reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvojice SSD OCZ Agility v poli RAID

16.11.2009, René Pfeifer, recenze
Dvojice SSD OCZ Agility v poli RAID
Touha po vyšším výkonu nás mnohdy přivádí k experimentům. Řešení s pevnými disky v polích RAID je už léty prověřené. Jak se ale budou chovat SSD? Abychom vám ušetřili zbytečné náklady, postavili jsme proti sobě dvojí sílu WD VelociRaptor a duo SSD OCZ Agility.

Pole neorané aneb HDD Info


Aby to nové SSD od OCZ nemělo tak jednoduché, přidali jsme do testu pole ze dvou dobře známých pevných disků Western Digital, konkrétně VelociRaptor WD740HLFS. Jeho výkon jako jednotlivce jsme už vyzkoušeli a nutno dodat, že i v konkurenci solid-state disků si vedl obstojně.





Pole neorané - OCZ Agility Series


Nyní je čas uvést si základní informace o zkoušeném disku SSD. Model OCZSSD2-1AGT60G disponuje kapacitou 60 GB a váží 77 g. Připojuje se rozhraním SATA druhé generace (3 Gb/s). Disk je sestaven z MLC čipů a výrobce udává rychlost čtení až 230 MB/s a zápisu až 135 MB/s, čemuž dopomáhá i integrovaná vyrovnávací paměť o velikosti 64 MB. Lze jej zapojit i do RAID polí (jinak by v našem testu ani nebyl), kde by měl vydržet až 1.5 milionu hodin (MTBF). Rozměry jsou 100 x 70 x 9.3 mm. Odolnost proti otřesům činí 1500 G v klidu i za provozu.





Instalace RAID pomocí PCIe řadiče


Zde není třeba obávat se složitého procesu. V balení s řadičem obržíme i instalační CD s ovladačem a jednoduchým správcem nastavení. Stačí tak pouze kartu zapojit do správného slotu v PC a zavést ovladače z CD. Pole lze následně jednoduše sestavit v BIOSu řadiče nebo po spuštění operačního systému aplikací ovladače. Oba způsoby jsou velmi snadné.


PCI RAID 0 z disků WD


Instalace RAID na desce


Základní deska našeho testovacího systému, Gigabyte EP45-UD3P (P45, ICH10R), nabízí hned dva řadiče polí RAID. Jednak klasický Intelovský (ICH9R/ICH10R ver. 8.5.0.1032), ale také dva separé G-SATA porty s řadičem Gigabyte. Nejdříve je tedy třeba příslušné ovladače stáhnout ze stránek výrobce a doinstalovat, pak už je vše znovu jednoduché.


RAID 0 na řadiči Gigabyte


RAID 0 na řadiči Intel
reklama