reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvoudiskové NAS: výkonnostní srovnání

5.4.2013, Jan Vítek, recenze
Dvoudiskové NAS: výkonnostní srovnání
Dnes se podíváme celkem na 6 domácích NAS serverů, jež mají společné především dvě věci. Jde o dvoudiskové modely, které jsou vybavené gigabitovým ethernetovým rozhraním. Své síly změří především ve výkonnostních testech, čili přenosu dat.

D-Link DNS-325


Model D-Link DNS-325 jsme tedy již měli v samostatné recenzi, kde se můžete dočíst i o tom, jakým operačním systémem je obdařen. My se v této kapitole zaměříme výhradně na hardwarovou stránku a fyzické provedení tohoto modelu.





Server dostaneme v jasně oranžové krabici, kde je společně s ním také veškeré potřebné příslušenství.

Model
D-Link ShareCenter Shadow 2-Bay Network Storage (DNS-325)
Procesor
1,2 GHz
Paměť
256 MB RAM
Podpora HDD
2x 3,5" Serial ATA
LAN
1x 10/100/1000 Gigabit Ethernet
USB
1x USB (Print Server)
eSATA
-
LED kontrolky
Power, HDD1, HDD2, LAN
Rozměry
104 x 198 x 132mm
Hmotnost bez disků
1,9 kg (bez disků)
Hluk
?
Spotřeba
15,7 W (za běhu)
8,2 W (úsporný režim)

Zpracování NAS serveru D-Link DNS-325 je na dnešní dobu již mírně zastaralé. V kontrastu s novějšími modely je vyrobený především z kovu a aktivní chlazení zajišťuje malý ventilátorek, zatímco dnes se setkáváme stále častěji s plastovými boxy s většími ventilátory. Jinak je ale design klasický. Vepředu máme plastový panel vyložený hliníkem, pod nímž už jsou dvě šachty pro 3,5" pevné disky s rozhraním Serial ATA. V tomto panelu jsou také zasazeny kontrolky a také jedno jediné tlačítko pro zapnutí/vypnutí serveru.





Kontrolky jsou umístěny podél svislé čáry v jejímž zakřivení je zmíněné tlačítko. Kontrolky signalizují aktivitu (případně problém) obou pevných disků a síťového připojení. Masivní hliníkové tělo s logem D-Link po obou stranách mimochodem přispěje také k chlazení systému, což poznáme po několika desítkách minut, kdy se kov znatelně zahřeje.





Bez malého ventilátoru na zadní straně, jenž je umístěn mezi dvěma páčkami sloužícími pro vysunutí pevných disků, by však chlazení nebylo úplné. Ovšem při celodenním provozu ve 25°C prostředí disky měly 45 °C a systém stále zůstával chlazen pasivně. Systém nepokládal za nutné zapnout ventilátorek, takže hluk byl tvořen pouze samotnými disky.





Na zadní straně pak máme samozřejmě také napájecí konektor, vedle něj tlačítko Reset pro návratu k továrnímu nastavení, pak Ethernetový konektor i se zelenou LED, USB konektor a tlačítko USB Copy/Unmount, s jehož pomocí budeme provádět synchronizaci dat s připojenými úložnými zařízeními.


Příslušenství


Dodávané příslušenství nám umožní box ihned zapojit a začít používat, pokud tedy samozřejmě máme také pevné disky. Dostaneme tedy vše potřebné - CD s ovladači a utilitou pro nalezení boxu v lokální síti, nějaké tištěné materiály a pak tu je napájecí adaptér s výkonem 48 W, napájecí kabel a nakonec modrý ethernetový kabel pro propojení s routerem či počítačem.


 

reklama