si troufne na tomto monitoru upravovat fotky. Samozřejmě spousta uživatelů tento rozdíl tolik nevidí a nevadí jim. Na barvy obecně dobré CRT monitory jsou u většiny uživatelů nezkalibrované a barvy v podstatě stejně nekvalitní jako např. na tomto LCD monitoru před kalibrací. Zkrátka bez kalibrace ani ránu.




Barevný gamut


Myslím, že asi nikdo neočekává barevný gamut ve větším rozsahu než sRGB. To potvrdilo i měření a sRGB gamut téměř 100 % odpovídá testovanému monitoru. Samozřejmě toto není grafický monitor, na druhou stranu spousta dnešních běžných TN monitorů již má rozšířený gamut.



Nyní se podíváme na to, jak velký rozdíl je ve zkalibrovaném a nezkalibrovaném monitoru. Sledujte pouze rozdíly obrázků! Obrázek po kalibraci nevyjadřuje, jak daný obraz vypadá na monitoru LG L206WU.



Porovnání obrazů před (nahoře) a po (vespod) kalibraci

Opět se lehce mění barvy a klasicky do červena. Je to dáno hlavně tím, že většina LCD monitorů má ve výchozím nastavení hodně studené barvy. Seřízením v OSD sice změníme teplotu bílého bodu, ale barvy jako takové obvykle stále potřebují seřídit. Všimněte si pouze drobných posunů modré barvy, které jsou u TN technologie obvykle daleko větší.

Přikládám zde archív s .icc profily, avšak ještě jednou připomínám, že .icc profil je vytvořen přímo pro testovaný kus a na vašem, i když stejném modelu, nemusí tento .icc profil příliš pomoci.
reklama