reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvojice univerzálních pouzder Krusell

5.2.2008, Pavel Bureš, recenze
Dvojice univerzálních pouzder Krusell
Společnost Krusell je známá kvalitně zpracovanými a cenově přijatelnými pouzdry pro kapesní počítače a mobilní telefony. Švédský výrobce do našeho redakčního testu zapůjčil dvojici univerzálních pouzder. Dočkáme se u nich stejné kvality, na kterou jsme u Krusellu zvyklí?

Krusell Blue Label Pictor M


První testované pouzdro se z důvodu velkých rozměrů hodí spíše pro kapesní počítače než pro mobilní telefony. Podle specifikace výrobce zveřejněné na webových stránkách jsou rozměry tohoto černého koženého krasavce 117 x 20 x 75 mm, což je dostačující pro naprostou většinu kapesních počítačů, dokonce i takový Qtek 9090 se do pouzdra bez větších problémů nasoukal. Problém nastal jen u HTC Universalu. Již na první pohled bylo jasné, že se přístroj s vysokokapacitním akumulátorem (3200 mAh) nevejde. Po výměně baterie za akumulátor klasických rozměrů se nám sice podařilo Universala do pouzdra dostat, komunikátor však byl v Krusellu natolik namačkán, že jsme usoudili, že se pouzdro pro takto velký přístroj nehodí a majitelé HTC Universala se budou muset pohlédnout např. po PDair Deluxe Pouch či Krusell Dynamic.

Až na zapínací mechanismus a pouzdro na paměťové karty je celý Krusell vyroben z kůže. Vnější část je černá, vnitřek je hnědožlutý. Pouzdro na nás udělalo velmi dobrý dojem a ani při bližším zkoumání jsme nepřišli na nic, co by toto vyvracelo. Nikde nenajdete ani malinký škrábanec či dokonce skvrnu od lepidla, jak tomu občas je u levných neznačkových pouzder. Stehy byly provedeny žlutou nití, jsou rovné, nepářou se. Je otázkou, zda tomu tak bude i po několika měsících intenzivního používání. Na čelní straně pouzdra naleznete kovové logo výrobce, které je dle našeho soudu připevněné trochu nakřivo.


Detail švu (klikněte pro zvětšení)

Zapínání je řešeno častou používaným magnetickým systémem, který drží a snadno se zacvakává. Nejspíše až při otevírání zjistíte, jak je pouzdro pevné. To přispívá ke zvýšení ochrany kapesního počítače, na druhou stranu se tím ztěžuje vkládání PDA jednou rukou, neboť pouzdro má tendenci se zavírat (ohyb je tuhý). Vnitřní, tj. opět kožená část není potažena žádným plyšem či jiným podobným materiálem, takže se nemusíte obávat, že budete mít na displeji PDA neustále chlupy.

Jen několik málo pouzder je vybaveno místem pro uložení paměťových karet, Krusell patří mezi ně. Do dvou pozic bez problémů uložíte paměťové karty Secure Digital a menší, na uskladnění Compact Flash musíte zapomenout. Výhrady máme ke zpracování kapsiček na karty, černá „tepláková“ guma působí lacině a trochu kazí dojem z jinak docela povedeného pouzdra. Abychom jen nekritizovali, tak je třeba zmínit fakt, že část s pouzdry na paměťové karty je jištěna dvojicí patentek, takže se nebezpečí vypadnutí karty snižuje.


Kapsička na pam. karty (klikněte pro zvětšení)

Upnutí pouzdra k opasku je řešeno pomocí patentovaného systému Multidapt, který se skládá ze dvou částí – speciálního úchytu na pouzdře a v našem případě klipsny pro připevnění pouzdra k pásku. Kladně hodnotíme fakt, že kromě dodávaného klipu si můžete pořídit další "upínače" a používat PDA v Krusell pouzdře např. na motorce či při jízdě na kole. Více informací včetně možnosti objednání jednotlivých doplňků najdete na webových stránkách společnosti Krusell.




My jsme měli zapůjčené základní balení, které nic jiného kromě pouzdra a plastového klipu neobsahovalo. Ten stačí jednoduše nasadit na výčnělek v zadní části pouzdra a zacvaknout. Klipsnu odepnete stejným způsobem, jakým jste pouzdro vyjímali z kartónového obalu – stačí použít hrot propisovací tužky či jiný podobný předmět a jemně zatlačit.



Výrobce musíme pochválit za kvalitu pružiny. Klade totiž velký odpor, a tak je velmi nepravděpodobné, že by se sama uvolnila, kvůli čemuž by pouzdro i s kapesním počítačem mohlo z opasku spadnout. V diskusních fórech se čas od času najde přispěvatel, kterému se stalo, že Multidapt po několika měsících používání přestal pracovat korektně. Kovový systém uchycení by byl nejspíš z dlouhodobého hlediska výhodnější, byl by však také o něco těžší, což ne každému vyhovuje. Vzhledem k tomu, že Blue Label Pictor není prvním Krusell pouzdrem, které jsme podrobili redakčnímu testu, můžeme konstatovat, že použitý systém uchycení, ač je plastový, je jedním z nejlepších řešení, které se u pouzder této cenové kategorie používá.

Krusell Blue Label Pictor je kvalitní a současně i elegantní kožené pouzdro pro kapesní počítače větších rozměrů. Ke kombinaci použitých barev nemáme výhrad, žlutý vnitřek a černý potah snad nikoho neurazí a použití pouzdra je díky tomu velmi univerzální. Na druhou stranu, uchycení paměťových karet je možná praktické, ale elegancí neoplývá. Některým uživatelům může být na obtíž také přílišná tuhost materiálu, což má za následek trochu obtížnější manipulaci s pouzdrem při použití jen jedné ruky.


Krusell Green Label Blaze


Druhé pouzdro v našem testu se od toho prvního diametrálně liší. Zatímco Blue Label Pictor je velké pouzdro vhodné k obleku, Green Label Blaze je určeno sportovcům a dalším aktivním jedincům vlastnícím malý mobil. Pouzdro je gumové a díky použitým barvám již na první pohled poznáte, pro koho je určeno. Green Label Blaze najde uplatnění během dovolené či na horské túře, prostě všude tam, kde se něco děje a váš mobil potřebuje ochranu.


(klikněte pro zvětšení)

Pouzdro je dodáváno v několika barevných variantách. Základem je vždy černá, která je použita na zadní stranu, boky a přezku. Černou doplňuje bílá, oranžová, červená, zelená, žlutá, modrá či růžovou. V jedné z těchto barev je vyvedena šňůrka pro pověšení na krk a také část přední strany pouzdra (viz foto).

Zadní část pouzdra je kožená, boky a předek jsou vyrobeny z pryže, která je k přední části připojena pružnou "teplákovou" gumou. Pouzdro je možno použít s velkou části dnes prodávaných přístrojů. Jednak jsou dnešní mobily velmi malé, zásluhy na tom však má i Krusell, neboť pouzdro je "nafukovací". Spodní část, která je tvořena vlastně jen gumovým páskem, je možno o několik milimetrů natáhnout.


(klikněte pro zvětšení)

Pouzdro je vybaveno magnetickým zapínáním, které drží i ve chvíli, kdy Krusell používáte s rozměrnějším telefonem. Díky magnetu si nemusíte dělat se zapínáním hlavu, stačí přehodit pásek a je to.

Co se zpracování pouzdra týče, nemáme žádné výhrady, Green Label Blaze je na tom stejně jako ostatní Kruselly, tj. velmi dobře. Švy jsou rovné a až na jednu vykukující nitku se netrhají. Estetický zážitek poněkud kazí krabatící se výstelka pouzdra, není totiž důsledně přilepena až k okraji.

Pouzdro jsme testovali se Siemensem C55, který sice z dnešního pohledu nepatří mezi miniaturní přístroje, do pouzdra se však s menšími problémy vešel.

Jak jsme již zmínili výše, bylo pro nás překvapením, že je magnetické zapínání účinné a přestože byl Siemens v pouzdře "napraný", zapínání stále drželo. Krusell Green Label Blaze je možno připnout k opasku pomocí klipu jako u Krusell Blue Label Pictor. Ke gumovému pouzdro je dodávána také cca 43 cm dlouhá šňůrka, v našem případě červená. Šňůrka není v jednom dílu, k pouzdru stačí připevnit cca 4 cm dlouhý kus zakončený plastovým mechanismem, do něhož zacvaknete vlastní šňůrku (viz foto). Multidaptu vyrobenému z tvrdého plastu věříme, mechanismu na šňůrce už tolik ne, jelikož "packy" jsou slabé a je možné, že na nich několik měsíců každodenního používání zanechá stopy. Šňůrka jako taková je pevná a široká, takže se vám nebude zařezávat do kůže na krku.




(klikněte pro zvětšení)


Závěr


Co se kvality týče, testovaná pouzdra nevybočují z Krusellem zavedených kolejí. Zpracování je na velmi dobré úrovni a ani po měsíci se neobjevují náznaky toho, že švy či jiné části povolí. Pokud hledáte pouzdro, které vás finančně nezruinuje, bude univerzální, praktické a také docela elegantní, zařaďte Kruselly do výběru. Za cca 500 Kč (či 200 Kč v případě Green Label Blaze pouzdra) získáte velmi dobrý doplněk pro vaše PDA nebo mobilní telefon. Pokud ovšem preferujete eleganci a nemáte hluboko do kapsy, podívejte se po pouzdrech Vaja či Piel Frama.
reklama